Donderdag, 15 Februari 2007


Wirtzfeld, 10.00 uur

Nadat de laatste regenbuien gisterenavond zijn weggetrokken, kunnen we ons vandaag nog eens verheugen op droog weer met regelmatig zonnige opklaringen en opnieuw veel te milde temperaturen voor de tijd van het jaar.

En dat is maar goed ook, want vandaag is het Oudwijven Donderdag oftewel Altweiber Donnerstag. Vandaag gaan alle (of toch wel de meeste) dames in de gemeentehuizen de macht en de symbolische sleutel overnemen, en daarna op straat en in de café’s Carnaval vieren.

Dan is het dus eigenlijk goed dat de temperatuur niet al te laag is. Nou ja, bij die manifestaties wordt toch zoveel gedronken dat ze het vanzelf warm krijgen, of het nou vriest of niet…

In Wirtzfeld gaan de dames eerst met de huifkar naar het Gemeentehuis in Büllingen, en later op de dag gaan ze dan verder vieren in Hotel Restaurant Drosson in Wirtzfeld.

Als je vandaag in onze contreien onderweg bent, dan mag je je eraan verwachten dat je meerdere keren onderweg tegengehouden wordt en je een kleine obolus moet spenderen aan deze dames. En als je een das omhebt, dan loop je het risiko dat ze deze das met een schaar afknippen, egaal of het een dure of goedkope das is. Als compensatie krijg je dan natuurlijk nog een kusje of een schnaps aangeboden. Het beste is dus de wagen maar laten staan.

Reden waarom er vandaag maar zelden mannen met een das om onderweg zijn, en in plaats daarvan een trui aanhebben.

Dat heeft overigens niks met de dikke truiendag te doen: die wordt pas morgen gevierd en ik geloof alleen in Vlaanderen: dat is sinds een tweetal jaren een ingevoerde aktie waarbij in scholen (en soms ook overheids gebouwen) de temperatuur in de gebouwen enkele graden lager gezet wordt om een kleine bijdrage te leveren vanwege de Kyoto normen. Veel scholen organiseren dan ook bepaalde akties om de jeugd gevoeliger te maken rondom het thema van de globale klimaat veranderingen door de CO2 stijging.

Geplaatst in Carnaval, Winter 2006-2007.

4 reacties

 1. Bij ons in Weywertz krijgt de Oppermöhn zelfs de sleutel van de school tot dinsdag ,want zolang duren de gekke dagen hier. Van de kerk krijgen ze geen sleutel maar een goei Drupchen en lekkere Mützen krijgen ze wel bij de pastoor. Hij viert met alles mee.
  Mies zorg eens dat je ne keer mee kunt dan kunnen onze mannen een pint gaan pakken bij onze buren. Normaal doe ik mee maar wou dit jaar een pauze inlassen en volgend jaar der weer volop tegenaan.

 2. Ik kom eraan !!!
  Deze avond kunnen we eindelijk terug naar ons huisje!
  ’t Is een maand geleden … en voor de eerste keer zonder onze woef, Mercurius, die we verleden vrijdag laten inslapen hebben.
  ’t Zal voor de tweede maal zijn om zijn plaatsje op te ruimen. In Atzerath hebben we dat nog niet kunnen doen.
  Het lieverdje, een golden retriever, heeft meer dan 13 jaar een goed leventje geleid. Spijtig dat er een dag komt, dat je zo’n beslissing moet nemen … en dat is hard! Hij is in mijn armen thuis, ingeslapen …

  Afin … de echte carnavalperiode hebben we vorig jaar gemist … alleen de lege portemoneedag hebben we moeten sponseren, hahaha …
  Ik hoop dat het mooi weer blijft zodat we kunnen gaan wandelen.
  Prettig weekend gewenst aan iedereen en zeker aan zij die carnaval vieren …
  Marlies

  Marlies, ik voel met jullie mee, ik weet hoe hard het is zo’n trouwe vriend te moeten verliezen. Sterkte. Geniet van het mooie weer in onze streek!

 3. Voor Ria,
  Ik schat dat we hier pas om 8u vanavond kunnen vertrekken, zal 10u zijn eer we daar geraken maar ik vrees dat ventje (nog niet thuis) te moe zal zijn om nog op de lappen te gaan. Gisteren al laat geworden vanwege valentijn en ook vandaag ‘intensief rijden’ gehad met de truckdrivers in spe. Trouwens, vanaf 19 maart komen ze weer voor 14 dagen naar Le Loup Gris in WW. Wees dus voorzichtig als je de colonne rood-witte vrachtwagens ziet op de weg! Bel me gerust!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.