Donderdag, 19 Juli 2007

Gisteren hebben we na een zonnige ochtend wel even een beetje meer bewolking en zelfs enkele regendruppels gehad, maar in de loop van de namiddag is het opnieuw zonnig geworden en de temperaturen liepen op tot een aangename 23°C.

Vandaag zou het weer ongeveer hetzelfde kunnen zijn, voordat het dan morgen en dit weekend nog een beetje natter wordt.

Update: de buienradar meldt dat we in de loop van deze ochtend toch wel enkele regenbuien/onweders over ons heen zullen krijgen

Ondanks het mooie weer heb ik toch kans gezien om nog een beetje te knutselen.

Aangemoedigd door de vele foto’s van slaapkamer ideeën die ik heb toegestuurd gekregen van onze website lezers, en vooral het ideetje dat Marlies gezien had bij vrienden over de sterrenhemel in een hemelbed hebben mij erg aangesproken, zodat ik over de verschillende opties informatie had ingehaald en enkele weken geleden had ik al een eerste gedeelte van die sterrenhemel geïnstalleerd. Maar de 33 lichtjes waren te weinig voor het hele plafond en pas gisteren kwam het tweede pakket binnen.

Onderstaande foto’s geven een mooie reportage over hoe ik die sterrenhemel in mijn (4 cm) dunne valse plafond heb kunnen onderbrengen.

Ik heb twee keer drie paneelen aan elkaar verbonden met lijm en schroeven, en per drie panelen een setje van de Brumberg sterrenhemel (www.brumberg.com) geinstalleerd. Ik heb dit in twee fases moeten doen, omdat 3 panelen aan elkaar het maximum zijn die ik in mijn eentje omhoog kan heffen en op de plafondprofielen kan clipsen.


De bestelde sterrenhemel van Brumberg is een kit met één LED lampje van 1 Watt, dus praktisch geen stroomverbruik, en via een bundelingscapsule wordt het licht van deze ene LED verdeeld via 33 glasvezeldraadjes van ca 1 meter lengte en ca 1 mm dikte. Voor de volgende 3 panelen heb ik dus een tweede kit van 33 draadjes geïnstalleerd.


Met een metalen beugel heb ik de bundel aan de bovenkant van de plafondpanelen gemonteerd, en wel zodoende dat ik het lampje en de trafo los kan koppelen zonder de panelen (waarop de glasvezeldraden vastgemonteerd zijn) te moeten verwijderen.


Het lampje zelf is dus niet vast gemonteerd, maar wordt indien nodig los of vastgeschroefd van de plafond installatie, gemakkelijk voor eventuele vervanging van het lampje. Maar een LED gaat normaal gesproken tussen 50.000 en 100.000 uur mee, dus dat kan jaren meegaan.


Hier een detail opname van de LED met spiegeltjes, waarvan het licht dus gebundeld tegen het begin van de glasvezeldraden gestraald wordt.

Op de glasvezeldraadjes zelf staat géén stroom, er wordt alleen licht getransporteerd door de glasvezel. De draadjes worden ook niet warm, dus erg handig om ook bij weinig valsplafond ruimte zulke lichteffekten te creeëren.


Met een dun boortje van 1.5 mm heb ik vervolgens de 33 gaatjes geboord in de drie samengevoegde panelen om daar doorheen straks de glasvezeldraadjes naar onderen te voeren.


Om een beetje variatie in het patroon te maken, heb ik eerst met viltstift de plaatsen aangeduid waar ik wil boren. Er bestaan natuurlijk echte bouwplannen van sterrenbeelden, maar ik heb de gaatjes hier volgens het “sterrenbeeld savelberg”, dus gewoon naar eigen goeddunken, her en der over de 3 panelen verdeeld.


Na het boren van de gaatjes worden de glasvezeldraden door de gaatjes heen gevoerd, en dan zoveel mogelijk tegen de panelen aan gekleefd met plakband, zodat ze niet in de weg zitten tijdens de montage van de panelen tegen de profielen.


Daarna heb ik nog alle gaatjes met een dot houtlijm voorzien, zodat de glasvezel ook echt wel op zijn plaats blijft zitten.


Na de montage van de panelen, het bevestigen van het lampje (via mijn plafond deurtje waarover ik eerder al heb geschreven), heb ik vervolgens de teveel uitstekende glasvezel uiteinden met een knijptang afgeknepen. De handelaar vertelde wel dat je dit niet met een tang mag doen, maar beter met een curtter afsnijdt, maar dat vond ik te gevaarlijk:
ik zou te snel met de cutter ook de panelen kunnen beschadigen, die uit MDF gemaakt zijn en een dun plastic dekorlaagje hebben. Als je de glasvezel recht naar beneden trekt en dan recht-toe recht-aan afknijpt, dan breekt het lichtprisma niet en is het een stuk gemakkelijker om de uiteindjes netjes op maat te maken.

En hieronder zie je het resultaat toen het plafond klaar was:


Een romantische sterrenhemel die slechts 2 Watt verbruikt: 66 lichtjes

Als je goed kijkt is duidelijk te zien dat er inderdaad 2 x 3 panelen zijn waarin de uiteinden van de glasvezeldraadjes zitten, de panelen er naast worden immers ofwel vroeger, ofwel later gemonteerd, en het is dus onmogelijk om in de kleine tussenruimte tussen panelen en betonnen plafond om daartussen de glasvezel draadjes naar die panelen toe te leiden.

Ook goed zichtbaar zijn de koperen stangen die ik ondertussen langs het boord van het verlaagde vals plafond gemonteerd heb, en waaraan later de hemelbed vitrage opgehangen kan worden.

Hier nog een foto van de sterrenhemel als het donker is…


Sterrenbeeld “savelberg”

Vandaag zou denkelijk de binnendeur gemonteerd worden door mijn zwager/schrijnwerker, en moet ik nog de plafondlijsten aanbrengen. Dan komt de vloerbedekking nog aan de beurt, en kan ik met de meubels beginnen, terwijl Brigitte gaat uitkijken naar passende gordijnen.

Over het behang dat ondertussen ook hangt vertel ik later op de dag nog wat…

Geplaatst in Knutselen, Zomer 2007.

2 reacties

 1. Een hemel op aarde hebt Ge van Uw savelberg-sterrenhemel gemaakt!
  Vandaag worden de laatste afspraken met de jongens gemaakt voor de rit van volgende week.
  Groeten ook aan Brigitte.
  fons van Christiane.

 2. Hallo,
  Ik wil een sterrenhemel in mijn badkamer maken, boven het douchegedeelte. Nou heb ik zelf ook wel een idee hoe het allemaal moet, maar vind het erg leuk om te lezen hoe een ander het doet en of mijn idee wel het goede idee is. Er is zooooo weinig te vinden op internet erover. Ik maak ze van gewone kerstlampjes voor buiten. Bedankt dat je dit op intenet hebt gezet.
  Groetjes
  Carla

  Voorzichtig, gewone kerstlampjes kunnen veel warmte veroorzaken. Bovendien is er gevaar voor condensvorming op de lampjes… gevolg: kortsluiting. met lagespanning transformator in ieder geval veiliger. Opletten wat voor amteriaal je gebruikt als hemel zodat de lampjes dat niet kunnen opwazrmen en in brand schieten… veel success, laat je douche maar eens zien wat het geworden…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.