Woensdag, 20 Juni 2007

Gsiteren was het dus inderdaad een prachtige dag, met temperaturen die net onder de 27° C gebleven zijn in Wirtzfeld.

We hebben tot half tien ’s avonds buiten op ons terras gezeten, opnieuw een van die zelden avonden dat dat in onze streek nog zo laat warm genoeg is.

Afgelopen nacht is er een regenfront langzaam over België heengetrokken, en deze ochtend was er nog een krachtig onweer in onze streek. Vandaag en morgen zal het weer nog een beetje meevallen, maar voor het weekend en begin volgende week moeten we weer met lagere temperaturen en veel regenbuien rekening houden.


Met dit mooie weer heb ik gisteren natuurlijk niet lang binnen geknutseld. Grasmaaien was de boodschap, en zoveel mogelijk profiteren van het mooie weer.

Van de gelegenheid gebruik gemaakt om een buitenstopkontakt aan te leggen voor de regenwaterpomp zodat daar niet meer met verlengkabels gewerkt moet worden.

En toen ik dan toch met de elektro bezig was, ’s ochtends toch ook nog een beetje gewerkt aan de stopkontakten die in de nieuwe tussenwand van de gastenkamer gemonteerd moeten worden.

Ik werk met plastic buigzame buizen waarin dan drie draden (2.5 mm2 voor phase, neutraal en aarding) getrokken worden. Die draden zijn massief, dus vrij stijf, en 100 meter lengte zit opgerold in een kartonnen doos die je volgens behoefte eruit kunt trekken en afknippen. Per kleur één doos.

Alleen oppassen dat je het juiste uiteinde te pakken krijgt, anders moet je de rol eruit halen en wordt het een beetje moeilijker, zoals mij hier bij de blauwe gebeurde…


Aangezien het in feite allemaal vrij korte stukken buis zijn omdat ik slechts op kamerbreedte werk, hoef ik geen speciale trekveer te gebruiken om daarmee de kabels door de buis te trekken (ik heb die trekveer bovendien niet in huis), en doe daarom een beetje plakband om de drie draden heen, en dan duw ik die door de lege buis.


Als de benodigde maat toch wat langer is, moet je ervoor zorgen dat de plastic buis zoveel mogelijk recht toe recht aan ligt (eventueel een beetje verzwaren aan het andere uiteinde).


En bij een lengte van ca 5 meter heb ik eerst een vrij stijve combi elektrokabel door de buis heen geduwd en dan aan het uiteinde een verbindig gemaakt met de drie draden en ze er op die manier doorheen getrokken.
10 Euro gespaard voor een trekveer…

Via verdeeldozen in de houtskelet muur worden dan de aftakkingen gemaakt volgens behoefte. In de verdeeldozen zitten voorgeperforeerde openingen zodat je met de plastic buis tot in de verdeeldoos kunt komen.

Met speciale klemmen worden dan de kabels van dezelfde kleur met elkaar verbonden door ze in de klem te steken. Dat kan alleen met stijve massief koperen kabels, dus de “normale” elektrokabel met kleine draadjes erin kun je niet in deze klemmen drukken, dan moet je met lusterklemmen met schroefjes werken.


Natuurlijk goed plannen wat je met wat gaat verbinden, ik ben dus gisteren begonnen om eerst het trajekt van de stopkontakten vast te leggen, vertrekkende vanuit een bestaand stopkontakt rechts onder.


Vandaar trek ik dan de leidingen naar de plaats waar de lichtschakelaars naast het bed komen, en dan verder naar een volgende verdeeldoos waar stopkontakten aangesloten worden, dus die punten waar later konstant stroom op komt te staan….

Als ik met de stopkontakten klaar ben, zal ik de installatie onder stroom zetten om te zien of de zekering springt of niet (haha).
En pas daarna begin ik met de lichtschakelaars. Zodat, als er daarna de zekering springt, ik weet dat het aan de schakelaars ligt en niet aan de stopkontakten…


Uiteraard alles een beetje kentekenen, zodat je met de vele draden nog weet waar je aan bezig bent.
Als je logisch nadenkt lukt dat allemaal best aardig.

Rechts boven op de foto is te zien, dat ik mijn naam heb “vereeuwigd” voor het nageslacht… wordt dus even lachen als volgende generaties die muur weer zouden afbreken…

Een beetje ingewikkelder wordt het natuurlijk met de schakelaars voor de spotjes, dimmers, wisselschakelaars (links en rechts van het bed eenzelfde lamp bedienen) en met de kruisschakelaars, waarbij je zelfs drie schakelaars voor een en dezelfde lichtbron wilt laten funktioneren. (Bijvoorbeeld de centrale verlichting aan de deur en aan weerszijden van het bed bedienen).

Maar werken met wisselschakelaars en kruisschakelaars, dat wordt een verhaal voor later deze week…

Geplaatst in Knutselen, Lente 2007.

Eén reactie

  1. Hallo Hubert,
    Toch maar even opletten met de elektrische instalatie, vertrekkende van een bestaande stopkontakt moet er verder met 2,5 mm stijve draad gewerkt worden, er mogen slechts 8 lichtpunten (stopkontakten of verlichting) per kring komen, als er ook verlichting komt op die kring moet die ook in 2,5 mm uitgevoerd worden.Ge ziet, er komt dus wel wat kijken om alles volgens het boekje te installeren. Verder nog veel succes met de werken.
    Groeten uit Landen van
    Christiane en Fons.

    Fons, bedankt, ik had een typefout gemakt, het is natuurlijk 2.5 mm2… Opgelet, ik publiceer over een hazlf uurtje nog enkele foto’s van het schema van de wisselschakelaar, misschien hebt ge daar ook nog tips over??

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.