Zaterdag, 17 Februari 2007

De Krokusvakantie is met lente achtige temperaturen begonnen en dat zal ook de komende dagen nog zo kunnen blijven. Bij de buren zijn ondertussen de krokussen inderdaad uitgekomen (later vandaag daarvan misschien een foto).

Ook ik heb me ondertussen door het lente virus laten aansteken en ben gisterenmiddag naar buiten getrokken. Regelmatige lezers zullen zich nog herinneren dat we een probleem hebben met een vochtig hoekje in onze keldermuur. Langdurige studie van het probleem heeft geleerd dat ik er niet omheen kom om die plek vrij te leggen.

Verleden jaar heb ik dat al gedaan aan de kant naast het souterrain venster waar dus het minste aarde te verwijderen was (ca 1.00 meter diep). Gisteren dan ben ik begonnen op het terras achter ons huis: hier moet ik 2.5 meter diep graven om aan het fundament van ons huis te geraken. En aangezien de winter voorbij schijnt te zijn (tenminste de komende paar dagen) ben ik dus daarmee begonnen:


In feite hoef ik slechts een klein stukje aan de hoek van ons huis vrij te leggen. Maar omdat ik dus zo diep moet gaan, moet ik ook voldoende plaats voorzien zodat ik in dat gat kan afdalen om er te werken en er een ladder kwijt kan, dus daarom moet het gat dus wel een heel stuk groter worden.


De betonstenen van het terras verwijderen is vrij gemakkelijk, die liggen los op de lava gravel. De lava gravel zelf moet ik natuurlijk netjes bewaren (zonder vulaarde) om, nadat de reparatie klaar is, weer te hergebruiken als onderlaag voor de stenen van het terras, dus die moest ik op een hoop apart leggen. (Die hoop is gedeeltelijk zichtbaar naast onze meetlat webcam)


Onder de gravel ligt een isolatiemap om zoveel mogelijk regenwater weg te houden van de keldermuur, dus die moest voorzichtig vrijgelegd worden.

’t Lijkt wel een archeologische opgraving.


Daaronder kwam dan nog een andere plastic laag te voorschijn, en ook de buis van de regenafvoer die onder het terras doorloopt tot aan de straat kanalisatie.


Het gemakkelijkste gedeelte is nu geklaard. Vandaag begint het hak- en schepwerk van de (sinds 27 jaar) samengedrukte aarde die langs de keldermuur ligt. Ik moet overigens nog een idee ontwikkelen hoe ik die aarde straks vanuit 2.5 meter diepte eruit krijg.

Een emmer aan een hijsinstallatie?
We zullen zien.

Wordt dus beslist vervolgd.

Iedereen ondertussen een prettig (Carnavals) weekend gewenst !

En ter herinnering:
Vanaf nu hebben we onderaan de dagelijkse hoofdpagina van onze Wirtzfeld Blog niet alleen een link naar de artikels van vandaag- een jaar geleden, maar ook naar de artikelen die vandaag-twee jaar geleden gepubliceerd werden…

Geplaatst in Carnaval, Knutselen, Winter 2006-2007.

5 reacties

 1. Hallo
  Bij ons plaatselijk 16 graden vandaag
  In het tweede deel van de week, zou volgens de vrt, zeer koude lucht naar ons toe komen. Met sneeuw. Hopen voor de kinderen thuis

 2. Hubert,
  die ondergrondse regenpijp is toch niet stuk??? (neen)
  Want dan is ’t probleem snel opgelost, he …
  Ik wil niet in jou plaats zijn, hoor … amaai. En je stuit misschien nog op rotsen in plaats van op aarde … (leisteen…)
  Ik hoop dat het de regenpijp is.

  Mijn broer kocht een huis en had een hele natte muur tussen de slaapkamer en de living. Plezant he, in ’t midden van je huis. De vochtigheid kwam dus zeker van onder de grond. Die heeft een gespecialiseerde firma aangesproken.
  Die firma heeft een gleuf geslepen, onderaan die binnenmuur en hebben die muur ingespoten met een speciaal daarvoor isolerend product ondertussen is de muur gedroogd en droog gebleven.
  Bij werken die nadien uitgevoerd werden, buiten vonden wij afvoerbuizen die niet aan elkaar aangesloten waren … slim he … en regenbuispijpen die gewoon in de grond zaten zonder verdere afvoer naar de riolering.
  Dat kan je voor hebben als je een huis koopt waarvan je dan niks afweet.
  Die buizen zullen bij jou zo niet gemaakt zijn, want je hebt zelf veel aan je huis gebouwd. (helemaal zelf gebouwd, dus het zijn mijn eigen fouten)
  ’t Is maar om te laten weten dat zulke euvels toch gemakkelijk kunnen opgelost worden door gespecialiseerde firma’s, maar dat kost wel wat.
  Maar als je zo’n karwei moet oplossen, waar jij nu mee bezig bent is het mss wel het betalen waard … Je ziet maar …
  Via de gouden gids vind je wel zo’n firma’s, denk ik.
  Prettig carnavalweekend, Marlies

  Ik kan het natuurlijk door een firma laten doen, maar… ten eerste kan dat dan nog maanden duren voordat ze voor zo’n “klein werkje” komen. Bovendien is er de voldoening van het zelf te doen. En je bent snel voor zo’n werkje 5000 EURO kwijt. Voor dat geld kan ik nog vaak op vakantie gaan.
  Het inspuiten heb ik ook overwogen, maar ik wil zeker zijn dat er geen schade over het hoofd gezien wordt, en dat kan alleen indien je het stuk muur volledig vrijlegt. Bovendien is het een uitdaging, om op mijn “oude dag” er nog eens tegenaan te gaan wat lichamelijke arbeid betreft… maar ik denk dat ik toch maar weer eens moet stoppen met roken… haha.

 3. Ik weet niet of het wel zo een goed idee is om nu aan zo’n werk te beginnen, Stel dat er nu toch nog een pak sneeuw valt, wat vele mensen (wintersporters) hopen, of het begint te regenen waarvan ge het einde niet ziet, en ge de werken moet stil leggen,omdat uw put vol water staat. Ik zou daar in een periode van stabiel droog weer aan beginnen, maar aangezien ge nu toch bezig zijt : bon courage!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.