Zaterdag, 9 Juni 2007

Ook gisteren is het onweer genadig geweest voor onze regio, en hebben we geen vingerhoedje vol regen gehad. Wel was deze ochtend een (droog) onweer te horen, dus de buien naderen. Deze ochtend om precies 7.30 uur is dan de regen in heftige vlagen neergekomen. Van het ene moment op het andere kon je amper 30 meter verder kijken, zo plensde de regen neer. Vergezeld van de nodige donderslagen. Tegen kwart voor negen was het ergste alweer voorbij… Hoop ik tenminste.

Ondertussen vordert mijn knutselwerk behoorlijk. Onderstaand een kleine fotoreportage over de werkzaamheden van de laatste dagen, sinds ik de regaalwand in de berging had opgebouwd.

Het ging er nu om, om de vroegere kelderruimte op te splitsen, en wel in een kleine berging met regaalwand en een nieuwe gasten slaapkamer. Ik doe dat in hout skeletbouw: geschaafde balken van ca 4*9 cm dikte, dwarsverbindingen elke 40-50 cm, schroefverbindingen met schroeven van 8 cm lengte. Daarop komt een spaanderplaat van 12 mm, vervolgens gipsplaten van 9.5 mm dikte. Gevuld wordt de wand met Rockwool minerale wol isolatie.

Alle begin is moeilijk en lang hout is moeilijk te hanteren in je eentje. Met twee regaalstukken van ikea heb ik een domme kracht gekonstrueerd om daarmee de eerste plafond balk omhoog te houden terwijl ik de metingen en de boorgaten voorbereid.


Hier zie je dus hoe ik die balk tegen het plafond klem.

Duidelijk te zien zijn ook de diverse leidingen die in deze kelder onder het plafond hangen (verwarming, water en toiletafvoer van gelijkvloers) waarmee rekening gehouden moet worden: voor eventuele reparatie moeten ze bereikbaar zijn, in de gastenslaapkamer mogen ze niet zichtbaar zijn. Om zoveel mogelijk plaats voor de slaapkamer te winnen worden ze gedeeltelijk in de wand zelf ingebouwd en afgedekt met kleinere stukken geschroefde spaanderplaat zodat men plaatselijk de wand terug zou kunnen openen.


Om de balk goed vast te zetten gebruik ik wiggen voordat ik begin te boren.


De plafondbalk zit tegen het plafondNu gaat het erom om de vloerbalk precies loodrecht af te meten.


Een passende balk wordt gebruik om met de waterpas te kontroleren of het zaakje wel recht staat.


Nadat de eerste vertikale balken bevestigd zijn, kunnen de dwarsliggers uitgemeten en bevestigd worden


Om te voorkomen dat de dwarsliggers tijdens het vastschroeven verschuiven, gebruik ik een klem of sergeant om ze vast te zetten.Het eerste wandgedeelte staat…


Dan komt het tweede gedeelte…


Er komt een ingetrokkken nis in de slaapkamer om 30 cm meer plaats te hebben voor het bed, hier kijk ik hoe ik de hoekkonstruktie het beste maak zodat de spaanderplaat die er straks tegen komt ook in elke hoek een balk vindt om ertegen te kunnen schroeven.


De nis in totaaloverzicht


Boven het bed komt een dwarsbalk boven in de nis, zodat daarachter ingebouwde spotjes kunnen geplaatst worden.


Daarna kan ik beginnen in de berging de spaanderplaten tegen de balken te schroeven. En daarover heen komt dan later nog een dunne gipsplaat die dan geschilderd en/of behangen kan worden. Maar dat is dus voor later.

De reden dat ik zowel spaanderplaat alsook gyproc gebruik is om naderhand gemakkelijk haken en dergelijke in de wand te kunnen schroeven.

Duidelijk te zien de insprong naast de deur (waar de stofzuiger komt te staan en de bezems komen te hangen) en achteraan, rechst van de koelkast, is er ook nog een nis waar grotere dingen zoals de trapleer hun plaatsje zullen vinden.

Links de regaalwand met plaats voor 36 Allibert opbergboxen. Zogauw als de nieuwe boxen hier zijn aangekomen kunnen de spullen, die nu provisorisch in de garage staan, gesorteerd en terug in de berging opgeslagen worden.


Terug naar de gasten slaapkamer…

Voor het venster komt een dwarsbalk met terugsprong zodat de verwarmingbuizen verdekt zijn, en die plaats geeft aan indirekte verlichting met spotjes en plaats voor de gordijnrails
Vanuit die nis vertrekt sinds gisteren ook een nieuwe elektro kabel naar buiten zodat de elektropomp op de regenwaterput zijn eigen buitenstopkontakt krijgt.


Aan de slaapkamerkant moeten nu eerst in de skeletbouwwand de diverse verdeeldozen en elektrische leidingen geinstalleerd worden.


Tussen de balken wordt daarna geluidsisolatie tussen gasten slaapkamer en berging geplaatst met behulp van mineraalwol isolatie.


De kamer begint al aardig vorm te krijgen, maar er is toch nog het een en ander te doen.


En ja, ook de nieuwe binnendeur laat nog op zich wachten omdat de macoré uitvoering die wij in de rest van het appartement hebben niet meer uit voorraad leverbaar is, maar de leverancier zegt dat die deur nog voor het verlof zal geleverd worden.

Niet vergeten: morgen zijn er verkiezingen in België en is het Vaderdag…
Prettig weekend !

Geplaatst in Knutselen, Lente 2007.

Eén reactie

  1. flink gewerkt HUBERT nog een prettige week end en voor de goede partij kiezen hé!

    wordt moeilijk, dat kiezen… wij kunnen alleen franstalige partijen kiezen omdat de Duitstalige Gemeenschap onderdeel van Wallonie is, en die partijen doen op het ogenblik al voor de verkiezingsuitslag behoorlijk moeilijk…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.