Een beroerte herkennen…

Ik kreeg een interessante mail doorgestuurd die handelt over het herkennen van een beroerte. En toch wel belangrijk genoeg om even te lezen en in herinnering te houden:

De “onschuldig” lijkende situatie:

tijdens een grillpartie, struikelde Ingrid en viel op de grond. Men bood haar aan om een ambulance te roepen, maar zij verzekerde allen dat ze OK was en ze alleen vanwege haar nieuwe schoenen over een steen gestruikeld was.
Omdat ze een beetje bleek en trillerig uitzag, hielp men haar zich schoon te maken en brachten haar een nieuw bord met eten. De rest van de avond verbracht Ingrid nog opgewekt en vrolijk.
De echtgenoot van Ingrid belde later op de avond om te zeggen dat Ingrid in het ziekenhuis was opgenomen. Rond 23.00 uur stierf Ingrid. Ze had tijdens het grillen een beroerte gekregen.

Als de aanwezigen op het grillfeest geweten hadden, hoe men de tekenen van een beroerte kan interpreteren, zou Ingrid misschien nog in leven zijn.

Een neuroloog zegt dat het opportuun is, om dergelijke symptomen te herkennen, te diagnosteren en de patient binnen de 3 uur te behandelen, wat echter niet altijd eenvoudig is.

Er zijn 4 stappen waaraan men zich dient te houden om een beroerte te kunnen herkennen:
LEES EN LEER !

Soms zijn de symptomen van een beroerte moeilijk te herkennen. Het slachtoffer kan echter ernstig en blijvend hersenletsel oplopen wanneer omstaanders die niet duiden kunnen.

Omstaanders kunnen een beroerte herkennen indien ze volgende 4 vragen stellen:

– vraag de persoon te glimlachen (gaat dat niet = verlamming)
– vraag de persoon een eenvoudige zin te spreken, bijvoorbeeld “vandaag is het erg mooi weer”
– vraag de persoon, beide armen omhoog te steken
– vraag de persoon, zijn/haar tong uit te steken. Wanneer de tong krom is en scheef hangt, is dat eveneens een teken van een beroerte.

Wanneer de betroffen persoon problemen heeft met een of meerdere van deze stappen, dan dient men direkt de noodarts te bellen en deze symptomen tijdens het telefoongesprek te vermelden.

Een kardioloog vertelde, dat wanneer men deze mail aan tenminste 10 personen doorstuurt, men er zeker van kan zijn dat daardoor minstens één leven gered zou kunnen worden.

Waarvan nota!

Geplaatst in Winter 2006-2007, Wist je dat...?.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.