Zelf een opbergregaal op maat maken…

Eerst hier een overzicht over mijn laatste knutselprojekt.

Ik heb al eerder verteld dat ik een gasten slaapkamer wil inrichten in de ruimte die vroeger onze opslagkelder was. Deze ruimte wordt dus nu opgesplitst in een efficientere opslagruimte, de rest van de kamer wordt dan omgevormd tot slaapkamer door middel van een nieuwe binnenwand.

Ik had vroeger in ons tuinhuisje de bekende IKEA regalen geïnstalleerd, maar de maten daarvan zijn niet zo ideaal voor de Allibert plastic boxen die ik graag gebruik om dingen gesorteerd op te slaan. De allibert boxen zijn 30 op 40 cm, maar door de brede rand bovenaan passen er net geen 2 boxen in de langsrichting van een regaal. In het tuinhuisje heb ik dus steeds een box in de langsrichting geplaatst en de andere in de koprichting. Erg overzichtelijk wordt dat daardoor niet.In de ruimte waar onze nieuwe voorraadkelder komt, heb ik daarom besloten om zelf wandregalen en op de juiste maat voor deze boxen te bouwen. Doordat er een hoek de leidingen van de vloerverwarming verborgen zitten, kan niet de hele muur benut worden. Bovendien lopen er nog waterleidingen voor de gastenwc op het gelijkvloers langs de muur, dus ook daar moet ik rekening mee houden.
Op de foto een deel van het Ikea regaal ter vergelijking van de hoogte van die regalen en de hoogte van de kelder…

Ik gebruik diverse machines: tafezlcirkelzaag, en natuurlijk verschillende (meeestal oudere) boormachines voor houtboren en steenboren en klopboor en elektrische schroevedraaiers en een handcirkelzaag.

Dames: als je wilt dat je man ook een beetje handig in huis bezig is, zorg dan ervoor dat ie voldoende gereedschap heeft, (vaderdag staat voor de deur!) dan wordt het werken een stuk plezieriger!Nadat ik de eerste latten en steunbalkjes op maat heb gezaagd, plaats ik de eerste muurlijst op de balkjes en maak deze met schroeven vast. Daarna kan ik die lijst dan tegen de muur met pluggen en schroeven bevestigen.


De eerste zijkant, en nu worden de langslatten tegen de muur bevestigd. Dit wordt een regaal dat jaren lang moet kunnen meegaan.


Enkele uurtjes verder… Hier is duidelijk te zien dat de boxen naast elkaar in langszijde passen, waardoor de breedte optimaal benut wordt en toch zo weinig mogelijk plaats innemen.


Duidelijk te zien dat ik me vergistte met de hoogte van de kratten voor limonade en cola: ik moest dus een lijstje aan de voorkant wat inkorten zodat de kratten er toch onder passen. Op deze manier hoeven die niet meer in de garage te staan…

Weer een tijdje later: hier worden de zijlatten tegen de muur bevestigd.


Er op letten dat je de latten met de waterpas aftekent tegen de muur zodat alles recht toe recht aan blijft.


De plaats waar de gaten komen wordt bepaald door de houtboor die eerst een kleingaatje in het hout boort voor een betere geleiding van de schroef, en door iets dieper te boren dan ook de juiste plaats aftekent in de gipsplaat.


Daarna worden de gaten in de muur met de hamerboor geboord.


Pluggen erin en aankloppen met de hamer.Houtschroeven met de electrische schroevendraaier door het hout in de muurplug schroeven.


En steeds weer kontroleren met de waterpas om zo precies mogelijk te werken.


Hier is de laatste wandkonstruktie al klaar. De laatste loodjes wegen het zwaarst…


Als je hout met de cirkelzaag zaagt, toch even met schuurpapier de splintertjes wegschuren.


Gaten voor de schroeven in de latten voorboren doe je het beste op een houten onderlat, zodat je de boor niet beschadigd door op de tegelvloer uit te komen…


De laatste schroeven… en…


… plaats voor 36 allibert boxen voor een overzichtelijke opslag van spullen.

En op de volgende foto is duidelijk te zien waar de scheidingswand wordt getrokken: de waterafvoerbuizen van de gastenwc zitten nog in de opbergruimte, daarnaast komt dan de scheidingswand.


Maar dat is dus een ander verhaal…

Geplaatst in Knutselen, Lente 2007.

4 reacties

 1. Hallo Hubert
  Zoals U komt te schrijven vallen uw tanden uit door het terugtrekken van het tandvlees. En krijg je ook van die venijnige steken bij het eten van een ijsje ( je kan ook alle tanden laten ontzenuwen)
  Dit is te verhelpen. Zoek dringend een paradontoloog op. Dit is een licentiaat tandarts die zich voornamelijk bezig houdt met reconstructies na ongeval, of uitval van tanden, en die voorkomt dat uw tanden uitvallen door het terugtrekken van tandvlees. Wat zal hij bij U uitvoeren ??? een curretage….. van de tanden of tandwortels (die je nog over hebt haha ) dit is het verwijderen van alle tandsteen en viezigheid tot op de wortel (gewoonlijk de 1ste dag de bovenste kaak, de tweede dag de onderste kaak).
  Eens dit werkje uitgevoerd, kom je om de 6 maanden terug om kleine nazorg (pijnloos en zonder verdoving)

  Suzy gaat reeds 15 jaar om de 6 maanden bij een paradontoloog, ikzelf reeds 10 jaar.

  Sedert al die tijd geen enkel probleem meer gehad met ons gebid, en geen tanden die afbraken of uitvielen. En ook niet meer bij een andere “tandarts” moeten langs gaan.

  Kan je ten stelligste deze behandelingen aanraden. Eigen tanden, steeds beter dan een protese.

  Jos

  Volgens mijn tandarts is het al te laat, maar ik ga die piste toch zeker eens opvolgen…

 2. Hubert,
  Het is NOOIT te laat. Bij Suzy en haar broers was het volgens de “gewone” tandartsen ook te laat. Hadden zij die raad opgevolg, dan zaten zij nu echt zonder tanden.
  Mocht je niet dadelijk een paradontoloog vinden in de Oost-Kantons, dan vraag ik het wel eens na of onze paradontoloog een collega weet in jullie buurt
  Jos

 3. Hubert,
  Ik moest laat werken vandaag.
  Maar wat Jos schrijft is waar, ik heb het enkele jaren geleden ook laten doen. Aangezien de werken maar uitgevoerd worden onder enkele voorwaarden, omdat anders het niks gekort is. Je krijgt dus wel instructies: alle dagen goed poetsen, liefst met een electrische tandenborstel, steeds flossen … en … stoppen met roken!!! Ik heb het er allemaal voor over gehad en ik moet zeggen dat ik nog steeds de rest van mijn tandjes heb mogen behouden. Ik wou zeker geen gebit voor mijn 50ste.
  Ik zou zeggen dat het dus zeker de moeite waard is om er achter te luisteren, zeker als je nog geen vals gebit wil.
  slaapwel voor straks,
  groetjes
  Marlies

 4. Hallo Hubert
  Stond vandaag toch wel een hele reportage over dit onderwerp in ” de nieuwe gazet” zeker.
  Indien interesse, scan ik het even in.
  En bijkomend, wat ik zelf heb mogen (bij manier van spreken toch) ondervinden is, dat terugtrekkend tandvlees het gevolg kan zijn of worden van harstoornis. Voor tien jaar trok mijn tandvlees terug en………..op 30 dagen tijds 2 hart infarcten. ( kan natturlijk ook liggen aan het feit dat ik toen 3 pakjes per dag rookte en 17 uren per dag werkte) Sedert dien mag ik niet meer roken (al heb ik nog regelmatig zin), en werk ik ook een beetje minder.

  Jos

  Oei oei, geen paniek zaaien… met mijn hart is het overigens prima, dat wordt elk jaar gekontroleerd, en nog steeds zeggen de artsen dat ik het hart van een 40-jarige heb… Dat artikel van de NG interesseert mij natuurlijk! groetjes hubert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.