Batibouw 2007 (deel 3)

Welnu, hier dus het derde gedeelte van mijn Batibouw verslag.

De hierbeneden gepresenteerde foto’s zijn in lage resolutie, maar als je op de foto klikt, krijg je in een nieuw venster de grote foto die het mogelijk maakt de teksten te lezen.
Opgelet: sommige browsers tonen ook het grotere beeld nog relatief klein, maar dan vind je linksboven vier pijlen waardoor je de foto verder kunt uitvergroten en met de scrollbalken de verschillende gedeelten kunt aansturen. Klik ergens op de grote foto om dat venster weer te sluiten.

Het thema dat mij het meeste interesseert is natuurlijk dat van de alternatieve energie. Dit thema kwam op Batibouw duidelijk aan bod, en het blijkt ook door de grote bezoekers aandrang op de standen van deze produkten dat ik hier niet de enigste ben die daaraan geïnteresseerd is.

Rondom dit thema waren in Hal 12 de meeste fabrikanten en distributeurs bij elkaar gebracht. Uit de gesprekken die ik gevoerd heb blijkt duidelijk dat dit een branche is die in de lift zit.

Levertijden tussen 3 en 8 maanden worden genoemd voor deze toch niet zo goedkope installaties, en dankzij de subsidies die de federale staat en vooral de Vlaamse Gemeenschap geven, zien veel mensen het nut in hun eigen steentje in de milieu verantwoordelijk bij te dragen. De subsidies van de Waalse Gemeenschap blijken echter een stuk lager te zijn, vooral bij het maken van electrische stroom door zonne energie.

Je zult natuurlijk altijd moeten zorgen voor een optimale isolatie van de ruimten waar je met zonne energie werkt. En ook daarvoor is een uitgebreide keuze aan isolatie methoden beschikbaar zoals ik al in de eerdere berichten van Batibouw vermeldde. Hier is bijvoorbeeld nog een ander systeem:


Isomo voorgeprofileerde isolatie platen voor vloerverwarming

Dergelijke systemen worden meestal samenhangend met het buizensysteem voor vloerverwarming geleverd. Hoe beter de isolatie, hoe minder het effektieve verbruik, en hoe sneller je ook met zonne energie je huis voldoende kunt verwarmen en je investeringen kunt terugverdienen.


Het thema van de toekomst vandaag: zonne energie opwekken

Bij de warmte opwekking door zonne energie is er nogal wat gebeurd de afgelopen jaren, en men ziet bij de verschillende leveranciers duidelijke verschillen in de constructie van de zonnepanelen. Afhankelijk van de leverancier is de diameter van de gebruikte buizen dikker of dunner, anderen gebruiken dan weer een spiegelende coating aan de achterkant van de buizen om zo de instralingshoeken bij verschillende zonnestanden te kunnen optimeren, en ook de gebruikte vloeistoffen om de warmte te transporteren naar de warmtewisselaar zijn in diverse soorten aanwezig. Ook die hebben een invloed op het rendement.


Ook Stiebel Eltron levert warmtepompen en zonnepanelen

Het is dus inderdaad zaak een goed gesprek met diverse leveranciers te voeren, en te vergelijken welke rendementen er met de verschillende systemen bereikt worden, want hoe hoger het rendement, hoe eerder de afschrijving van dergelijke investering gedaan kan worden.

Een andere vorm van warmte opwekken kan door het inzetten van een warmtepomp. Een warmtepomp werkt volgens het omgekeerde principe van een koelkast. Bij een warmtepomp wordt buiten iets afgekoeld (grond, lucht of water) en de daarbij vrijkomende warmte wordt dan weer binnenshuis afgegeven aan ofwel de warmwaterverzorging ofwel aan een lage temperatuursverwarming zoals vloer-, wand- of plafondverwarming. Omdat hierbij geen hoge temperaturen bereikt worden, kun je deze systemen dus niet gbruiken voor normale radiatorverwarming.


Warmtepompen halen warmte uit lucht, of water of hier: uit de grond

Bij een warmtepomp die de grond rondom je huis afkoelt heb je twee verschillende systemen: ofwel heel diep gaan, ofwel ca 1 a 2 meter diep maar dan de buizen horizontaal plaatsen. Hoe meer buizen, hoe meer rendement. En ook: hoe dieper, hoe meer rendement. Andere mogelijkheden maar beperkter in hun rendement zijn die waarbij de warmte uit de buitenlucht gehaald wordt, of uit water, bijvoorbeeld een beekje of waterbron. Bij de laatste heb je echter greotere voorschriften vanwege de invloed op het milieu.

Een interessant pdf dokument van de belgische staat over warmte pompen vind je bij de vlaamse overheid

Ook stroom opwekken met zonnepanelen schijnt al aardig op gang te komen in België. Fotovoltaic is echter nog geen goedkope oplossing, en de investering die je daarvoor moet doen, moet berekend worden aan de hand van het noodzakelijke verbruik in huis. Als je bijvoorbeeld zoals wij ca 12.000KWh per jaar verbruiken, dan is dat 60 % dagstroom en 40 % nachtstroom. Overdag (zon of zonnestraling achter de wolken) kun je stroom genereren, ’s nachts dus niet. Dat betekent dat je installatie maximaal een nuttige capaciteit van 6-7000 KWh (die 60%) kan halen. Maar dan spreek je dus al snel over een investering van boven de 20 of 30.000 EUR. De investeringskosten voor netgekoppelde PV-systemen zijn de afgelopen tien jaar gehalveerd en bedragen nu, zonder BTW, volgens de vlaamse overheid ongeveer 7000 euro per kWp.


Het belgische Suntechnics: zonne energie voor verwarming of om elektrische stroom op te wekken

Kleinschalige toepassingen van fotovoltaïsche zonne-energie zijn zeker al ingeburgerd, denk maar aan horloges, rekenmachines, tuinlampjes en arkeermeters. In Vlaanderen werd sinds 1998 in totaal ongeveer 770 kWp geïnstalleerd, of 6200 m2. Omgerekend per inwoner betekent dat een oppervlakte van twee kleine postzegels. In Duitsland was in 2004 het opgestelde PV-vermogen 1000 maal groter, namelijk 767 MW of per inwoner de grootte van een blad papier.

Het potentieel in de toekomst is zeer groot: als alle gunstig gelegen daken in België bedekt worden met zonnecellen kan hiermee een kwart van het totale jaarlijkse stroomverbruik gedekt worden.


Fotovoltaic is nog niet erg goedkoop om electrische stroom op te wekken

Als je in Vlaanderen stroom opwekt, dan kun je een veel hogere subsidie bekomen in de vorm van installeringspremie en/of stroomterugvloeikosten (als je de overtollige stroom dus aan je stroomleverancier terugstuurt of, maw je electriciteitsmeter laat “terugdraaien”). De energiebesparing die een fotovoltaïsch systeem realiseert, wordt meegerekend in de zogenaamde EnergiePrestatie van de woning. De energiePrestatie Regelgeving stelt een aantal eisen voor isolatie, energieprestatie (isolatie, verwarmingsinstallatie, zonne-energie…) en binnenklimaat van een gebouw. Die subsidies zijn echter in de Waalse Gemeenschap een stuk lager en dus ook bij ons de Duitstalige Gemeenschap (hoort bij Wallonie), waardoor de afschrijving dan veel langer zal duren.

In ieder geval dient men zich uitgebreid te informeren over de verschillende soorten en leveranciers, want alle grote merken hebben tegenwoordig dergelijke zonne energie systemen in hun programma.


Warmtepompen en Zonnepanelen van Buderus, een grote naam

Nadat ik circa 6 uur had rondgewandeld (nou ja wandelen…) op Batibouw, vond ik het welletjes en besloot met de metro terug te rijden naar Brussel Centraal.


Het Atomium om half zes ’s avonds

Op het station in Brussel Centraal stond er al veel volk voor dezelfde trein te wachten, en ca 3 minuten nadat ik daar aangekomen was, rolde de trein naar Eupen ook al binnen. (De treinen op het volle uur rijden zonder overstappen door tot Eupen of Keulen).


Ik ben niet de enigste die de trein richting Leuven, Luik, Verviers en Eupen wil pakken

Gelukkig vond ik toch nog direkt een zitplaats, en heb dan in een overvolle trein gezellig zitten te kijken naar een groep jonge scouts, die een weekendje de Ardennen introkken en de trein behoorlijk op stelten zette (op een positieve manier dan: zingen, spelen, rennen, beetje met elkaar vechten etc…)

In Verviers moest ik dan om half acht eerst met mijn treinticket naar de stationsbalie om daar mijn parkeerjeton af te halen voordat ik met de auto kon vertrekken. Omdat ik een treinticket had, was de parking goedkoper: kosten voor een dag parkeren 3.30 EUR. Gelukkig was het loket nog open, want als ik erg laat terug gekomen zou zijn, was er beslist een probleem geweest om van het stations parkeerterrein af te komen. Volgende keer toch eens vragen of ik die jeton niet direkt kan meehalen voordat ik de trein neem.

Jaja, ik ben het niet meer gewend, met de trein te reizen.

Ik hoop dat ik jullie met mijn indrukken van Batibouw voor het een en ander heb kunnen intereseren. Als aanvulling vermeld ik nog dat op de site van Batibouw zelf www.batibouw.be ook heel veel nuttige links en tips vermeld staan
Beslist eens daar gaan kijken als je met bouw- of verbouwingsplannen rondloopt.

Alle foto’s vind je in een nieuw foto album op de Wirtzfeld Website door een van de twee albums te kiezen:
Foto Album > Europe > Belgium > Brussel Batibouw 2007 in lage resolutie (sneller)

of
Foto Album > Europe > Belgium > Brussel Batibouw in hoge resolutie (langzamer) waardoor je de diverse teksten op de foto’s beter kunt lezen.

Geplaatst in Knutselen, Lente 2007, Reisverslagen Lezers, Winter 2006-2007, Wist je dat...?.

2 reacties

 1. In verband met sporen naar Brussel wil ik iedereen een tip meegeven.
  LET OP als je de laptop meeneemt!!! Er worden in de Brusselse stations per jaar zo’n 800 tal gestolen. Heel onoplettend wordt je tas verwisseld …
  Dus lezers … IEMAND DIE VERWITTIGD IS, IS ER TWEE WAARD HE!!!
  groetjes
  Marlies

 2. Ben iets wijzer geworden ,maar loop nog altijd verloren in vele misledende reklames en gegeven rendementen. Heb zelf al 2 water -water warmtepompen Draaien type VITOCAl van VIESSMAN (+/-22KW)
  Zou graag iets proberen met Stroom te maken Vb +/- 25 KVA en warmte recup .Ben aan een verbouwing
  bezig en sta open voor goede tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.