Jullie mening over klimaatverandering

Ik kreeg volgende Email binnen die ik hier mag publiceren

Date: Thu, 1 Mar 2007 09:36:07 +0100
From: “Mathieu Dams”
To: [email protected]
Subject: vraag omtrent klimaatsverandering

Geachte heer Savelberg,

In het kader van een onderzoek naar lokale gevolgen van de klimaatsverandering, had ik, student journalistiek aan de Erasmushogeschool Brussel, u graag enkele vragen gesteld. U bent als fotograaf toch nauw verwant met het weer, daarom was de simpele vraag eigenlijk of ú enig idee hebt van veranderingen die op til zijn vanwege de klimaatsverandering. We zijn op zoek naar kleine, lokale gevolgen die in de grote discussie misschien over het hoofd worden gezien. Als u aan iets denkt, of misschien andere informatie kan verstrekken, zou het erg fijn zijn als u me daaromtrent terugmailt onder [email protected]
Bedankt!

Met vriendelijke groet,
Mathieu Dams
Brussel

Als jullie hierop een reaktie willen geven, dan kan Mathieu dat hier nalezen….

Geplaatst in Winter 2006-2007, Wist je dat...?.

8 reacties

 1. Dag Mathieu
  ik ben geen expert op dat gebied, maar door aktuele regenval denk ik aan het volgende

  prive:
  bij huisbouw een betere drainage voorzien door grotere regenhoeveelheden tijdens winter,
  grotere regenwaterreservoirs in je tuin aanleggen voor tuinbesproeiing met regenwater in drogere zomers

  werken
  ik denk eraan dat bijvoorbeeld 70% van de mensen in de dagelijkse files naar een computer op hun werk rijden.
  die computer zou ook best thuis kunnen staan… telewerken dus

  En kan u ook dit boek aanbevelen

  World in Fear van Michael Crichton is een spannende thriller rondom de filosofie van de globale aardverwarming. Een milieuorganisatie wil ter ondersteuning van een te organiseren conferentie over de abrupte klimaat omschakeling enkele natuurcatstrofes met technische middelen op gang brengen om zo meer media publiciteit te krijgen zodat hun sponsoren nog meer geld ter beschikking stellen om de organisatie verder onderzoek te laten doen. Maar in feite wordt het geld gebruikt door een groepje advokaten om processen te kunnen voeren en zo het geld in eigen zak te kunnen steken.
  Het boek rekent af met diverse cliché’s over het klimaat en de veranderingen in het milieu, met verwijzingen naar een 45 tal andere wetenschappelijke publikaties (die je in het internet inderdaad kunt nalezen). Crichton weet op een pakkende manier de nieuwste ontwikkelingen op wetenschappelijk gebied te analyseren.
  Het laat je diep nadenken over de manipulatie die politiek en de wetenschap voeren, ondersteund door vaak ongefundeerde bewijzen die in de media diep uitgespit worden, waardoor een nieuw angstgevoel bij de wereldbevolking ontstaat na het wegvallen van de dreiging van het ijzeren gordijn.
  Dit boek is een aanrader voor iedereen die zich gedachte maakt over de veranderingen in ons klimaat.

  600 pagina’s, waarvan 35 pagina’s met verwijzingen naar het bewijsmateriaal dat in deze thriller gebruikt wordt

  succes
  hubert savelberg

 2. Uiteraard zijn de boeren hier in de streek (Meetjesland) maar ook elders ontevreden als hun oogst mislukt door een periode met te eenzijdig weer (cfr. vorige zomer). Nu het is nog veel te vroeg om te gaan veronderstellen dat de trend van globale opwarming zich vanaf nu jaar na jaar zal zetten. Periodes met te koud weer voor de tijd van het jaar zullen uiteraard nog volgen, maar het is ontegensprekelijk dat de tendens naar warmer gaat. Ik veronderstel dat dat dan voor de boeren zal impliceren dat er nood zal zijn om te investeren in irrigatiesystemen om langdurige periodes van droogte te compenseren en dat er oplossingen zouden moeten zijn om natte periodes wanneer dat niet zou moeten, om die dan ook aan te pakken, maar op welke manier men dat zou moeten doen zou ik niet weten. Misschien betere afwatering met pompen, of investeren in beter doorlaatbare bodem, of uitgraven van rivieren en beken. Wie weet in de verre toekomst zal men misschien moeten overschakelen op andere gewassen of gewassen die beter bestend zijn tegen zulk weer, bijvoorbeeld een meer weerbare maïssoort of bietensoort. Dit dus voor zover de landbouw betreft.

 3. Beste Hubert,

  Het boek dat je hier vermeldt van Michael Chrichton interesseert me wel. Kan je de juiste titel van het boek geven?

  Bedankt
  Catherine

  Originele titel: state of fear

 4. Het valt mij er op dat jou website goed bekeken wordt en dat er fel gereageerd wordt, zie bijvoorbeeld 8 februari laatsleden, maar als er eens een serieus onderwerp aangesproken wordt, zie je niemand reageren.

  Ik ben helemaal geen weerdame om officiele reactie te geven op het artikel van Mathieu Daems, maar volgens mijn bescheiden mening is die klimaatsverandering overroepen !!!, denk ik.
  Over het bouwen waar jij over spreekt, Hubert, kan ik je hier in de omgeving verschillende aren grond laten zien die ondertussen bebouwd worden en wat echt BROEKGROND is. Dit wil zeggen land in natte weilanden, rond kleine beken en rivieren, zoals hier de Nethe – die verkaveld werden tot apropos DURE bouwgronden. Vlak bij mijn ouders zelfs (die wonen in de bossen voor alle duidelijkheid), en er is niet eens riolering voorzien. Wat wil je nu dat er gebeurd bij een wolkbreuk.
  Een ‘wolkbreuk’ kwam 20 – 50 – 100 jaar geleden ook voor, niet?
  Alleen zullen nu woonkernen onder water lopen. Ik dacht ECHT DAT DE MENS SLIMMER WERD !!!
  En die slimmen geven daarvoor ook nog veel geld uit.!!!
  Afin, koud en warm in de zomer of in de winter … gebeurde dat vroeger ook al niet.
  Ik weet dat mijn moeder verteld toen zij 51 jaar geleden op 11 februari 1956 huwde het koud was, het vroos dat het kraakte, haar voeten waren bevrozen in haar mooie hakschoentjes.
  Ik denk dat men tot begin jaren tachtig moeten wachten heeft om terug zulk een weer te hebben (denk aan de Elfstedentocht).
  Wie zegt wat het jaar 2010 qua weer brengt. En weet men dan nu al te zeggen dat er een klimaatsverandering is.
  Het weer kent wel rare schommelingen, maar is dat iets van nu. Bijvoorbeeld vorige zomer in de maand juli, niet om te keren en in augustus zou je een trui moeten aantrekken.
  Ik weet het allemaal niet …ik ben maar een gewoon mens … maar ik vind het allemaal wat overroepen…

  Ondertussen kunnen we wel niet ontkennen dat onze moderne wereld wel meer verkeer – en uitlaatgassen – kent dan 50 jaar geleden. Mijn ouders hadden toen geen auto en ondertussen is ‘hun familie’ uitgebreid naar 9 auto’s. Ik denk als men de statistieken bekijkt dat het wagenpark meer dan vertienvoudigd is … tegenover 1956, bedoel ik.

  In ieder geval wens ik Mathieu Daems succes met zijn onderzoek.
  vriendelijke groeten
  Marlies Leynen

 5. Als ik even reageer op hetgeen Marlies heeft gezegd dan geef ik haar op een bepaald punt heel groot gelijk. Zoals ze zelf zei kan je geen conclusies trekken op enkele seizoenen of jaren na elkaar die ongewoon warm of koud waren. Koude winters zullen nog volgen en normale en frisse zomers zullen dat ook.
  Maar daarnaast valt het niet te ontkennen dat de tendens met zekerheid wijst op een evolutie die naar een warmere periode leidt. En de indicatoren tonen aan dat het niet zomaar mogelijk zal zijn om dan gewoon binnen enkele decennia die tendens te doen omkeren zodat het weer opnieuw normale of zelfs koudere normen zal aannemen.

  Een laatste opmerking die ik zou willen maken is dat veel mensen het probleem misschien welk erkennen maar zich verschuilen achter de sceptici om in hun dagelijkse leven geen grote wijzigingen te moeten doorvoeren. Daarmee bedoel ik: het is duidelijk, het zou hoe dan ook beter zijn moesten wij in het leven op deze planeet zuiniger en voorzichtiger omspringen met bepaalde zaken, of je de klimaatsverandering nu aanvaardt of niet. Co²-uitstoot brengt hoe dan ook de atmosfeer uit balans, dat kàn niet goed zijn. Neem dan ook energieverbruik. Als wij op andere manieren omspringen met energie, dwz verminderen of/én overschakelen op andere bronnen, dan geven we de mens nog wat meer ademruimte en verbruiken we onze fossiele brandstoffen niet zo snel op als we nu doen, én we buiten te natuur niet uit door alternatieve energiebronnen te hanteren. De natuur gaat niet dood van zonne-energie-receptoren of waterkrachtcentrales en dergelijke. Het is hoe dan ook een must, waar je ook in gelooft want we zijn sowieso slecht bezig.
  Pas op ik ben geen pessimist, verre van, maar op dat vlak vragen we ongelofelijk veel van moeder natuur. De klimaatsverandering en de recente rapporten daaromtrent werd gezien als hét middel om de mensen nu eens duidelijk te maken dat er structurele veranderingen moeten aanbreken in ons energieverbruik ed, maar eens te meer trekken vele mensen zich opnieuw terug en dreigt de hele sensibilisering een miniem effect te hebben gehad. Ik vind dus dat no matter waar je in gelooft sowieso veranderingen moeten komen.

  Neem nu mezelf, ik ben een 18jarig studentje uit Sleidinge. Ik woon uiteraard nog bij de mama, maar in die jaren heb ik mezelf een ecologisch bewustzijn opgebouwd waarin ik let op kleine dingen waarmee ik de natuur beter kan respecteren. De verwarming een graadje lager zetten is een van die standaarddingen, maar recycleren en verbruik van elektriciteit en water, daar let ik allemaal heel goed op: als je het met minder kan, waarom niet? De portemonnee wordt er ook beter van!

  Wanneer ik zelf zal bouwen of verbouwen zal ik zeker een budget voorzien voor alternatieve energie en bijvoorbeeld ook isolatie en milieuvriendelijke procedures (in de mate van het mogelijke uiteraard) enz al ik ook zoeken naar een auto die in de mate van het betaalbare wat minder verbruikt en vervuild.
  Ik vind dat uiteraard niet iedereen genoeg bewustzijn heeft daar echt ver in door te gaan, maar ik zie nog zoveel mensen die nihil doen, en die mits enkele kleine bewustzijnswordingen en veranderingen al zoveel kunnen betekenen. Maar velen zijn bang dat het toch niets zal uitmaken. Wat wil je, ons gigantisch ecologisch systeem zal uiteraard niet van de ene dag op de andere positieve wijzigingen tonen naar een meer stabiele vorm, maar als je dan in je eigen leven ziet wat die kleine veranderingen teweeg brengen, dan is dat al bevredigend genoeg voor mij en dan weet ik dat het zeker in het voordeel van moeder natuur heeft gespeeld. En dat is het belangrijkste, als je weet dat je je steentje hebt kunnen bijdragen.

 6. Mijn man geeft ons een doordenkertje:
  Als het warmer wordt door CO² uitstoot, gaan we minder onze huizen verwarmen – gevolg = minder CO² uitstoot.
  Zou moeder natuur zich toch tegen zichzelf beschermen?
  Volgens Ron zou door het afsmelten van de Noordkaap de golfstroom aan ’t verkoelen zijn. Naar ’t schijnt zou de Nederlandse visserij daar onderzoek op doen, omdat er een ander visbestand werd vastgesteld.
  Als de golfstroom verkoelt zou de klimaatsverandering een verfrissing moeten geven ipv opwarming.

  Marlies reageert:
  In de aardrijkskunde lessen hebben we geleerd over het ‘ijstijdperk’!!!
  Welke industrie, welke menselijk factoren veroorzaakten dit … of die opwarming achteraf, want het ijstijdperk is toch voorbij, niet?

  Het kan nooit kwaad om op het energieverbruik te letten, ten eerste is het al goed voor onze portemonaie … En jonge mensen die bouwen zou ik zeker aanraden om met zonneenergie te bouwen, zij kunnen die kosten zeker in de jaren recupereren.
  Bijvoorbeeld kan je met een aantal maatregelen een warmer huis bekomen; dubbele beglazing, rolluiken.
  Je kan beroep doen op het openbare vervoer, zoals Hubert vandaag, beter dan in file te staan. Of de fiets, meer beweging is zelfs goed voor onze gezondheid, vraag maar na bij de diabetisch liga.
  Onze mentaliteit kan zeker hier en daar wat bijgeschaafd worden.

  Even nadenken: Al Gore – grote woorden – een boek schrijven – lezingen gaan geven en dan wordt gisteren bekend dat MIJNHEER bijna de grootste energieverbruiker van Amerika is. Is het dan GELD waarom het draait.
  Gevolg hoe meer negatieve berichten men verspreidt hoe meer subsidies eraan besteed zullen worden. Hahaha !!!

  Ach … zullen we het allemaal nog te weten komen … Er zijn er zovelen voor ons geweest en er zullen er nog velen na ons komen … en … aan de toekomst – onze kinderen, kleinkinderen, achterkleinkinderen – daar moeten we nu wel aan denken, natuurlijk !!!

  Zo krijgt Maurice toch enkele tips van de ‘gewone mens’! Hopenlijk is hij er iets mee.
  Wel Maurice … laat jij ons daarover ook eens iets weten!
  Prettig weekend,
  Marlies en Ron

 7. Hallo Hubert
  Hopelijk een leerrijke dag achter de rug.
  Ja het is me wat met de klimaatsverandering.
  Er valt niet te onkennen dat we op dit ogenblik weinig merken van de seizoenen. Ik zou bijna durven zeggen weerkunde is geen exacte wetenschap. Dat was vroeger zo ( Armand Pien ) en nu geven ,afhankelijk van de computer bronnen, weerkundigen verschillende voorspellingen. Weerkunde kent vastgestelde regels en grijpt terug naar weer historieken. Aan de hand van die parameters kan je je gaan wagen aan voorspellingen. Lange termijns voorspellingen ??? staan we nog niet veel verder dan in de jaren ’45
  Vele jaren geleden (toen ik nog school liep, en dat is al heel wat jaartjes geleden) werd ons geleerd dat er in onze contrijen verschillende ijstijden waren, die afgewisseld werden door warmere tijden. Onze meester orakelde ???? “binnen enkele jaren zal het in Parijs even aangenaam (hij bedoelde natuurlijk de temperatuur, of toch…) toeven zijn als aan de Middellandse zee”.
  In de tijd van de Romeinse overheersing in onze gebieden was het hier merkelijk warmer dan tijdens de middeleeuwen , waar men sprak over de “kleine” ijstijd. Zou het toeval zijn dat de oude meesters (behalve Rubens waar zijn modellen het steeds te warm hadden) ons grote collecties nalieten van winterlandschappen, en minder of bijna geen zomerse ?
  Aan de hand van historische informatie is het duidelijk dat het nu warmer is.
  Zou het nu meer regenen dan enkele decenia’s terug ? Nu zijn de rivieren en sloten recht getrokken, de dijken verhoogd, de “meersen” gedempt, waardoor de rivieren zwellen en de dijken weer verhoogd dienen te worden.
  Regen is goed. Houdt niek enkel de venen in stand en zorgt voor de nationale SPA, maar zal in de toekomst een niet te verwaarlozen “bron” van drinkwater worden. Waar kan je nu nog putwater vinden dat na keuring goed bevonden wordt als drinkwater ? Nitraat en nog eens nitraat. Regenwater zal dan in stedelijke omgeving niet zo puur zijn, maar is volgens mij na filtering best geschikt .
  De stedenbouwkundigen rekenen op een verhoging van regenval. Bij de inplanting van een nieuwe site van 84.000 m2 dienen wij rekening te houden met buffering van regenwater zodat er maximaal 10 liter/m2/uur mag geloosd worden. Owel buffering ongeveer 2 milj. liter of samen met bufferen bodeminfiltratie.
  Wat me wel opvalt is het feit dat er een spectaculaire verhoging is van de opkomst van allerhande mossen en algen. Voetpaden, daken en alle voorwerpen die buiten blijven staan hebben binnen de kortste keren een groen laagje. Dat was vroeger ook, maar nu veel intenser.
  Nu wat warmer, misschien volgend jaar weer normale temperaturen of nog kouder. In de Moscow was het de afgelopen dagen nog steeds -15, en dat is nu niet zo ver van ons bed.
  Mocht het meer en meer gaan stormen, dan zou ik me echt zorgen gaan maken. Misschien kan er eens een studie gemaakt worden over de evolutie van de windkracht/richting. Dit zou een indicatie geven waar we naar toe gaan.
  Jos

 8. Enkele bedenkingen.

  Natuurlijk zal het klimaat veranderen, overal, altijd en voortdurend. Dat de mens hier een invloed op heeft, is vanzelfsprekend. Dat hij/zij hier moet over nadenken, zich bezinnen, is belangrijk. Maar dat de mens zich zal aanpassen is vanzelfsprekend. Het klimaat dat men hier (waar is dat eigenlijk) in de toekomst (wanneer is dat eigenlijk) blijkt te verwachten, zou het klimaattype zijn wat nu aan de Middellandse zee voorkomt. Heeft men dààr problemen met hete zomers? Reis en je ziet hoe mensen zich aanpassen, zich reeds aangepast hebben. Siberië, Californië, Australië…

  Heel wat mensen leven met het idee dat alles wat nu is, steeds zo was en steeds zo zal zijn. Nog geen 1000 jaar geleden kwam de zee tot mijn achtertuin (écht) en over nog eens 1000 jaar zal dat misschien terug zo zijn. En dan? Een eeuw, een millennium… is voor onze (?) aarde minder dan een hartklop, die “ligt daar niet wakker van”. Eén stevige “bwurp” en onze omgeving ziet er volledig anders uit. En zelfs een bwurp is niet nodig: al eens een stukje autostrade gezien dat gedurende een aantal jaren niet werd gebruikt? De natuur neemt er langzaam (voor ons lijkt het toch zo) terug bezit van: het beton wordt vermalen door ijs en warmte, gras en bomen. Het ijzer verpulvert en zelfs plastiek en sigarettenpeuken die zeer traag afbreken is binnen 10.000 jaar niet meer te zien. Wellicht wij zelf ook niet.

  Ik deel het voorbehoud dat Hubert suggereert door zijn verwijzing naar het boek van Crichton. Angst is een slechte raadgever. Wij proberen thuis bewust te leven in het nu, met aandacht en respect voor onze omgeving (en dat is o.a. mens en natuur). We leren onze kinderen creatief, zelfstandig en kritisch denken. Ondertussen is onze energiefaktuur en het aantal flightmiles een flink stuk lager dan die van – ik schrijf maar iets – Al Gore.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.