Vrijdag, 25 Mei 2007

Vandaag zou het weer omslaan en meer kans op regen komen, maar gisteren hebben we in Wirtzfeld tot laat in de avond prachtig weer gehad: hoge temperaturen, regelmatig zon en pas ’s nachts een beetje regen…

Ik heb ’s ochtends een beetje buiten gewerkt, maar ben in de namiddag dus wezen shoppen, en daarna een beetje kantoorwerk en nog enkele uren geluierd op het terras tot laat in de avond.

Geluierd wordt er ook bij De Belgische Pest (sorry, Post). Net voor het lange weekend van Pinksteren heeft men besloten om vandaag in heel België te staken, waardoor het vrij weekend voor hen des te langer zal zijn.
Toeval, of is er inderdaad zo’n groot probleem waar de postbedienden mee te kampen hebben (de GeoRoute computerplanning van de postroutes?) Maar goed, in België wordt sowieso heel erg vaak gestaakt en of dat altijd zo broodnodig is, daarover lopen de meningen uiteen.

Deze zoveelste poststaking doet mij er ondertussen wel toe bewegen nog maar eens na te denken om in de toekomst onze fakturen electronisch als PDF dokument via het Internet te versturen. Een aantal van onze leveranciers in het buitenland doen dat nu al, maar wij hebben tot nog toe onze fakturen nog steeds per normale post verstuurd. Elke staking betekent namelijk dat er minstens een paar brieven “verdwijnen” in de duistere hoeken van de opgehoopte postbergen. Onze ervaring.

Missing Children day - May 25

Vandaag heb ik een vraag aan alle lezers, omdat ik met die vraag al enkele dagen rondloop en er eigenlijk zelf geen echt goede oplossing voor heb.

Na de ervaring met de stormschade aan ons pavillon waarbij de lichtmetalen buizen nog maar eens niet voldoende weerstand boden aan de wind, is mij ondertussen volgend idee gekomen:

Als men dergelijke buizen zou vullen middels een trechter met dunne betonspecie (bijv. egaliseerpasta of snelcement) en die laat drogen, zouden de buizen dan niet sterker worden?? Ze worden natuurlijk wel zwaarder, maar zou de sterkte van de massief gevulde buis toch niet meer weerstand bieden aan de wind?

Heeft er iemand misschien een studie in die richting gedaan (bouw of werktuigbouwkunde), en kan hij er een wetenschappelijke verklaring voor geven waarom dat wel of niet zou funktioneren. In de natuur is het bekend dat een (holle) bamboestok flexibeler is als een massief houten stok en onder belasting dus niet zo snel breekt, maar in mijn voorbeeld spreken we over relatief korte buizen uit lichtmetaal die onder belasting vrij gemakkelijk plooien door de (te) dunne wanddikte.

Ik denk er namelijk over om de vertikale steunpilaar van onze nieuwe parasol te vullen ofwel met droge zilverzand en deze flink aan te kloppen, ofwel met erg dunne cementspecie, in de hoop dat de pilaar daardoor veel stabieler zal worden als de lichtmetalen buis nu is.

Als dit zou werken zou het een interessant alternatief zijn: waarmee de fabrikanten natuurlijk niet blij zouden zijn. De fabrikanten proberen hun spullen altijd zo licht mogelijk te maken om materiaal en transportkosten te besparen, maar als men op zo’n manier en zelf de buizen ter plaatse zou kunnen versterken, zou dat toch een goed idee zijn om grondstoffen (en dus geld) te besparen omdat dan dergelijke produkten langer dan nu (meestal slechts één jaar) zouden kunnen meegaan?

Wie geeft er zijn opinie over ??

Prettig weekend!

Geplaatst in Lente 2007.

6 reacties

 1. Hubert

  Een gangbare versteviging is het plaatsen van “binnen” buizen.
  ttz. je meet de binnenmaat van de desbetreffende buis, en je steekt er een buis in met een buitenmaat die iets kleiner is dan de binnenmaat van de originele buis. Het hoeft geen staal te zijn. Je kan ook eens proberen met een houten stok, of plastiek buis. de buis kan zowel rond als vierkant zijn, het is maar een kwestie dat de overdruk die op de buitenbuis komt verdeeld over de ganse buis.
  Beton is een optie, als je deze ook versterkt door middel van een staaldraad, die in feite hetzelfde effect heeft als de binnenbuis. (beton weegt 800 kgs de m3) dus snel uitrekenen x straal x straal x pi x massagewicht beton.

  Jos

 2. Hubert,
  Hier heeft het deze morgen al fel geregend.

  Die Jos is toch een krak he, hij heeft steeds goeie ideëen klaar!

  Ik zou het niet weten wat je er mee aan moet, ik kan alleen vertellen dat wij op ons terras in Mol al drie jaar een mooie lichte constructie staan hebben (smeedwerk uitzicht) wat vast gevezen werd aan de vloer en waarvan wij het zeil bij slecht weer afhalen. Zo’n metalen constuctie hadden we ook op ons terras in Atzerath, … niet vastgevezen weliswaar want Ron wou in de nieuwe vloer nog niet boren.
  Het werd vast gehouden met enkele zware natuurstenen en we hadden het dakzeil er niet afgehaald … met het gevolg dat het paviljoentje tegen de dennenboompjes prijkte toen we de 11e mei aankwamen. Eigen schuld dikke bult …
  Nu in Mol is het zo dat we dit jaar het dakzeil moesten vervangen (omdat nl het zeil op sommige plaatsen schifte) … en dat was dan weer geluk … want ik was al op verschillende plaatsen gaan kijken om eenzelfde dakzeil te kopen maar ondertussen vind ik nergens diezelfde modelletjes meer … want : fabrikanten gebruiken dan toch steeds ingenieuse ideëen om toch hun koopwaar aan de man te brengen. Dus heb ik dan gelukkig het dakzeil van Atzerath kunnen gebruiken.
  Ons dakzeil is 3×3 m en komt net tot aan de hoek waar in elke hoek, via een zakje, een arm van de dakconstructie zit. Nu worden die niet meer gemaakt … leuk he.
  Al de modellen van nu komen gewoon niet meer tot op de hoek, maar worden ongeveer een 10 cm over elke dakrand geslagen en spannen nu rond de hoekbuizen.
  Tot daar … slimme fabrikanten …
  Dus hoop ik maar dat jou dakzeil steviger stof is dan de mijne zodoende dat jou verstevigde parasol in zijn geheel lang meegaat … anders koop maar een zeil apart bij (nu)!

  Als het weer mee zit, komen we deze avond naar de oostkantons, anders zal het morgenvroeg worden.
  groetjes daar en prettig weekend voor iedereen !
  Marlies en Ron

 3. Marlies, hier in de oostkantons wonen toch allemaal zonnekes waarom zou het weer slecht zijn om naar hier te vertrekken.
  groetjes en een prettig weekend allemaal( joepie ik mag weer vroeg uit de veren dit weekend om ontbijten in het Lindenhof te maken)

  Ria

 4. Hoi Hubert,

  Als ik jou was zou ik daar een permanent afdakje van 3 bij 3 of 4 maken. Daar heb je zomer en winter profijt van en je bent van al dat gedoe met verstevigen en doek vervangen en vastzetten verlost.
  Overigens kun je Marlies laten weten dat die paviljoentjes die zij bedoeld met “die arm in dat zakje” in Nederland gewoon te koop zijn o.a. bij Hornbach Bouw- en tuinmarkt. (Zie eventueel ook internet http://www.hornbach.nl)

  Prettig weekeinde,

  Erwin

 5. He Ria, inderdaad allemaal zonnetjes …
  Wij zijn net droog hier geraakt, de auto snel uitgeladen want toen begonnen de dikke druppels te vallen … ’t was 22.40 uur, net 1.30 uur gereden.
  Ja Erwin ik was al in Nederland, Budel, bij van Craenenbroeck geweest waar je ook vroeger de andere modellen vond, maar nu ook niet meer …
  En als ik op de website Hornbach kijk zitten die pas ’t dichtste bij in Tilburg … dat is nog een heel end van Mol hoor.
  Mss kan ik toch nog wel eens ergens iets op de kop tikken …
  Bedankt allemaal voor jullie reacties …
  groetjes … en slaapwel
  Marlies

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.