Wisselschakelaars monteren

Zoals ik eerder deze ochtend al schreef plan ik om enkele wisselschakelaars te installeren in de nieuwe gastenkamer. Van de buurman kreeg ik een eenvoudige schets hoe ik wissel en kruisschakelaars met elkaar dien te verbinden, en voordat ik met de installatie daarvan begin, heb ik eerst een “dummy” gebouwd op een plankje om uit te testen of ik zijn schema goed begrepen heb.

En zie daar, het werkt. Eender welke schakelaar ik bedien, kan ik de lamp aan en uitschakelen. En dat is dus de bedoeling.

Links en rechts zitten de schakelaars (vanuit de binnenkant van de muur gezien), in het midden een verdeeldoos.
Vanonder komt de stroom binnen, en naar boven vertrekken de kabels naar de lamp.

Foto 1 geeft de verkabeling aan met 2 blauwe kabels tussen de schakelaars, omdat beide kabels in feite dezelfde funktie hebben.


FOUT

Bij foto 2 heb ik echter een rode en een blauwe kabel tussen de schakelaars gezet (funktioneel verandert er natuurlijk niets), maar is dit wel korrekt?.

Voor een gelijkmatig verbruik van de kabellengtes lijkt me de combinatie van de twee kleuren eerder logisch, maar in principe is foto1 volgens mij korrekter om duidelijk aan te geven welke funktie de kabel heeft bij eventuele reparaties achteraf?


OOK FOUT

na een aantal reacties van lezers ben ik dus nu tot de volgende combinatie van bedrading gekomen, en heb ook de lege buizen erbij gehaald om te zien wat in welke buis gestoken moet worden:


GOED

Dus: er lopen drie rode kabels door de buis naar elke schakelaar, twee ervan lopen door de verdeeldoos gewoon door tot bij de andere schakelaar, een van de rode gaat van schakelaar 1 via de verdeeldoos naar de lamp, de andere rode komt van de “bron” en gaat naar de tweede schakelaar.
De blauwe kabel komt van de “bron” en loopt direkt door naar de lamp.

En ziedaar: het licht brandt…


GOED

Nu kan met de echte montage in de tussenwand begonnen worden. Alvast bedankt Alfons en Ivo voor de tips… zo zie je maar weer, hoe het internet je kan helpen bij het knutselwerk…

Geplaatst in Knutselen, Lente 2007.

3 reacties

 1. De eerste foto is vrij goed gecableerd.

  Alleen zou ik hetvolgende doen:
  De rode draden gebruiken als wisseldraden en de blauwe laten doorlopen naar de lamp.
  De blauwe wordt normaal steeds gebruikt als neuter (neutraal) en hier komt dus de “o” volt op.

  Op de rode komt dan de 380V die door de schakelaar stroomt. (blauw en rood samen geeft dan 220 V)
  Dit om te vermijden dat wanneer de lamp uit is er een spanning staat op de andere (blauwe)draad en ge zo geelectrokuteerd kunt worden bij aanraking. Bijvoorbeeld bij wisselen van lamp.

 2. Hallo Hubert
  Weet natuurlijk niet wat men U allemaal heel technisch heeft laten weten in verband met wissel (hotel schakelaars)
  In principe heeft een wisselschakelaar (om één lamp met 2 schakelaars te bedienen) 3 aansluitpunten. (vijsjes)
  Twee hebben een zilverkleur een derde brons of een letter.
  Beide schakelaars krijgen stroom binnen aan de zilverkleurige aansluitklemmen, van het 3de aansluitpunt (brons of met letter) loop van de ééne schakelaar één draad naar één aansluitpunt van de lamp, en van het 3de aansluitpunt van de tweede schakelaar loop één draad naar het 2de aansluitpunt van de lamp.
  Kleur van de draden speelt natuurlijk geen rol, alleen steeds voor de 2 draden die van het 3de contactpunt naar de lamp lopen, éénzelfde kleur gebruiken ( zo weet je steeds dat dit een onderbroken stroomdraad is)
  Voordeel van deze wijze van schakeling is dat je steeds volstroom hebt bij je schakelaar, en dat je samen met je schakelaar een stopcontact kan installeren, of dat je vanuit het stopcontact kunt vertrekken om een wisselschakeling te maken.
  Vraag het maar eens na bij je buurman

  Jos

  Dit is precies hoe de buurman het schema gemaakt heeft en de installatie nu gebeurd is… en het funktioneert.
  Ondertussen heb ik ook een installatie met wisselschakelaar gemaakt voor de spotjes. Die spotjes mogen volgens de gebruiksaanwijzing alleen op stopkontakten aangesloten worden (LED), en dus heb ik de wisselschakelaars geschakeld op twee stopkontakten (waarop dan de twee stekkers van 2 series van 5 spotjes LEDs zijn aangesloten. (Verbruik 10 spotjes… 13 Watt in totaal).
  Later deze week ga ik nog een dimmer bezorgen (de LEDs kunnen ook gedimd worden) en dan vervang ik één van de twee wisselschakelaars door een wisselschakelaar met dimmer.

 3. Kleuren van de draden spelen WEL een rol. De Fase:bruin. De blauwe : neutrale. De schakeldraad : zwart. Geel-Groen : aarding.
  Je kan dus niet zomaar gelijk welke eenzelfde kleur gebruiken. Dat is belangrijk voor de veiligheid. Stel dat er iemand na jou iets wil veranderen, als die denkt dat een bepaalde kleur de schakeldraad is, terwijl dat niet zo is.
  Ik vind het spijtig dat zulke belangrijke zaken verkeerd worden uitgelegd. Zo zijn er al vele doden gevallen hoor.

  Mensen die aan strromkabels werken zonder de zekering uit te trekken zijn dan zelf schuld… mijn mening!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.