Batibouw 2007 (deel 1)


Batibouw 2007

Ik ben op vrijdag 2 Maart 2007 naar de bouwbeurs Batibouw in Brussel geweest en geef hieronder een kort verslag over mijn trip en mijn indrukken.

Ik ben naar Batibouw gegaan met twee verschillende doeleinden:

ten eerste persoonlijk als knutselaar met een bestaand huis waaraan af en toe wat onderhoud nodig is.

Maar omdat Jochen langzamerhand bouwplannen koestert, hijzelf echter dit keer niet tot daar kon gaan vanwege zijn knie operatie, heb ik ook een aantal aspecten van nieuwbouw en vooral van ecologische energie alternatieven bekeken die van pas kunnen komen bij de planning van zijn nieuwe huis.

Ik probeer dus onderstaande berichten voor beide perspectieven een beetje uit de doeken te doen, en hoop dat iedereen daar zijn profijt van kan trekken.

Dus, hoe heb ik Batibouw meegemaakt?
Ik ben door ongeveer alle gangen van de 12 hallen gelopen, en als er iets was dat mij persoonlijk interesseerde, dan heb ik daar een foto gemaakt.

Ik heb géén prospectussen of folders meegenomen, maar ofwel de daar gepresenteerde teksten op panelen, ofwel het website adres van de betreffende firma gefotografeerd. Door de foto kan ik gemakkelijk terug in de geest roepen wat ik waar gezien heb, en heb vervolgens aan de hand van mijn beeldmateriaal voldoende gegevens om op het internet de informatie terug te vinden. Ik had dit natuurlijk ook aan de hand van de catalogus kunnen aankruisen, maar ik weet dat je achteraf aan de hand van de catalogustekst toch niet meer weet wat je waar gezien hebt.

Alle foto’s vind je in een nieuw foto album op de Wirtzfeld Website door een van de twee albums te kiezen: Foto Album > Europe > Belgium > Brussel Batibouw 2007 in lage resolutie (sneller)

of
Foto Album > Europe > Belgium > Brussel Batibouw in hoge resolutie (langzamer) waardoor je de diverse teksten op de foto’s beter kunt lezen.

Welnu, hier het eerste gedeelte van mijn Batibouw verslag.

De hierbeneden gepresenteerde foto’s zijn in lage resolutie, maar als je op de foto klikt, krijg je in een nieuw venster de grote foto die het mogelijk maakt de teksten te lezen.
Opgelet: sommige browsers tonen ook het grotere beeld nog relatief klein, maar dan vind je linksboven vier pijlen waardoor je de foto verder kunt uitvergroten en met de scrollbalken de verschillende gedeelten kunt aansturen. Klik ergens op de grote foto om dat venster weer te sluiten.

Ik had dus besloten vanwege de herhaaldelijke file problemen rondom Batibouw in Brussel dit keer niet met auto te gaan, maar met de trein. Ik ben dus eerst met de auto 35 km tot naar het Centraal station in Verviers gereden, en heb daar op het stationsterrein mijn wagen geparkt. In het station dan een Dagkaart gekocht voor de reis naar Brussel, inclusief de Metrorit in Brussel en de toegang voor Batibouw, alles samen voor 24.70 Euro.


Verviers, Centraal Station

Ik moet zeggen, ik ben al jaren niet meer met de trein gereisd, de laatste keer dat ik nog per trein onderweg was is, geloof ik, zo’n 10 jaar geleden met de Thalys naar Parijs vanwege een zakelijke meeting. Het was dus best een vreemd gevoel, zo rond half tien op de trein te stappen en het landschap aan je voorbij laten glijden. Omdat tegenwoordig het spoor gedeeltelijk over de nieuwe TGVlijn naar Brussel loopt, zie je echter niet bijster veel doordat er veel “kunstwerken” zijn gemaakt met hoge geluidswallen. En tussen Verviers en Luik zijn er natuurlijk de nodige tunnels.


Brussel, Centraal Station

Rond elf uur dan aankomst in Brussel. Op Brussel Centraal dan door een lange gang naar het metrostation gestapt, en daar de Metro 1A richting Koning Boudewijn genomen (zo heet de eindsbestemming). Duurt zo’n 15 minuten met de metro.


Met de metro naar de Heijzel

Aan het Heizel Station dan uitgestapt, en dan was het nog maar 200 meter tot aan de ingang van de Heyzel Expositiehallen.


Het Atomium, ’s ochtends rond 11.20 uur

Met de rug naar het Expogebouw zie je dan het bekende Atomium liggen, dat afgelopen jaar volledig gerestaureerd werd en waarvan de bollen nu in nieuwe glans staan te pronken.

Ik had mijn diverse spullen zoals GSM en portemonnee in de binnenzakken van mijn jas gestopt, omdat ik in een dergelijke drukte geen gelegenheid aan zakkenrollers wilde geven. Mijn jas kon ik dus niet afgeven aan de garderobe, en dat heb ik in de loop van de dag dan ook geweten, die werd elk uur zwaarder. Mijn camera had ik rond mijn nek hangen, en ook dat gaf aan het eind van de dag toch wel een beetje pijn aan de nek.

Maar goed, ik dus naar binnen en dan begonnen, gang na gang van de eerste expohal door te lopen. Zoals ik al hierboven schreef, interesseer ik mij niet voor alle spullen die getoond werden, zodat ik langs de zwembaden en veranda’s vrij vlot voorbijgelopen ben. Er waren hier ook diverse tuinmeubleen, waarvan vooral de massief houten meubelen dit jaar erg sterk in trek zijn.

Zulke grote parasols op een voet vond ik wel interessant, maar de geexposeerde merken worden niet over het hele land geleverd, een minpunt dus voor onze streek.


Interessante tuinmeubelen, bijv. grote parasols

Na de ervaring met de hete zomer is schaduw op het terras natuurlijk iets dat mij aanspreekt, en niet alleen mij, zoals bleek. Uiteraard was er op Batibouw veel volk, men rekent gedurende hele 10 dagen met zo’n 350.000 bezoekers, dus een 25-30.000 man per dag, in de weekend loopt dat op tot zo’n 50.000 bezoekers.


Ook vandaag weer veel volk op Batibouw

Nadeel is dat, als je pas aan het eind van de beursperiode pas naar Batibouw gaat, een aantal standhouders al een beetje beginnen uitgeput te raken door steeds maar hetzelfde te vertellen (meedoen als standhouder aan zo’n beurs sloopt, ik weet het uit vroegere eigen ervaring), en dan wordt je her en daar al eens wat minder vriendelijk bediend.


Ideeën voor gespannen (verlaagde) plafonds

Een leuk idee vond ik ook de met zeildoek bespannen verlaagde plafonds, een alternatief voor onze dennenhouten plafonds thuis, die nu al 28 jaar (onderhoudsvrij) in bijna alle kamers voorhanden zijn, en door de loop der jaren natuurlijk erg donker geworden zijn.

Een ander alternatief om dat te veranderen is, om die plafonds te lakken, maar dat is een werkje dat erg moeizaam is, (boven het hoofd werken is niet zo lekker), en enkele malen achter elkaar gedaan moet worden om een goede dekking te krijgen.


Voorbeeld van een mooie wenteltrap in hout

Bij het aanwezige schrijnwerk heb ik mij niet te lang opgehouden, de hierboven getoonde wenteltrap is dan wel een mooi voorbeeldje van vakmanschap, maar Brigitte’s broer maakt dergelijke trappen zelf en tot nog toe zijn we met “onze” schrijnwerker in de familie goed bediend. Dus geen behoefte om bij een ander te gaan.

De hal met meubelen, plus de hal met verzekeringen, bouwgronden, sleutel op de deur huizen en de informatiestanden over financieringen en overheidsinformatie heb ik links laten liggen, omdat die thema’s mij op het ogenblik niet interesseren. Bovendien is het zo dat de subsidieregelingen voor alternatieve energie in de Oostkantons daar toch niet behandeld worden, gedeeltelijk vallen wij onder de Waalse Gemeenschap, maar anderzijds moeten we ook rekening houden met de voorschriften van de Duitstalige Gemeenschap en natuurlijk van je eigen Gemeente.

Verder dus naar de hal met bouwmaterialen. Alhoewel wij, toen wij in 1978-80 bouwden, reeds goed nagedacht hadden over isolatie (30 cm massief celbeton voor de buitenmuren, Thermoplus glas, rolluiken, thermostaatventielen, 17 cm dikke isolatie in het plafond enz) is op dat gebied de laatste jaren nog veel gebeurd.

Zo hadden wij indertijd 1000 meter kunststof leidingen in onze vloer voorzien, om eventueel later vloerverwarming met behulp van een warmtepomp te kunnen aansluiten. (toendertijd waren de rendementen van warmtepompen nog niet zo hoog).
Maar een echt goede oplossing voor isolatie onder de chappe (deklaag) op de betonnen vloer was toen nog niet zo bekend. Zodat we dus die leidingen en verwarming, elektro en sanitairbuizen gewoon in de deklaag hebben gelegd. Waardoor het effekt van eventuele vloerverwarming te veel warmteverlies zou geven. Wij bouwen dat dus bij ons niet verder uit. Maar tegenwoordig staan er dus diverse soorten isolatie materialen (foam, korreltjes, isomoplaten en noem maar op) ter beschikking om ook naar beneden te isoleren. Om dan maar te zwijgen van het feit dat je tegenwoordig ook lage temperatuur verwarming in de wand of in het plafond kunt leggen.


Een van vele isolatievormen voor de vloerondergrond

Ook onder de dakconstructie kun je veel energie besparen door het voorzien van een isolatie laag. Omdat onder ons dak alleen een soort binnenbalkon als woongedeelte is ingericht, en de rest van de zolder als opslagplaats dient, hebben we daar pas na een aantal jaren platen van harde isolatie van zo’n 4 cm dikte aangebracht. Tegenwoordig zijn er diverse soorten dakisolatie, van glaswol tot en met kant en klaren combi panelen waarop zelfs de dakpannen al aangebracht zijn.


Aluminium gebaseerde isolatie van Aluthermo

Een andere oplossing zijn combiplaten zoials Aluthermo die op de markt brengt. Aluthermo is een bedrijf uit de Oostkantons, en hun produkten worden al in heel Europa verkocht omdat hun combinatie met aluminium een hoog rendement biedt. Meer info daarover op www.aluthermo.be.


Tussendoor even buiten een sigaretje roken (in de kou)

In België is ondertussen zowat overal roken verboden, en voor een sigaretje moest je dus naar buiten. Tussen elke expositiehallen waren deuren opgensteld zodat de fervente rokers dan even naar buiten konden wippen. Ik dus ook..

Terug binnen heb ik mij geïnformeerd (vanwege de aktualiteit) over mogelijke vormen van vochtbestrijding, maar deze produkten zijn tegenwoordig zo uitgerijpt, dat er nu hoofdzakelijk aannemers op de beurs stonden die dergelijke werken voor je uit willen voeren. Niet iets waarvan ik dus iets kon leren om het zelf te doen.


Diverse oplossingen voor vocht behandeling

Soms moet je naast de normale produkten kijken om iets nieuws te zien. In de hal rondom beton en steen en natuursteen viel mijn oog (en lens van de camera) op dit kleine detail: een plastic rooster waardoor je gravel in de tuin “binnen de perken”, of beter gezegd, buiten de perken te houden. Hierdoor blijft de laag gravel netjes en vlak inplaats dat je er diepe sporen in trekt. Leuk detail.


Een plastic rooster om gravel op zijn plaats te houden

Wat veel volk trok waren natuurlijk de live demonstraties van metselwerken. Er bestaan tegenwoordig veel doe-het-zelf stenen die je ofwel kunt opstapelen door middel van aangebrachte profielen en dan de gaten erin kunt opvullen met beton (Poroton bijv). Bij Betorix werd er constant met twee verschillende soorten blokken en bakstenen gedemonstreerd.


De demonstraties bij Betorix trokken veel belangstelling

Door de profielen aan de bovenkant van elke steen kun je de groeven opvullen met mortel, en passen de stenen schoon op elkaar. je hoeft dan alleen nog maar de voegen uit te voegen.


Demonstraties van doe het zelf metselwerk met profielstenen

Het zag er vrij gemakkelijk uit, ook dankzij het gebruikte gereedschap, maar in de praktijk is het beslist niet eenvoudig om je stenen langs het koordje netjes en korrekt te plaatsen, en ook nog alles haaks te blijven houden.


Betonstenen die je met een losse handgreep kunt optillen

Interessant was, om de details te letten, zoals bijvoorbeeld de hier gebruikte handgreep om de blokken te kunnen plaatsen. Een eenvoudig stukje op maat gemaakt gereedschap, waardoor je je handen niet aan de ruwe beton oppervlakten aan het verslijten bent.
Iedereen die regelmatig met betonstenen heeft gewerkt weet hoe snel je door je huid heen bent als je geen handschoenen gebruikt. En handschoenen zijn meestal te onhandig om precies werk te kunnen verrichten.

Zo, voldoende voor vandaag verteld, maar er wordt dus morgen en overmorgen hier op de website nog meer interessants over mijn bezoek aan de Batibouw verteld, dan vooral over moderne alternatieve energie zoals warmtepompen, zonne energie en dergelijke, maar ook over regenwaterrecuperatie en andere zaken.

Geplaatst in Knutselen, Lente 2006, Reisverslagen Lezers, Winter 2006-2007, Wist je dat...?.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.