Keukenparket (click laminaat) zelf leggen

Eergisteren en gisteren heb ik dan het click-laminaat (imitatie parket) gelegd in de souterrain keuken.

Click laminaat of imitatie parket is in elke doe het zelf zaak of brico center te koop en kan gemakkelijk ook door niet professionele hobbyisten gelegd worden. Ons laminaat wordt geleverd in pakken van 10 planken, elk pakket goed voor ongeveer 2.5 m2 en we hebben gekozen voor licht beukenhout imitatie.

Ik had net iets meer dan 5 pakken nodig, omdat ik in totaal 51 hele planken nodig had, maar dat werkt wel iets geruster, omdat je weet dat je voldoende planken over hebt indien er iets mis zou gaan en je een plank zou beschadigen.

Het meest vervelende probleem van de isolatie laag eronder is, dat je er enorm zwarte vingers van krijgt, en ik moest dus regelmatig mijn handen gaan wassen om het parket niet al vuil te maken voordat het lag.


De gebruiksaanwijzing goed lezen voordat je begint: je begint in de linkerbovenhoek, en de groeven moeten aan de juiste kant zitten. Dan klik je de plank rechts ervan in de eerste plank door de plank onder 45° schuin er tegen aan te zetten. Bij het neerleggen van de tweede plank klikken de groeven in elkaar. Zo werk je de hele rij af.
De tweede rij eerst aan elkaar rijgen, voordat je de tweede rij in de eerste rij klikt.

De rode blokjes zijn plastic keilvormen die je kant en klaar kunt kopen, en die gebruikt worden om de parketplanken inklusief uitzettingsvoeg voor de muur vast te zetten, omdat deze voeg vrijgelaten moet worden. Achteraf worden deze blokjes dan verwijderd en komt de sokkellijst over de groef heen zodat die niet meer te zien is.


Je moet maar geluk hebben: 3 planken aan elkaar vormden precies de lengte van de keuken, zodat ik niet met kleine stukjes hoefde te werken. De eerste rij voluit, voor de tweede rij een plank door midden gezaagd en de stukken resp links en rechts, de hele keuken gelegd en in totaal maar 8 keer een plank hoeven door te zagen!

Om de korte stukken netjes af te meten, werd dit aan de voorgaande rij gelegd en dan met de maatlaat afgetekend.


Het zagen ging langzaam maar zeker, het gebruikte MDF materiaal is harder dan gedacht.


Toen de eerste paar rijen lagen, heb ik de volgende strook isolatie op de vloer gelegd en kon dan gemakkelijk verder werken.


Maar het leggen zelf ging vrij eenvoudig, alleen moet je erg secuur werken om ervoor te zorgen dat de voegen precies aan elkaar liggen wanneer je de planken aan elkaar klikt.Door een speciale groef/veer verbinding klikken de planken in elkaar. Met een klophout en de hamer dan de laatste halve milimeter nog bijkloppen.


Op een strook van ongeveer 1 meter voor de keukenmeubelen heb ik bovendien de groeven nog verzegeld met Click-Dicht, een soort dunnen silikonen pasta die op de groeven gesmeerd wordt en voor een waterdichte afdichting van de groeven zorgen moet.


Omdat ik bij de deur was begonnen, kon ik met hele planken in het zichtbare gedeelte van de keuken werken. Aan de tegenovergelegen wand bleef dan een smaller aflopende streep over, en hier moesten dus drie planken op maat gezaagd worden over de volle lengte van de plank.


Gelukkig heeft de broer van Brigitte, die een schrijnwerkerij heeft, daar een professionele cirkelzaagbank, en nadat ik de planken had uitgemeten, heeft hij ze precies op maat kunnen afzagen, zodat ik dit moeizame handzaagwerk niet zelf hoefde te doen.


Je moet wel aan alle wanden een uitzettings voeg vrijhouden van ca 12-15 mm breedte, maar ik kon bij de laatste rij planken niet meer met de hamer bijkloppen omdat daar te weinig plaats over blijft, dus moest er een speciaal gereedschap gebruikt worden: een trekbeugel:


Je plaatst het ene einde achter de parketrand en met de hamer kun je tegen het andere uiteinde aankloppen om dan de latten bij elkaar te trekken.


Daarna nog kleine details, zoals de stopkontakten terug monteren,


en de drempellijst tussen keukenparket en gangtegels:

De bodem onder de deur is nu hoger komen te liggen, de deur zelf zit vast op het parket, en de scharnieren zitten iets te hoog:


De deur moet ik dus aan de onderkant iets afschaven, zodat die niet vast loopt over het parket.

De uitzettingsvoegen tussen wand en parket mogen niet opgevuld worden, die worden later nog afgedekt met de sokkellijsten.


Maar ook zonder de sokkellijsten ziet de keuken er nu al heel anders uit:
De volgende fase wordt het opnieuw opbouwen van de keukenmeubelen, waarbij de sokkelhoogte dient aangepast te worden omdat nu de vloer overal hoger is komen te liggen.

Maar dat wordt dus in een volgend verhaal verteld.

Geplaatst in Knutselen, Lente 2007.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.