Dinsdag, 29 Mei 2007

Het is gisteren vrij grijs gebleven met af en toe een regenbuitje. Na het feestgedruis op Zondag heb ik het gisteren een beetje rustig (?) gehouden: digitale foto’s gesorteerd, een beetje tv gekeken en tussendoor ook nog even een nieuwe vloerbedekking op maat gesneden en gelegd in de appartementsgang en badkamer.

Ik had namelijk Zaterdag niet alleen nieuwe plinten gekocht, maar was ook nog bij de verfwinkel voorbijgegaan en heb daar een vloerbedekking gevonden die erg goed past bij de nieuwe laminaatvloer in de appartementskeuken. Ik vond namelijk de keldertegels in de gang niet meer zo passend nu dat het appartement in orde gebracht wordt.

Ik heb dan een groot stuk linoleum gekocht van 4 op 3.5 meter, en heb dat in smallere stukken gesneden zodat het toch met het patroon in dezelfde richting past voor de lange smalle gang en de dwarsgang.

De appartementsgang is ca 7 meter lang, en het zou immers teveel afval geven als ik alles in één stuk zou leggen omdat de linoleum in banen van 4 meter breedte geleverd wordt: dat zouden dan 28 vierkante meter betekenen voor een gangoppervlakte van slechts 8,5 m2…

Was dus even uitknobbelen waar ik welke stukken eruit kon snijden: een strook van 1.20 m breed van de lengtemaat afgesneden, bleef dus 3.50 bij 2.80 over, dan een strook van 1.20 meter bij 2.80 voor de dwarsgang (ivm het patroon), en daarna weer een strook van 1.20 van de overblijvende 2 meter voor het vervolg van de gang tot aan de verbindingsdeur. Het resterende gedeelte was dan ook nog ruim voldoende voor de badkamer.Bij de buitendeur is het linoleum nog niet op maat gesneden, eerst moet de deur aan de onderkant enkele mm afgeschaafd worden zodat de linoleum tot aan de buitendorpel onder de deur door past.

En de vloerplint ligt hier nog los, gewoon om het effekt te bekijken. Die plinten worden dus pas later deze week op maat gesneden en dan definitief bevestigd.


De aanpalende stukken linoleum liggen nog over elkaar omdat het linomeum (dat niet vastgekleefd wordt) eerst een paar dagen moet “strekken” en daardoor mischien nog iets groter wordt.


En omdat tegenwoordig linoleum niet meer volledig geplakt wordt, wordt op de kritische plaatsen bij deursponningen en hoeken een bijdzijdige tesafilm onder het linomeum gelegd, maar ook daarmee wacht ik dus nog een paar dagen.
De overlappende stukken worden pas daarna afgesneden en dan komt er nog eventueel een smalle drempellijst over de naden heen, om te voorkomen dat ze achteraf mischien toch nog zouden omkrullen.Het moeilijkste stuk was natuurlijk de badkamer, omdat hier rondom de ovale vorm van de toilletpot gesneden moet worden.

Ik heb daarom eerst met een reststukje een uitsparing op “ongeveer” gemaakt, en dan met kleefband de contouren van de uitsparing beter bijgewerkt.


Dan heb ik een tweede afvalstuk genomen, en daarin de nieuwe uitsparing gesneden en deze uitgetest of de pasmaat korrekt rond de toiletpot pastte. De naad om het linoleum omheen de toiletpot te leggen, heb ik zo gelegd dat die niet te zien is (namelijk een beetje schuin weglopend aan de achterkant van de pot).


Toen dat passtuk dus passend bleek, heb ik deze sjabloon dan genomen om in de definitieve vloerbekleding de uitsparing op de juiste plaats uit te snijden:


Om een goede hygienische afsluiting te krijgen wordt er dan later nog wel silikoon rondom aangebracht zodat het allemaal gemakkelijk te poetsen is.

Dat er bijna geen verschil is te zien tussen het laminaat (onderaan) en de door mij gekozen linoleum is puur toeval. Ik had geen vergelijkings staal bij in de winkel, maar thuisgekomen bleek het dus praktisch hetzelfde patroon en kleur te hebben.


Ook tussen de kamers heb ik het linoleum nog iets groter gesneden, zodat het ook onder de daar aanwezige drempellijst nog op maat gemaakt kan worden als de vloerbekleding enkele dagen heeft gelegen.


Vooral trots ben ik op het resultaat in de gastenbadkamer (douche, wastafel en toillet) die nu een heel wat nettere indruk geeft als met de oude kelder vloertegels. Nu nog de randen met silikon en een klein plastic lijstje langs de muur, en de badkamer kan een stuk gemakkelijker proper gehouden worden, omdat er geen cementvoegen meer zichtbaar zijn.
OK, nu staat er nog een badkamermeubeltje en diverse WC utensilien in de douchebak, maar het resultaat zal duidelijk zijn…

En zo heb ik dus de Pinksterdagen goed benut: uitgebreid feest gevierd en toch weer een stapje verder gekomen bij de renovatie.

Geplaatst in Knutselen, Lente 2007.

4 reacties

 1. Hallo Hubert
  Weer prachtig gewerkt.
  Als ik het goed zie dan is de linoleum op een tuft (zachte rubber) gekleefd.
  Indien dit zo is, dan zou ik deze linoleum niet tot onder de toegansdeur leggen. Reden : bij slagregen of bij overtollige regenval gaat de regen dadelijk onder en in het tuft zijn weg zoeken, met een sponseffect als resultaat.
  Groeten
  Jos

  Goed om te weten, Jos, dan zal ik dat nog eens precies bekijken hoe ik dat bij de buitendeur opvang… Ik zal alvast eens testen met afvalrestjes hoe die op water reageert…

 2. Hallo Hubert,
  Die linoleum is echt wel mooi bij de laminaat, op de foto’s merk je het verschil niet tss de laminaat en de linoleum.
  Het is een volwaardig mooi appartement geworden dat je hier voor veel geld zou kunnen verhuren …
  Echt waar … PUIK WERK!
  Je hebt er hard aan gewerkt maar als je dan het resultaat ziet ben je er waarschijnlijk wel heel gelukkig mee.
  groetjes
  marlies

  Ja, ik ben er best trots op, maar nog ben ik niet klaar: behalve de keuken en de inkomhal moet ik nu namelijk nog met de renovatie van een nieuwe (slaap)kamer beginnen (plafond, wanden, een kompleet nieuwe scheidingswand, vloerbekleding etc). En een derde ruimte die op het ogenblik nog als computer labo gebruikt wordt, zal er ook toe behoren. Het wordt dus uiteindelijk een appartement met eigen buitendeur, met inkomhal, keuken, woonkamer, badkamer en slaapkamer plus een waskeukentje/pantry. Alhoewel ik op het ogenblik er ook nog over peins om een gedeelte van de garage als sauna/waskeuken in te richten en erbij te betrekken… maar dat is voor (heel veel) later…

 3. Bij het lezen van uw artikel kwam ik tot de vaststelling, dat u volgens mijn bescheiden mening een verkeerde benaming gebruikt voor de vloerbedekking die u hier voorstelt als linoleum.
  Ik zou hier niet spreken over linoleum maar over vinylvloerbedekking.

  Dat zou best kunnen zijn, er stond namelijk geen benaming bij in de winkel, (alleen een prijs) en ik heb gewoon dat gekocht dat mij beviel…
  Overigens, als ik op vinylvloerbekleding en linoleum in Google kijk, vind ik deze beschrijving van een vloerenwinkel: citaat: “LINOLEUM of VINYL Vloerbekleding: Het klassieke linoleum is getransformeerd naar een modern & duurzaam product, bovendien is met de vinylvloerbekleding een prijsbewust alternatief met enorme creatieve mogelijkheden als vloerbekleding op de markt, erg sterk en slijtvast dankzij de moderne toplaagtechnieken.”Einde citaat. De vakmensen noemen het dus ook in één adem…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.