Donderdag, 26 April 2007

Gisteren is het bij ons in Wirtzfeld tot 23.5° C geworden. Ook vandaag zou het opnieuw zo warm blijven.
En nog alijd wachten op de eerste regen deze maand!


Gisterenochtend ben ik na mijn kantoorwerkzaamheden naar een grote Bouwmarkt (Praktiker) in Schleiden geweest, net over de Duitse grens, om enkele inkopen te doen voor mijn knutselwerkjes, o.a. enkele boren en een zware flexmachine (haakslijper). Het 230 mm/1900 Watt model was in de aanbieding en kostte nog geen 20 Euro, dus dat loonde de moeite.

Ik wil namelijk in de appartementsgang, voordat ik daar ga behangen, een nieuwe deuropening uitbreken die naar de kelderruimte gaat waar tot nog toe naast de kopieerapparatuur ook heel veel spullen opgeslagen stonden. Die spullen staan dus sinds eergisteren in de garage, in afwachting totdat die naar een andere garagebox gebracht worden waar tot nog toe mijn oldtimertje staat.

Het doel van die nieuwe deur is om een extra ruimte toegankelijk te maken vanuit het appartement gedeelte, zonder dat men in het normale kantoorgedeelte hoeft te komen.

Er is al een scheidingsdeur in de appartementsgang naar de kantoren toe, maar de kelderrruimte is tot nog toe alleen vanuit het kantoor gedeelte bereikbaar. Dat wil ik dus veranderen, en daarom moet er aan de appartementskant een deur naar die ruimte komen.

In een latere fase wordt dan een scheidingswand in die kelderruimte getrokken, waardoor het kantoorgedeelte toegang heeft tot het kleiner deel (zonder venster) via de oude deur, en het grootste gedeelte van die ruimte (inklusief het grote venster) dus toegankelijk wordt vanuit het appartementsgedeelte via de nieuwe deur.

Hierdoor zou het appartementsgedeelte in totaal uit 3 kamers (waarvan een de keuken is) en een badkamer bestaan en een eigen buitendeur. Waardoor het dus een volwaardige tweede woning kan worden indien dat ooit noodzakelijk zou zijn.

Een en ander betekent natuurlijk ook dat de verwarmingsbuizen verplaatst dienen te worden, die op het ogenblik gewoon onder het plafond in het midden van de kelderruimte hangen. En er moet nog een eigen stroomkring voor de verlichting van de nieuwe kamer gemaakt worden.
Maar dat zijn allemaal zaken voor later.


Nu eerst een gat in die muur zien te krijgen voor die nieuwe deur. In de gangkant heb ik alvast de gipsplaten gedeeltelijk verwijderd en de maten van de uitsparing afgetekend.


Hier komt de nieuwe deur

In de keldermuur heb ik een gat geboord door de wand die 10 cm dik is (dus niet dragend) om een referentiepunt te hebben aan beide kanten van de muur om zodoende mijn meetlijnen te kunnen tekenen.


Hier komt de deur in de kelderruimte

En omdat het meeste breekwerk (o.a. met een flex) in deze ruimte gedaan moet worden, heb ik uit voorzorg de deur van binnen uit afgeplakt met schildersplakband, om het stof zoveel mogelijk binnen de ruimte te houden.


Ik heb dan een paar uur lang met flexschijven en hamer en beitel aan de binnenkant van die kamer gewerkt, om de eerste laag van die muur uit te breken. (Met de flex kom ik namelijk niet diep genoeg om de muur in een keer door te flexen, het moet dus laag voor laag gaan). Dit flexen veroorzaakt zoveel stof dat het wel een zandstorm in Egypte lijkt!

Foto’s daarvan kan ik niet tonen, want er ontstond zoveel stof dat ik grote schijnwerpers moest aanzetten om een beetje te kunnen zien waar ik aan het flexen was. Het venster is de enige opening naar buiten, en niet alleen het stof, maar ook ikzelf moet via die opening naar buiten. De camera heb ik dus wijselijk bijtijds weggebracht, want het stof dringt door tot in de kleisnte gaatjes.

Ik heb mijn oudste werkkleren aangetrokken, en een monddoekje voorgebonden, om zoveel mogelijk stof uit mijn longen te weren, en ik kan je verzekeren dat het geen prettig werkje is.

Toch is het opnieuw een uitdaging, en ik merk dat dit soort uitdagingen elke dag opnieuw voldoening schenken.


Misschien dat ik met een pneumatische beitel de sleuven gemakkelijker kan uitbreken, maar daarover probeer ik vandaag wat meer info te krijgen. Eens kijken of dergelijke apparatuur gehuurd kan worden, want voor één deur ga ik natuurlijk zo iets niet aanschaffen.

Ik blijf bezig…

Geplaatst in Knutselen, Lente 2007.

4 reacties

 1. Hallo Hubert,

  Als ik zo iedere dag jouw verslag lees over de werkzaamheden, dan ben ik wel stikjaloers op zo’n klusjesman.
  Wanneer je ooit eens niet meer weet wat te doen, bij ons ligt er ook nog heel wat werk te wachten…
  Hoe gaat het verder met de voet van Brigitte? (heeft tijd nodig… maar dat weet je zelf het beste)
  Mijn revalidatie na de operatie aan mijn Achillespees loopt toch niet zo vlot als ik gehoopt had, gisteren werd mijn ziekteverlof verlengd t.e.m. 8 juni. Soms zijn het wel wat lange dagen als je zo alleen zit, want Nicole gaat ook de hele dag uit werken.
  Ik wens je nog veel arbeidsvreugde en blijf ons op de hoogte houden.

  Groetjes,
  Nicole en Luc uit Harelbeke

 2. Hubert,

  na al je werkzaamheden kan je er misschien een boek over schrijven. Vele mensen zouden heel wat hebben aan de nuttige tips.

  groeten
  Koenraad

  Tja, als ik zou beginnen met boeken te schrijven, dan zou ik nog veel kunnen vertellen.
  Maar wat betreft het knutselwerk: dat “boek” staat al online: op http://www.knutselaar.be... waar ik alle knutsel verhaaltjes die hier op http://www.wirtzfeld.be gepubliceerd worden, nog eens onderverdeel in diverse categorien

 3. Maar Hubert toch! Als je zo in beweging blijft eindig je als jongen van 18 … Volgens mij voel jij de leeftijd niet …
  Jij hebt er in ieder geval moed op … en waarschijnlijk spaar jij heel veel geld uit, door het allemaal zelf te doen.
  Brigitte heeft een man met gouden handjes … hahaha
  De laatste foto daarop zou ik zeggen: he … carnaval is voorbij hoor!
  Je ziet er lief uit, zoals Ron toen hij het terras maakte, en zijn kleding in de vuilbak kon gekieperd worden.
  Ik schat dat het met die van u ook zo zal gaan …
  Zaterdag en zondag zijn we er weer, ’t zal helpen want hier in de Kempen weet ik weer niet waar kruipen. De thermometer geeft momenteel 27,5° aan … en die hangt op de noordkant beschut aan de voordeur. Dus op de middag is het nog warmer denk ik.
  En deze morgen ben ik opgestaan met keelpijn … stofallergie !!!
  groetjes nog en iedereen een prettig weekend gewenst
  Marlies

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.