Vrijdag, 9 Maart 2007

Afgelopen nacht had het zowaar een hel klein beetje gevroren in Wirtzfeld. Heel ander weer als normaal op 9 Maart. Kijk maar eens hieronder bij “één jaar geleden” en “twee jaar geleden”.

Volgens de weersvoorspelling moeten we in het Westen vanaf ’s morgens, in Wirtzfeld in de loop van de namiddag met regen, soms zelfs met heftige regenbuien rekening houden.

En als alles lukt, krijg ik vandaag ook eindelijk de levering met mijn BigPac’s kiezelstenen (2 m3) voor de drainage van mijn “kuil”.

Gisteren heb ik van het mooie weer geprofiteerd om de ingestortte aarde in mijn kuil weer weg te scheppen. Er was toch weer heel wat aarde teruggevallen. Was er toch maar weer 4 uurtjes zoet mee.

Om zeker te zijn dat de regen van vandaag niet opnieuw roet in het eten gooit, heb ik bovendien alvast de onderste meter van mijn keldermuur voorzien van een eerste strook roofing van 1 meter hoogte, die doorlopend om de hoek loopt (om geen voegen te hebben), en die met behulp van Bitumenmastic aan de (reeds eerder) aangebrachte bitumenlaag werd bevestigd.


Ik heb er bovendien voor gezorgd dat onderaan het fundament deze roofing een beetje weg loopt van het huis, en de roofing tot onder de drainagebuis doorgelegd.


Vervolgens heb ik dan ook nog provisorisch de eerste mat met noppenplastic tegen de roofing geplaatst.

En een scheidingswandje van een houten plank gemaakt met twee handvatten (middels koord) die een scheiding moet garanderen tussen de kiezelstenen die langs de muur gelegd worden en de rest van de opvulaarde.

Zo gauw als ik de kiezelstenen krijg ga ik dan de ruimte tussen noppenplastic en houten plank opvullen tot ca 50 centimeter hoogte met kiezelstenen. Emmer per emmer, want gewoon maar in de kuil kieperen zou de boel weer kunnen doen verschuiven. De noppenplastic zal dan ook tegen de muur gedrukt worden.

Tussen aarde en plank komt vulaarde. Dan trek ik de plank omhoog om de volgende 50 cm hoogte op te vullen, netjes kiezelstenen van aarde gescheiden.

Vervolgens komt dan de tweede strook roofing overlappend over de onderste strook. Ik wilde die vandaag nog niet bevestigen, omdat er anders het gevaar is dat die door zijn gewicht omlaag schuift langs de wand zolang de bitumenmastic nog niet droog is.

Met kiezelstenen kan ik die tweede strook dan ook weer tegen de muur drukken waardoor die strook ook (overlappend) blijft zitten, nadat ook daar nog een strook noppenplastic overheen geplaatst wordt.

En zo hoop ik dus dit weekend de kuil laag voor laag te kunnen bijvullen.

Indien de kiezelstenen vandaag inderdaad komen zoals men mij heeft beloofd.
Het duurt al meer dan 2 weken, notabene…

Deze hoek zal dan alleszins geen vochtigheidsproblemen meer kennen: bitumen strijklaag, plus roofing, plus noppenplastic plus kiezelstenen voor een gemakkelijk omlaag sijpelen van het grondwater tot aan de drainage. En dat alles voor een vochtig plekje van ca 10 cm op de hoek van de keldermuur.

In afwachting van de kiezelstenen moest ik natuurlijk mijn “kuil” weer zo goed mogelijk tegen de regen van vandaag beschermen. Dit om zoveel mogelijk te voorkomen dat er opnieuw aarde van de rand omlaag valt wanneer die te nat zou worden.


Zowel een strook kleurige plastic die de rand van de kuil afdekt, alsook een “tent” vanaf de dakgoot tot in het grasveld moeten de regen zoveel mogelijk afweren.

Nu maar hopen dat het vandaag niet teveel waait zodat alles ook nog een beetje op zijn plaats blijft.


En duimen dat mijn kiezelstenen vandaag komen…

Als afsluiter van de week hier nog twee foto’s die Brigitte met mijn GSM maakte van de haute couture die ik draag tijdens de graaf- en bitumen-werkzaamheden…


Hubert’s “jogging outfit” tijdens graafwerk


Hubert’s alleroudste spullen tijdens werken met kwast en bitumen

Hopelijk heb ik nu niet jullie weekend bedorven?

Geplaatst in Knutselen, Lente 2007, Winter 2006-2007.

2 reacties

 1. Hallo Hubert,
  Ik volg elke dag met spanning de werkzaamheden in uw kuiltje!
  Hopelijk zijn de kiezelsteentjes al aangekomen, ik vind dat je wel heel veel geduld hebt, hoor.
  Groetjes,
  Luc en Nicole

  Kiezelstenen zijn deze namiddag inderdaad aangekomen… eindelijk. Maar nu regent het voor de rest van de dag, dus dat wordt wachten tot morgen…

 2. Hubert, ik dacht dat het ‘big bag’ is ipv big pack. De mannen van de haven kunnen weten wat de juiste benaming is…In ieder geval hoedje af voor jouw prestaties.
  In antwoord op Marlies: ik vind dat nog niet zo’n slecht idee om met de vlamingen eens samen te komen. Dat idee broedde ook al bij Ria.
  Er is onlangs een collega definitief in Mürringen komen wonen. Ik vertelde hem van deze site maar hij meldde zich hier nog niet 🙁
  Wat die sneeuw betreft: als die niet naar hier wil komen, gaan wij maar naar de sneeuw: met Pasen naar Andorra. Ik tel al af om deze winter toch nog een beetje sneeuwpret te beleven.
  Het item Al Gore: iedereen heeft er de mond van vol maar ik zie weinig ‘aktie’. Veel mensen laten nog overbodig licht branden, ramen en deuren laten ze open staan, de (warm-) waterkraan laten ze lopen, noemen zichzelf sportief omdat ze sporten maar ze zouden hun wagen liefst ín de sporthal parkeren enz…
  Iedereen een prettig weekend gewenst!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.