Keuken behangen

Na een goede nachtrust nu even tijd gevonden om mijn bericht over de werkzaamheden van gisteren op een rijtje te zetten.

Ik heb eerst een paar uur op kantoor gewerkt, en dan weer terug naar de souterrain keuken.

Ik had dus een sleuf in de keukenwand gemaakt om de elektroleidingen te trekken voor een paar extra stopkontakten en een nieuwe lichtschakelaar voor de indirekte verlichting. Voor ik kan gaan behangen moet die sleuf natuurlijk eerst weer dichtgemaakt worden.

Ik heb daarvoor een gips plamuur gebruikt.


de gebruikte plamuur of opvulspecie

Met een plamuurmes wordt vervolgens de gleuf volgedrukt en met de vlakke kant dan erlangs de overtollige plamuur weggetrokken


plamuren van de sleuf

Om alle resterende plamuur te verwijderen van de gyproc plaat, met een natte spons over de randen heengaan.


overtollig plamuur met spons wegvegen

Dan de plamuur laten drogen en als het helemaal droog is nog eens met schuurpapier en spatel eventueel overtollige plamuur verwijderen. Goed laten drogen!

Nu kon er begonnen worden met het behangen van de kale muren. Op zolder hadden we nog een behangtafel staan, en die past gemakkelijk in de keuken zelf zodat ik niet in de gang hoefde te gaan staan.


behangtafel

Ook op zolder nog een hele serie speciale behanggereedschap gevonden: borstels om het behang aan te strijken, een behang vouwlat, grote schaar, plakselborstel, aandrukrolletje om de stootranden bij elkaar te drukken, en een paar oude lappen bij elkaar gezocht. De melkfles is bedoeld als maatbeker: het pakje behangplaksel moet gemengd worden met 4 liter koud water, dus dat zijn 4 volle melkflessen.

Het gebruikte behang is Rauhfaser: papier met houtkorreltjes er in dat een gestruktureerd oppervlakte geeft, en achteraf dan met muurverf een kleurtje krijgt.


de verschillende werktuigen om te behangen

Om het behang op maat te snijden moet je best de muurhoogte van de keuken op meerdere punten meten en de passende maat dan uittekenen op de behangtafel. Dan kun je het behang afrollen tot over de streep, en met de behanglat ofwel een vouw maken, of met potlood een lijn trekken en vervolgens met mes of schaar afsnijden. Omdat er sowieso nog een sokkellijst komt, hoef ik niet precies tot onderaan de vloer te gaan en kan me op een maat baseren voor alle wanden.


behang op maat snijden

Eerst het aantal benodigde aantal banen afmeten en afsnijden, en dan opzij leggen.


voorraad op maat gemaakte stukken behang

Het insmeren met het behangplaksel moet overal gebeuren. Als je tegen het licht inkijkt, kun je aan de glans goed zien of je stukjes hebt overgeslagen. Vooral belangrijk dat overal aan de zijkanten van de baan voldoende plaksel zit.


tegen het licht werken geeft overzicht of overal plaksel zit

Onvermijdelijk dat er ook plaksel op de behangtafel komt, dus die moet je tussendoor steeds weer met een lap afpoetsen.


met lap de behangtafel steeds weer afpoetsen

Het beste begin je het eerste met de moeilijkste hoek, dan is dat werkje af voordat je te moe geworden bent om nog geconcentreerd te werken in hoekjes waar je moet oppassen dat het allamaal past. De deur is ook een richtlijn om je behang netjes vertikaal op te hangen, want de meeste hoeken in huis zijn niet altijd voor de volle honderd procent recht.


de moelijkste hoek het eerst

Omdat het plaksel een paar minuten moet intrekken bij zwaar behang zoals de door mij gebruikte rauhfaser, leg je dat het beste even opzij. Je kunt de banen gewoon halfdubbel opvullen en dan oprollen en ondertussen verder smeren.


opvouwen om een paar minuten te laten drogen

Bij stopkontakten of lichtschakelaars monteer je die best even af, behangt er over heen en snijdt dan het behang ter plaatse weg voordat je het stopkontaktdeksel er weer opplaatst. Wel de stroom even afzetten, het water in de lijm geleidt stroom en kan dus voor kortsluiting zorgen of je een stroomschok bezorgen.


stopkontakt afmonteren om eronder door te behangen (stroom af!)

Bij het oude behang moest ik voor een beter resultaat ook de wand nog eens insmeren en laten intrekken voor ik de banen kon aanbrengen. Rekening houden met voldoende plaksel in zo’n geval, anders heb je te weinig lijm.


bij hardnekkige onderlaag ook de wand zelf insmeren en intrekken laten

Boven het werkblad van de keuken heb ik gekozen voor een zelfklevende folie. Dat is sneller en gemakkelijker dan om er wandtegels te plaatsen, en het is nog goedkoper ook.


Zelfklevende folie als afwasbaar behang boven keukenwerkblad

We hebben gekozen voor een licht beige kleur met bruine nerf die goed past bij de keukenfronten.


Folie tegen de keukenmuur

Brigitte was naar de generale repitie van de Thateravond in Drosson gaan kijken, dus heb ik ’s avonds maar doorgewerkt.

Rond half elf ’s avonds was dan de gehele keuken klaar. Ik had slechts één rol Rauhfaser gehaald van 33.5 meter lengte die voldoende was voor de twee wanden, maar heb dan met de rest en enkele oudere rollen rauhfaser ook nog de stukken wand die achter de onderkasten en achter de hoge keukenkasten verstopt zullen zitten, toch maar ook behangen.
Hierdoor zijn alle muren bedekt met het behang waardoor stofvorming ook achter de kasten vermeden wordt.

De verwarming heb ik afgedraaid voor de nacht, zodat het behang niet te snel zal drogen waardoor ’s morgens het resultaat een volstrekt gladde oppervlakte geeft.


Laat het nu maar langzaam drogen (niet te veel verwarmen!)

De volgende fase wordt nu het verven van de rauhfaser, voordat ik dan met de vloerbedekking kan beginnen (parketlaminaat).

Maar dat is dus voor een volgende keer.

Geplaatst in Knutselen, Lente 2007.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.