Zaterdag, 24 Februari 2007


zware regenbuien deze ochtend in Wirtzfeld…

De weersverwachting voor vandaag: eerst regen, daarna regelmatig een bui. Het blijft te warm voor de tijd. Op andere plaatsen worden al de eerste narcissen in bloei gemeldt, maar bij ons is het nog niet zover, omdat de natuur bij ons “normaal gesproken” zo’n 4 weken achter loopt op de rest van België. Maar ondertussen zijn ook bij ons dus de eerste bloemetjes uitgekomen.


Sleutelbloemen (Primula auricula)…


En dit worden misschien al de eerste narcissen….??

Narcissen komen bij ons meestal pas midden April uit… zie ook de artikelen over de wandelingen tussen velden met wilde narcissen in onze streek…

Terug naar “mijn kuil”

Omdat het gisteren tot zeven uur ’s avonds bij ons in de streek drooggebleven is, heb ik zonder problemen de vrijgelegde kelderwand met bitumen kunnen behandelen.


Nu moet die bitumen eerst goed drogen voordat ik er verder kan werken. Als de bitumen dan droog is ga ik vervolgens de buitenwand van roofing en noppenplastic voorzien, om dus een echte garantie te hebben dat de keldermuur in de toekomst droog zal blijven.

Op de onderstaande foto zie je de andere wand in de hoek met mijn opgraving. Voordat de bielzen daar (zo’n 20 jaar geleden) door een tuinarchitect aangelegd waren, was er een provisorische helling die uit aarde bestond, schuin aflopend tot aan het venster van de souterrainkeuken.


Daardoor ontbrak er daar ook al altijd een gedeelte van de bruine pleisterlaag die elders tegen de keldermuren is gebruikt. Ook dat hoekje heb ik dus nu opnieuw met bitumen behandeld (en ook daar is uiteraard de keldermuur tot aan het fundament blootgelegd)

In de hoek tussen de bielzen en keldermuur ga ik dan in de lente een trapsgewijze bloembak constructie aanleggen, omdat de bielzen daar sowieso aan het verrotten zijn.

In feite heb ik heel wat werk moeten verrichten voor dat kleine natte plekje van ca 10 vierkante cm in de muur van de souterrainkeuken…

Maar als je je niet tegen het vocht verzet, ga je op de lange duur nog grotere problemen krijgen.
(Zie bijvoorbeeld de hoge keukenkast die door het vocht was aangetast en die ik verleden jaar in de herfst heb moeten “restaureren”).

Geplaatst in Knutselen, Winter 2006-2007.

5 reacties

 1. Hallo Hubert
  Nu ga je denken daar is ie weer, maar toch nog een kleine niet te verwaarlozen tip alvorens de kuil te dichten.
  Als ik op de foto kijk zie ik onderaan tegen de muur een buis liggen .
  Indien dit de drainage buis is, en indien deze zo één is met cocohaar, dan bestaat het risico dat deze na zovele jaren dichtgeslibt is met zand (zie je vorige collums mbt de kiezel zonder zand) . Ga in ieder geval éérst na of deze buis nog vrij is, anders heeft al je (zware) arbeid tot niets gediend.
  Ik wens je een “rustig” week-einde.
  Jos

  Geen probleem Jos, hij is nog vrij…

 2. Hoi Hubert,

  Leuk om nog eens al surfend een “oude” bekende tegen te komen. Ik las dat je het rustiger aan doet, echt? Nu ja, ik moet spreken… Hoe kan dat anders met al die prachtige soft: het zijn net creëntoren (positieve spinnoff van dementoren: mijn dochter zit in volle © Harry Potter-periode, vandaar), creëntoren dus die je vol creatieve energie pompen.
  Bij ons aan de kust (nou ja) komen de eerste krokussen reeds boven. Langs de vestingen rond Brugge beginnen ze schuchter aan hun geel en paarse schildering. De lente zit er aan te komen en dit is écht echt!

  Groetjes aan Brigitte, Jochen en (via chat?) Mike.

  Luc

 3. Vocht in de keldermuur kan veel meer problemen veroorzaken, als het grondwater stijgt bij veel regen, kan dit rechtstreeks in uw kelder lopen … Waardoor ge dus een ondergelopen kelder krijgt. Hebt dit gezien bij verscheidene mensen. Vocht in een ondermuur kan zelfs uw heel huis neerhalen bij extreem weer …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.