Keuken demonteren…


Oudere foto van souterrain keuken


Oudere foto van souterrain keuken

Gisterenmiddag ben ik ook begonnen om de resterende keukenmeubelen in de souterrain keuken af te breken. Om deze ruimte kompleet te renoveren staan de onderkasten nog in de weg. De hoge kasten had ik al eerder verwijderd, je herinnert je misschien het bericht over de reparatie van de zijwand van een hoge kast in de herfst, toen ik de vochtige plek in de muur links had ontdekt.

Een ontdekking die dus leidde tot het graven van een kuil…


De ondertussen beroemde souterrain keuken

Probleem met de onderkasten is dat hier de kabels van de oven en kookplaten in de weg zitten. Oven eruit trekken, en eerst de kabels tussen kookplaat en oven losmaken. Die zijn met een kleurtje gekentekend, dus geen probleem.


Eerst moesten de stekkes van de oven losgemaakt worden

Voordat ik de dikke sterkstroomkabel van de oven kon losmaken moest eerst de stroom uitgezet worden, want volgens de beschrifting in de zekeringkast was het niet helemaal duidelijk welke zekeringen voor deze oven zijn. Dus het zekere voor het onzekere genomen en de stroom kompleet uitgeschakeld. Geen risiko nemen!


Om de sterkstroom te ontkoppelen eerst de stroom uitschakelen!

Een duidelijke foto maken om te weten waar de 5 kabels zijn aangesloten. Achteraf moet het ook weer goed aangesloten worden.

Vervolgens moest ook de kraan van de gootsteen losgekoppeld worden. Eerst de verbindingen met de muurkraantjes losdraaien. Een emmer eronder om het resterende water op te vangen!


De watertoevoer losdraaien aan de muurkraantjes

De kraan zit zo precies gepast, dat die ook van het werkblad losgedraaid moest worden voordat de leidingen uit de verbindingsstukken gewipt konden worden.


De kraan losmaken van het werkblad

Voor alle zekerheid ook nog een lap in de afvoerbuis steken om de reukvorming uit de afvoerleidingen zoveel mogelijk tegen te gaan.


Een lap in de afvoerbuis steken tegen de reukvorming

Nu nog wachten op een sterke man om te helpen het werkblad weg te dragen, voordat ik de onderkasten kan wegruimen om de vloer volkomen vrij te krijgen en aan de wanden kan beginnen.


De souterrain keuken, na de bouwwerkzaamheden buiten: hier zie je ook de bloembakken die ik verleden week nog geplaatst had

Wordt vervolgd…

Geplaatst in Knutselen, Lente 2007.

Eén reactie

 1. Hallo Hubert,

  Ik zit nog altijd vastgekluisterd in mijn zetel of rolstoeltje na mijn operatie aan de achillespees en ben zo een trouwe lezer met heel veel tijd.
  Ik heb eigenlijk een vraagje, uit nieuwschierigheid natuurlijk:
  Waarom een complete keuken met alles erop en eraan in het souterrain?
  Maar het zijn natuurlijk mijn zaken niet.
  Veel sneeuwpret!

  Luc en Nicole uit Harelbeke

  Beterschap, Brigitte moet over drie weken opnieuw onder het mes vanwege haar achillespees, dus we weten hoe dat is! Op je vraag: in het souterrain hadden wij, toen wij bouwden, een komplete woning geïnstalleerd voor als familie op bezoek kwam. Ook heeft hier een broer van Brigitte een jaar lang met zijn vrouw gewoond toen zij zelf begonnen te bouwen. En daarna werd die keuken de kantine voor het personeel toen wij in het souterrain een deel van onze kantoren hebben geïnstalleerd.
  De laatste jaren werd die keuken dus alleen nog maar als opslagruimte “misbruikt”, totdat ik dus in de herfst ben beginnen die ruimte leeg te ruimen.
  En zolang ik mij fit genoeg voel om zelf aan te pakken, is het nu dus aan de tijd om die keuken eens kompleet te renoveren, je weet immers nooit waar die in de toekomst nog eens goed voor is: eigen kleine woning voor een van de jongens, of om te verhuren om het pensioen te verbeteren, of als gastenverblijf voor onze kennissen uit andere werelddelen, of als woning voor verplegend personeel op onze oude dag (ha), of als kleinere woning voor als er maar eentje van ons tweeën overblijft en de rest van het huis door een van de jongens gebruikt of aan derden verhuurd wordt. Je weet nooit wat de toekomst herbergt, en dan is het dus jammer om die ruimte nu niet terug op orde te brengen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.