Zondag, 24 Juni 2007

Het wordt een beetje eentonig met het weer… elke dag opnieuw zwaarbewolkt, en regelmatig een regenbui, die soms erg heftig is. Gelukkig heb ik eerder deze week het gras gemaaid en het onkruid op de trap weggehaald, want alles groeit ontzettend snel, en de regen zou ook nog tot Woensdag elke dag hoogtij vieren.

Gisteren ben ik de hele ochtend gaan shoppen in de bouwmarkt, en ik heb nu ongeveer alle materiaal om verder te kunnen werken met de elektro installatie en de wand- en plafondverkleding.

Ik ben begonnen om de spaanplaten op maat te zagen en heb ze met een enkel schroefje tegen de wand bevestigd, om te meten waar de uitsparingen moeten komen voor stopkontakten en lichtschakelaars, rekening houdend met de lijnen van de houtpanelen die op de spaanderplaat gemonteerd zullen worden.

Daarna wordt de spaanderplaat weer weggehaald, dan eerst de geluidisolatie plaatsen in de vakken tussen de balken, de kabels door de gaten in de spaanderplaat trekken, de kabeldozen monteren en dan daarover de houtpanelen van beneden naar boven installeren. Dit moet over de hele wand en nis laag voor laag gebeuren om ervoor te zorgen dat de horizontale lijnen van de houtpanelen overal gelijk en horizontaal korrekt aansluiten.

En ik heb (in Excel) het zaagplan van de houtpanelen uitgetekend om te kijken waar de vertikale voegen van de houtpanelen dienen te komen om een symmetrisch geheel van het lijnenspel op wand en de nis te krijgen.

Nu ik ook een kruisschakelaar heb, kon ik de plafondverlichting eindelijk kompleet uittesten: die kan dus nu zowel vanaf de deur alsook van weerszijden van het bed aan- en uitgemaakt worden.

Omdat in dit geval de twee wisselschakelaars elk drie rode draden hebben, en de kruisschakelaar 4 rode kabels, heb ik elke draad een cijfer of letter gegeven. Vervolgens heb ik een schema getekend van de verbindingen die in de verdeeldoos gemaakt moesten worden.

De stroom komt binnen via de “Quelle”, de bron: de blauwe kabel gaat vanuit daar direkt door naar de lamp. De rode kabel gaat eerst naar wisselschakelaar links, komt dan via twee rode kabels terug naar de verdeeldoos, gaat dan via twee rode naar de kruisschakelaar, komt dan via de derde en vierde rode terug naar de verdeeldoos en gaat dan via twee rode naar wisselschakelaar rechts. Daar vertrekt dan de derde rode draad van die schakelaar terug naar de verdeeldoos en dan door naar de lamp en de stroomkring is zodoende gesloten. In de verdeeldoos komen dus in totaal 12 kabels aan waarvan 10 rode, en voor elke twee kabels heb je dus een steentje in de verdeeldoos nodig om de twee juiste kabels met elkaar te verbinden, en zonder goede belettering krijg je dat dus echt niet voor elkaar… Maar het funktioneert dus.

Een ander probleem ben ik gisteren tegengekomen: er liep een tv kabel dwars door de gastenkamer, en ik dacht dat die geen funktie meer had, maar toen ik die had losgemaakt bleek al snel dat dat de sateliet kabel is die naar het kantoor van Jochen loopt… Hij had toen geen beeld meer! Nu moet ik dus zien dat ik een nieuwe kabel installeer die achter de luifel van het venster doorloopt en dan via het kabelkanaal van de computerleidingen verder doorgetrokken wordt naar zijn kantoor. Wordt nog een heel karwei dat ik denk te doen als hij naar Werchter is…

Vandaag gaan Brigitte en ik op bezoek bij vrienden in Eupen die volgende week naar Egypte op vakantie gaan, en dus willen we nog wat spulletjes voorbij brengen die zij dan zullen meenemen naar Mike.

Iedereen een prettige zondag gewenst!

Geplaatst in Knutselen, Zomer 2007.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.