Pinksterzaterdag, 26 Mei 2007

Gisterenavond hebben we rond 19.00 uur dan toch de beloofde regenbui en een superhard onweer met veel blikseminslagen gekregen in Wirtzfeld. Gelukkig pas zo laat, zodoende kon ik mijn buitenwerkzaamheden op tijd nog klaarmaken. Ik heb de indruk dat de onweders de laatste tijd veel intensiever zijn als vroeger. En rond middernacht kwam al het volgende onweersfront over ons heen. Opnieuw met heftige regenval.

De afgelopen twee dagen heb ik inderdaad goed besteed: twee banen van het behang in de appartementsgang waren niet naar mijn volle tevredenheid, en die heb ik dan terug afgeweekt en nieuwe behangbanen geplakt, dit keer met een andere lijm, een speciale vlieslijm die je alleen tegen de wand aansmeert en niet op het behang zelf.
Bleek toch dat mijn behang met de andere lijm zeker een cm breder was geworden, maar dat verschil kon ik langs de deur goed opvangen met een strookje. Voor mij nooit meer behangreliëfpapier, dat wordt te gemakkelijk plaatselijk te breed en daardoor ook niet honderprocentig recht, waardoor de stootvoegen op niks trekken!

Gisterenmiddag heb ik dan de appartementsgang twee keer geschilderd met een witte verf waaraan een beetje gele kleur werd gemengd om het harde wit iets romiger te laten lijken.

En afgelopen nacht heb ik in de gang de verplaatsbare airco laten draaien op “ontvochten”, en zie daar, deze ochtend was mijn behang netjes gedroogd en zonder bubbels.

Zodat dat werkje nu ook eindelijk klaar is.
Nu alleen nog wachten op de nieuwe binnendeur, vervolgens de nieuwe plinten monteren, en dan is dat gedeelte van het appartement afgerond. Dan hoef ik alleen nog die nieuwe kamer gaan verbouwen: scheidingswand trekken, elektro, verlaagd plafond, verlichting, behangen, verven, vloerbedekking etc… maar dat is dus pas voor later.

En buiten was er dus ook werk:

Net op tijd voor het Pinksterweekend en voor het geval dat we toch nog zonnige momenten mogen beleven (maar de vooruitzichten zijn er eigenlijk niet naar), heb ik onze nieuwe “zweef-parasols” geïnstalleerd in de tuin. Ik was het moe om alweer een nieuw pavillon te kopen nadat het tweede exemplaar binnen 3 jaar ook alweer kapotgewaaid was.

Eerder deze week hadden we dus die zweefparasols aangeschaft. Probleem is natuurlijk dat, doordat het gewicht zo zwaar naar een kant overhelt, je een goede voetverzwaring nodig hebt. Als ik die parasol op ons terrasje zou plaatsen dat maar 3 meter breed is, zou er ongeveer een meter verloren gaan doordat er verhoogde tegels op de kruisvoet geplaatst moeten worden.

En met het niet denkbeeldige risiko dat ik daar tegen die uitstekende tegels elke week tenminste 4 keer mijn tenen zou stoten, ik weet namelijk hoe ik ben… Mijn voeten zijn altijd op zoek naar iets waar ze tegen kunnen stoten, en mijn tenen heb ik al enkele keren gebroken of zwaar gekneusd, dus beter dit probleem van te voren goed oplossen.

Vastbetoneren heeft natuurlijk geen zin, niets duurt eeuwig en dergelijke parasols zullen na enkele jaren waarschijnlijk ook alweer kapot zijn. En dan is het maar de vraag of de nieuwe pilaar dan nog in de oude kruisvoet zou passen. Dus naar een flexible oplossing gezocht en gevonden:

Hoe ik dat gedaan heb toont de volgende foto reportage van de afgelopen anderhalve dag:


Eerst de beste plaats uitzoeken voor de lighoek: ons terras is naar het Zuiden gericht


Dan de maat uitstippelen en de graszoden uitsteken


Het gat op maat graven


Hetzelfde voor het tweede gat, voor de parasol bij de zithoek


Dan cement, rest van de lavakies en water paraat zetten


Beton met de hand (nou ja, met de schop) goed mengen in de kruiwagen

Ik heb dus onder het niveau van het grasveld twee betonnen steunplaten aangelegd die waterpas liggen en waarop de kruisvoet van de parasol los neergezet kan worden, en dus ook eventueel achteraf weer verwijderd kan worden.


Een stabiele ondergrond en waterpas gieten voor de kruisvoet


Het verse beton afdekken, want er is onweer voor de avond voorspeld

De kruisvoet is zo geconstrueerd, dat je er vier zware betontegels op kunt plaatsen, waardoor de voet erg stabiel wordt. Zeker als de ondergrtond precies waterpas en vlak is, en de voet niet staat te wiebelen. De beste vooruitzichten om ook tegen een flinke windstoot te kunnen.


De 4 zware tegels per kruisvoet plaatsen.


En een laag noppenplastiek erover om kruisvoet en tegels een beetje netjes te houden voor latere demontage


Gisterenochtend heb ik dan de graszoden er terug op gelegd: nog eens extra gewicht

Op deze manier stoot ik geen tenen aan de steunvoet, kan er gemakkelijk langs maaien en vanuit deze positie hebben we met de draaiende zon praktisch de hele dag schaduw bij zowel de lighoek en de zithoek.


De zweefparasols werpen de hele dag schaduw op het terras

Als je de parasols niet gebruikt, is het natuurlijk beter om het zwaartepunt te verleggen en de parasols niet de hele dag opgezet te laten… je moet het noodlot niet tergen en de fabrikanten van dergelijke dingen niet extra omzet gaan bezorgen.


In ruststand hangt de parasol naast de mast.

Niet inbegrepen, maar een handige accessoire zijn deze hoezen die over de parasol heengetrokken kunnen worden en met een ritssluiting dichtgemaakt kunnen worden: een goede bescherming tegen de regen en de dauw.


En voordat het begint te regenen wordt er een plastiek hoes overheen getrokken

En nu maar genieten van de zon, of wordt het sneeuw met Pinksteren?

Want Karel Holvoet, KMI medewerker, schreef gisterenavond nog hetvolgende en stuurde een link naar een prachtige serie foto’s van zijn trip naar Alaska…

Dag Hubert!
Misschien heb ik wel vrij de volgende keer bij een bijeenkomst. Ik mail u om te zeggen (is geen grap) dat er in de nacht van maandag op dinsdag lokaal wat smeltende sneeuw kan vallen in de Hoge Venen. De temperatuur zit dan ’s nachts rond 2° en er is een neerslagsignaal. Met wat geluk vallen er dus vlokken. Vreemd is dat niet want vorig jaar viel er nog natte sneeuw daar op 30 mei. Het doet altijd wel raar om sneeuw te voorspellen na een zeer warme periode.

Wat betreft de tornado van zondagavond 13 mei: Het was een multiple vortex tornado (MVT). Dat houdt in dat de basis breder was dan gewone tornado’s en dat er in een bredere straal schade was, evenwel zeer chaotisch en niet al te zwaar, een geluk. Het spoor begon nabij St-Hubert en liep tot na Sistig. Lokaal was er veel schade aan bossen. Zoals het een MVT hoort raakte het slechts sporadisch de grond gedurende die tocht.

Ik ben pas terug van verlof uit Alaska!
www.holvoetkarel.net/alaska

Geniet misschien eventjes mee
groeten,
Karel

En met deze vooruitzichten dus iedereen een prettig Pinksterweekend gewenst.

Wij zijn morgen bij familie op kommuniefeest, dus onze dag is al gepland, met of zonder zon!

Geplaatst in Lente 2007.

2 reacties

  1. Hallo Hubert,

    Na al je werkzaamheden van de vorige dagen vertoeft Brigitte zeker in de wolken.
    Tuin webcam levert hiervan het bewijs………. (buren willen niet dat we vandaag in hun tuin kijken: naturistenparty… nee, alle gekheid op een stokje, er zijn kleine kinderen op bezoek, en die willen we niet op het internet presenteren, kwestie van privacy)
    Suzy haar roosje bevindt zich nog steeds in goede staat.

    Jos

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.