Batibouw 2007 (deel 2)

Welnu, hier dan het tweede gedeelte van mijn Batibouw verslag.

De hierbeneden gepresenteerde foto’s zijn in lage resolutie, maar als je op de foto klikt, krijg je in een nieuw venster de grote foto die het mogelijk maakt de teksten te lezen.
Opgelet: sommige browsers tonen ook het grotere beeld nog relatief klein, maar dan vind je linksboven vier pijlen waardoor je de foto verder kunt uitvergroten en met de scrollbalken de verschillende gedeelten kunt aansturen. Klik ergens op de grote foto om dat venster weer te sluiten.

Een andere firma uit de Oostkantons was ook present op Batibouw, met speciale dakbedekkingsprofielen van Finse origine. Dit zijn een soort sandwichplaten die zowel binnenafwerking alsook de isolatie en een metalen buitenafwerking hebben, die je dus overlappend aan elkaar kunt plaatsen op je dak. Erg snel en efficient en met een goede isolatie waarde.


Nog een firma uit de Oostkantons: Finn-roof met speciale dakprofiel oplossingen

Na hier een beetje gepraat en wat gedronken (dankjewel, Didier Espreux) te hebben, ging het dan in de hal waar veel Domotica gepresenteerd werd, de nieuwe slogan om bepaalde funkties in huis vanuit een centrale post te kunnen bedienen, en de verbruiks gegevens vaak ook nog te analyseren. Een domein, dat vooral de interesse heeft van Jochen, omdat dergelijke systemen van te voren voorzien moeten worden bij de planning van een nieuwbouw.


Domotica, het nieuwe roepwoord op Batibouw, soms overroepen

Zo moet je bijvoorbeeld denken aan voldoende lege leidingen op voorhand in te plannen om achteraf je domotica kabels, internet, telefoon, computernetwerk etc. tot bij elk lampje, elektrisch apparaat, handbediening van je rolluik automaat, je garagedeur opener, je ijskast, je oven, je video bewaking, alarminstallatie, en noem maar op allemaal in een centraal systeem te kunnen integreren.

Met drie webcams in huis voor de Wirtzfeld website had ik natuurlijk ook interesse voor bijvoorbeeld deze moderne camera’s die automatisch in alle richtingen draaiden, in en uitzoomen, of eventueel op afstand bediend kunnen worden. maar het prijskaartje deed me dan toch weer even slikken.


Zulke camera’s kosten snel 4 a 5.000 Euro per stuk

Wat ik ook geleerd heb is dat speciale stekkers tegen blikseminslag schijnbaar toch niet afdoende zijn. Ten eerste moeten ze steeds op een stopkontakt met aarding zijn aangesloten, maar bovendien met de centrale stroomingang aan je huis ook nog eens een extra apparaat hebben.


Komplete systemen om blikseminslag te voorkomen op ALLE kabels in huis

Plus dien je ervoor te zorgen dat alle kabels in je huis ook aan het beginpunt nog eens beveiligd worden, zodat de lekstroom van indirekte inslag op bijvoorbeeld de tv kabel dan toch niet ook nog over kan springen op je fax of telefoon, of op je ethernet netwerk. Maar ook daarvoor bestaan dus totaal oplossingen die na een paar blikseminsalgen en vernielde apparatuur je al snel doen besluiten om over zo’n aanschaf na te denken.

Als levend bewijs dat ik wel degelijk zelf op Batibouw heb rondgelopen, hier een foto waar ik de monitor van een domotica systeem fotografeer. Rechtsonder zie je mij dus staan met mijn camera terwijl ik die foto trek.


Hubert fotografeert Hubert terwijl hij deze monitor fotografeert

Omdat de cafetaria’s en restaurants overvol zaten, heb ik tussendoor alleen even een hotdog gesmikkeld. Op Batibouw tijd nemen om te eten is bijna onmogelijk als je alles wilt zien op een dag.

In een van de hallen was het wel bijzonder warm, omdat veel fabrikanten hier op hun standen meerdere echt brandende openhaarden hadden opgebouwd. De diverse vormen daarvan, met of zonder deur, zijn natuurlijk talloos.


Echt brandende openhaarden, deze ziet eruit als een groot Plasma scherm

Soms moest je dus echt kijken of het een echte open haard was, je zou soms zeggen dat het een plasma beeldscherm van zo’n moderne platte TV was inplaats van een open haard.

Wat betreft openhaarden stuurde Marlies nog volgende reactie afgelopen week:

Ivm met Batibouw, Hubert: Wij gingen gisteren in Mol op bezoek bij kameraden, die hadden een tijd geleden een houtkachel gekocht.
Ze waren enkele jaren geleden op Batibouw geweest en hadden een folder van ‘Eurovlam’ meegebracht. Dat fabriek of ten minste magazijn staat in Tilburg: http://igcgroup.creactiv.nl – dat is niet zo ver van bij ons. Wij hebben hier in Atzerath een lekker gezellige openhaard, en idd het warmt natuurlijk, maar bij onze kameraden … echt niet te geloven. Ron is dus al even aan ‘t zeggen om een inbouwkachel te plaatsen. Het is een prachtig vlamsysteem, de vlammen draaien in ‘t rond, het venstertje wordt daardoor zelfs niet vuil. Als je op de website ziet beschrijft men daar het systeem. En het is waar! Die vrienden hebben er ook een speksteen op liggen die nog 2 uur warm blijft. Het is geen goedkope investering, want als ik het goed heb, hebben ze ongeveer in totaal 2.500 euro betaald, wel geleverd in huis (voor gans de benelux) Zeker tegen dat we hier komen wonen zullen we die aankoop doen denk ik. groetjes, Marlies

Overigens, afgelopen week werd door de Gemeente Büllingen weer brandhout geveild aan de inwoners van onze gemeente. De prijzen zijn dit keer opgelopen tot 45 en zelfs boven de 60 EURO per festmeter, en dan moet je dat hout (boomstammen van 2 meter lengte) ook nog zelf uit de bossen slepen, in kleinere stukken zagen en splijten tot handzame haardvuur blokken. Open haard wordt steeds duurder. In Duitdsland verkopen ze onder tussen al kant en klaargemaakte houtblokken voor boven de 130 EUR per festmeter. Oeeefff…

Badkamer inrichtingen:
Leuk, maar erg zwaar, en waarschijnlijk alleen maar voor mensen met een eigen overdekt zwembad was deze “overdekte” moderne ligbank in beton en mozaieksteentjes. De clou is dat er boven in het plafond dan een DVD monitor ingebouwd is zodat je dus een filmpje kunt kijken terwijl je aan het relaxen bent. Mijn indruk is dat je dan wel heel snel in slaap sukkelt, en het einde van de film nooit te zien krijgt.


Een relax ligbank uit steen, met DVD player in het plafond ingebouwd

Ook leuk, maar ik kan me moeilijk voorstellen dat in onze tuin neer te zetten, was deze vrijstaande douche, die in diverse vormen en modellen geleverd kan worden, bijvoorbeeld om je na de sprong in het buitenzwembad af te douchen. Deze hier was in de vorm van een drankblikje…


Een douche voor in de tuin, hier in de vorm van een drankblikje

Zou best handig zijn als ik vuil en vol modder uit mijn kuil gekropen kom, Brigitte kan daar een lied van meezingen. Maar dan zou er eigenlijk ook nog een wasmachine ernaast moeten staan, zodat ik mijn vuile kleren ook buiten kan wassen, ha.

Zoals op de volgende foto te zien is, werd het steeds voller in de gangen van de Batibouw beurs.


Hoe later het werd, hoe meer volk op de beurs

Ook leuk om te zien hoeveel demonstraties er tegenwoordig op tv monitoren gegeven worden (kwestie van de standhouders te bewaren voor de “beurskoller” omdat ze de tekst te vaak hebben moeten herhalen… Als variate daarop zag ik o.a. deze virtuele relatity brillen ergens hangen waar je dus een virtueel bezoek aan de showroom kon maken. Jammer genoeg was dat dus maar een loze slogan, in de brillenglazen werd gewoon een filmpje van een rondgang door hun showroom afgespeeld, en kon je dus niet blijven verpozen bij iets of inzoomen op een detail (tenzij ik het niet heb begrepen…), als iemand andere ervaringen heeft gehad dan graag reactie.


Een andere vorm van presentatie: bril voor virtueel bezoek aan de toonzaal

Aan de hand van een ideetje van Brigitte had ik dit keer ook veel belangstelling voor systemen die regenwater kunnen recupereren. Het is immers algemeen bekend dat we met zijn allen enorme hoeveelheden kostbaar drinkwater misbruiken om de toiletten door te spoelen, de tuin te sproeien, autos te wassen, de was doen, waar al gauw honderd liter per dag per persoon of meer voor gebruikt worden (10 keer per dag 10 liter alleen al voor de WC…). Onze toiletten thuis kunnen bijvoorbeeld niet geupgraded worden naar nieuwere modellen die slechts 6 liter ipv 10 liter water per keer gebruiken. Dan ist het natuurlijk waard eens na te denken of je daarvoor dan geen regenwater kunt gebruiken.


Regenwater niet verspillen: voor WC, wasmachine, tuin en auto

Maar je kunt je leidingen niet gewoon zomaar op de regenput aansluiten, er zouden te veel onreinheden in zitten die van het dak afgespoeld worden. Er moet dus bij de pomp een goede filtering gebeuren, en daarvoor zijn er dus diverse mogelijkheden zoals ondermeer getoond werd bij Judo Systems. Daarmee kun je ook probleemloos je wasmachine met regenwater laten draaien, (dat is namelijk ook een grote waterverbruiker). Speciale koolstof filters, ionische filters, ulraviolet filters en noem maar op.

Je moet ten eerste natuurlijk een grote regenwatertank hebben, die van ons is maar 2000 liter, en dat is veel te weinig voor 3 toiletten en de wasmachine. Voor ons huis zouden we met 3 personen tenminste 10.000 liter regenwatervoorraad moeten hebben om ook in de droge periodes daarmee uit de voeten te komen.

De berekening voor efficient regenwateropvang is 1m3 regenput voorraad per 20m2 dakoppervlakte. Betekent bij ons dus inderdaad zo’n reservoir van 10 m3 voor 190 m2 meter dakoppervlakte. Vervolgens heb je dus een pomp nodig die het water op wens oppompt of automatisch overschakelt naar de normale waterleidingtoevoer als de regenput toch leeg komt te staan.


Regenwater recuperatie van Wilo System

De ene leverancieer beweert overigens dat je zonder meer een combinatie kunt maken met het waterleiding systeeem, terwijl dan anderen weer zeggen dat dit niet mag in België vanwege de bacteriele overdracht, wat mij ook logisch lijkt, omdat gedeelten van je wazterleiding ook naar plaatsen gan waar je WEL echt drinkwater wilt hebben (keuken, bad, douche, wastafels). Er moet dus een scheiding gemaakt worden tussen die leidingen en de wc toevoer.

Wordt erg moeilijk om door de bomen het bos te zien, en daarom maar direkt naar het bekende merk Danfoss gegaan, om te zien wat zij voor ideeën hebben.


Regenwater recuperatie van Danfos

Danfoss zegt dat er inderdaad twee aparte circuits moeten zijn: eentje voor de normale verzorging uit het “stadswater”, en eentje voor de toevoer van het regenwater. Daarvoor hebben zij dan een systeem dat tot een bepaalde diepte het water kan oppompen (8 meter of 15 meter diepte), bij lege regenput overschakelt naar het stadswater, en ook een erg stille installatie hebben. Een regenput van 10.000 liter betekent bij ons: een gat graven (he, dat klinkt bekend, dat heb ik de afgelopen weken al genoeg gedaan), met een kraan een betonnen put van 10.000 liter neerzetten, (kostplaatje tussen 2000 en 3000 EUR), door de saintair installateur extra leidingen laten leggen tot aan de wc (3 stuks bij ons in huis) en naar de buitenkraan voor autowassen en naar het kraantje voor de wasmachine, plus dan de Danfoss regenwater recuperatia installatie voor zo’n 1500 EURO.


Met regenwater besparen

Als je dat bij elkaar optelt heb je toch al gauw een prijskaartje van 5 à 6000 EUR. Besparing in ons geval per jaar zo’n 200 m3, zou dus ongeveer (met de huidige waterprijzen bij ons in Wirtzfeld) ongeveer 200 Euro per jaar besparing zijn. Is dus in ons geval niet economisch verantwoord, maar is wel een alternatief als je zuiniger wilt omgaan met drinkwater uit respect voor het milieu. Voor nieuwbouw in ieder geval aan te bevelen, omdat dan de meerkost relatief minder is.

Verder op mijn tocht door Batibouw. In de hal met de keukens heb ik mij niet opgehouden omdat we nog altijd dik tevreden zijn met onze eigen keuken. Die staat dan wel ondertussen zo’n 25 jaar, maar was indertijd goed gepland (ik ben negen jaar vertegenwoordiger voor keukenmeubels geweest in een vorig leven…) en de meubelen vallen nog altijd niet uit elkaar.

Maar ik kon niet de verleiding weerstaan een van mijn goede oude klanten eens op te zoeken uit dat vorige leven, en jawel, ik trof Frans van der Waerden van de firma Van der Waerden uit Denderleeuw inderdaad op Batibouw aan. De firma bestaat ondertussen al 77 jaar en heeft ondertussen al 26 jaar achter elkaar op Batibouw meegedaan. Sinds kort bieden zij ook luxe interieur inrichting van Hülsta aan. Bij een drankje hebben Frans en ik dan een aantal herinneringen opgehaald uit de “goeie oude tijd”. Dan realiseer je opeens hoe snel de tijd vliegt en dat we allemaal een dagje ouder worden.


Van der Waerden Keukencenter uit Denderleeuw

Voor iedereen die in het Brusselse woont, wil ik deze firma graag aanbevelen voor de planning en inrichting van je keuken, deze mensen zijn op en top professioneel en hebben sinds 77 jaar een uitstekende reputatie voor kwaliteitsprodukten. www.vanderwaerden.be

Zo, tot zover mijn verhaal over Batibouw voor vandaag, en morgen komt er dan nog het deel over de alternatieve energien zoals warmtepompen, zonne energie en solarstroom.

Alle foto’s vind je in een nieuw foto album op de Wirtzfeld Website door een van de twee albums te kiezen: Foto Album > Europe > Belgium > Brussel Batibouw 2007 in lage resolutie (sneller)

of
Foto Album > Europe > Belgium > Brussel Batibouw in hoge resolutie (langzamer) waardoor je de diverse teksten op de foto’s beter kunt lezen.

Geplaatst in Knutselen, Lente 2006, Reisverslagen Lezers, Winter 2006-2007, Wist je dat...?.

2 reacties

 1. Het kan eenvoudiger Hubert, ga direct met je vuile kleren onder die douche staan, hahaha.
  Weet je nu wat … een maansverduistering kan heel gevaarlijk wezen. Het is dan toch hartstikke donker … dan zie je niet ver en veel … hahaha … dus ik presteerde het om de grond te gaan kussen … het gevolg, vroeger van Atzerath naar huis, deze morgen naar de dokter … verder naar de spoed … en met de schouder in ’t verband.
  2 weken moet ik afwachten en hopen dat ik dan zonder pijn kan bewegen, want anders moet er een ct scan gemaakt worden om te kijken of het een scheur is en dan wordt het operatie. Maar zo ver is het nog niet … hopelijk niet, want wij hebben een rondreis in Ierland gepland vanaf 3 april. Hier in Mol heeft het heel de nacht verschrikkelijk hard geregend. Zelfs zo hard dat we het raam van onze slaapkamer moeten sluiten hebben.
  groetjes,
  Marlies

  Allez zeg, Marlies, dan van harte beterschap ! En Ierland is de moeite waard! Geniet ervan. Dus maar snel beter worden!

 2. Ik kan je een kleine tip geven om een beetje minder water te verbruiken, als je nog een oud model van toilet bezit. In het reservoir van het toilet steek je een gevulde pepfles ofwel een grote ofwel een kleine, naargelang hoeveel je wil besparen en uiteraard wat er in kan. Waar de fles zit is er geen water, dus bij de grote fles scheelt het dan toch al 1,5 liter. Reken maar eens uit hoeveel je deze tip aan besparing opleverd op jaarbasis.
  Ik denk dat het kan tellen. (Bijna 5.500 liter)
  Marlies

  Prima tip voor WC’s met een WC pot en deksel. Maar…bij ons zijn de spoelreservoirs bij 2 van de 3 toiletten in de wand kompleet ingebouwd, en kun je er daarom niets in steken, zelfs een reparatie van de stangetjes kan alleen maar door kleine gleufjes in de bak… Maar voor het spoelreservoir in het souterrain zou dat inderdaad moeten lukken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.