Vrijdag, 16 Maart 2007


Wirtzfeld deze ochtend


Wirtzfeld deze ochtend


Wasbeurt voor ons dak

Terwijl ik dus nog altijd wacht op mijn bloembakken, trilde gisteren de hele dag ons huis onder de hogedruk straal van een reinigingsapparaat. Ons dak wordt namelijk schoongemaakt en gecoated door een gespecialiseerde firma.

Inderdaad, eerder deze week had ik het idee geopperd dat ons dak eens een grondige beurt zou moeten krijgen, en kreeg ik van verschillende lezers hun bekende firma’s genoemd die dergelijk werkzaamheden kunnen uitvoeren.

Eergisteren avond kwam dan een firma uit onze streek voorbij om de kwaliteit van ons dak in ogenschouw te nemen. En wat nog beter was: dankzij de goede weers omstandigheden waren zij in staat, direkt al gisterochtend te kunnen beginnen.


Aanhanger met hogedruk apparatuur

Wel heb ik eerst nog bij de Gemeente Büllingen geïnformeerd of we eventueel de kleur van de dakpannen van zwart naar donkerbruin zouden mogen veranderen:

Maar dat werd dus afgeraden door de gemeente. Onder het motto: zwart is de normale dakkleur in de gemeente, maar wat we niet weten, maakt ons niet heet, en we komen ook niet kijken of je van kleur verandert, maar…: Indien er mensen zijn die zich later erop beroepen het dak net als jullie ook in bruin te willen laten uitvoeren, kunnen er problemen ontstaan. Er zijn in het verleden al enkele mensen in de gemeente geweest die door zo’n situatie hun dak hebben moeten laten overschilderen. We wilden dus het risiko niet nemen, en hebben beslist het dus maar gewoon terug zwart te laten coaten.

De coating zelf is een acrylaat dat waterdamp doorlatend is, en door een hoge pigmentering de dakpannen tegen de weersinvloeden bestand maakt. Door het gladde opervlak kan het regenwater sneller aflopen waardoor nieuwe algen en mosvorming tegengegaan wordt. De coating zou volgens experten tussen 12 en 18 jaar meegaan, en daarna kan een dergelijke behandeling opnieuw herhaald worden.


Duidelijk verschil voor en na de reiniging

Voordeel is natuurlijk dat betonnen dakpannen in feite niet kapot gaan als ze goed beschermd zijn, terwijl terra cotta dakpannen veel eerder verweren en daardoor kapot vriezen. De coating wordt overigens met Airless sproeimethode gedaan, waardoor er geen verfnevel ontstaat.

Gisteren hebben ze dus de reiniging doorgevoerd, vandaag worden de grondering en een of meerdere deklagen erop aangebracht. Als het meezit moet het vanavond al klaar zijn, anders morgen.


Duidelijk verschil voor en na de reiniging

Geplaatst in Knutselen, Lente 2007, Winter 2006-2007.

3 reacties

 1. Om nog even terug te komen op de Skipiste van Trois-Points, dit artikel verscheen vandaag in het Waals Weekblad, http://www.waalsweekblad.be

  Skipiste Trois-Points afgeblazen
  De Waalse minister Antoine (ruimtelijke ordening) heeft de vergunning geweigerd voor de nieuwe skipiste Val de Wanne in Trois-Ponts (Malmedy). De redenen waren o.m.
  -de vriesinstallatie, die even veel energie verbruikt als 400 gezinnen,
  -sneeuwkanonnen die te veel herrie maken,
  -veel water dat wordt onttrokken aan een beek zonder dat het waterloopkundig effect bekend is,
  -een gebouw van 4 etages dat niet voldoet aan de voorschriften,
  -500 parkeerplaatsen op een zeer steile helling.
  -En het terrein is slecht toegankelijk voor hulpdiensten.
  Meerdere milieuorganisaties hadden de zaak bij het Waalse Gewest aangekaart, nadat de gemeente een vergunning had gegeven.
  Volgens de burgemeester was een van de betrokken ondernemers een oom van de vorige burgemeester. En degene die de piste zou gaan beheren heeft allerlei bouwsels geplaatst zonder vergunning en wordt aangeklaagd omdat hij stiekem een skipiste van de gemeente wilde gebruiken zonder daarvoor te betalen.
  Beroep is alleen mogelijk tegen vormfouten in het besluit.
  Bronnen: http://www.iewonline.be/article.phpidpage=592&idmenu=3&idcat=7
  “Wallonië schiet Vlaamse skipiste af”, stookte Het Laatste Nieuws, want het idee was van de Antwerpenaar Ricky Mollin.
  L’Avenir

  vriendelijke groeten en aan iedereen een prettig weekend gewenst …
  Marlies

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.