Donderdag, 30 Augustus 2007: op de filmset in Aken

Hoe het weer vandaag is geweest, kan ik moeilijk zeggen, want ik ben om twintig na acht deze ochtend naar huis gekomen, en dan direkt in bed gekropen, want een “nacht doorwerken op de filmset” is niet iets dat je elke dag doet zonder dat dat aan je conditie vreet…

En het waren dus inderdaad “Nachtaufnahmen” en geen “Nacktaufnahmen”….

Reden waarom deze blog ook pas later op de dag verschijnt, en reden waarom de foto’s in deze blog vandaag alleen als thumbnails gepubliceerd worden, je moet dus ofwel op elke foto klikken om de grote versie ervan in een apart venster te laden, ofwel je gaat naar ons foto album (waar ondertussen al meer dan 8000 foto’s steken), en kiest daar het album: Europe > Germany > Aachen Filmset Nibelungen om de foto’s een na een te kunnen bekijken en uittevergroten.

Ik heb deze nacht tussen de bedrijven door een tachtigtal foto’s kunnen maken, uiteraard zonder flits om de filmopnamen niet te storen, dus moest dat gebeuren met erg lange belichtingstijd, en daardoor zijn er meerdere foto’s niet geschikt voor publikatie omdat ze te wazig zijn door beweging. Toch een leuke serie bij elkaar gestoken.

Welnu, laat ik bij het begin beginnen…

Tegen 19.00 uur zijn we met z’n zevenen in Aken aangekomen waar we in het Raadhuis van Aken deel zouden nemen als statisten aan de film “Jagd nach dem Schatz der Nibelungen”, een TV speelfilm die door de Duitse TV zender RTL wordt geproduceerd.
Meer info over deze film ook in de toekomst onder in het filmarchief van CineFacts.de.

Hier zie je dus hoe Hubert’s “Harem” op het marktplein van Aken, nog fris en volle goede moed voor wat een lange nacht beloofde te worden, aankomt… Avondkledij was voorschrift. In de gemeenteraadszaal met prachtige plafondschilderingen was het verzorginscentrum van de statisten ingericht, waar men diende te wachten totdat men door de Grimeuses werd opgehaald om geschminkt te worden als je look nog niet acceptabel genoeg was voor de film.

Tijdens het draaien moesten we hier blijven, en mochten alleen snel even buiten gaan roken waar een emmer stond als asbak (die in de loop van de nacht helemaal vol werd), en waar een aantal vrachtwagens stonden volgestopt met technische apparatuur.

We werden verzorgd door een Equipe van 3 dames, die ons met raad en daad bijstonden, want er waren deze avond zeker 70 statisten, en de meesten deden dit voor de eerste keer, dus iedereen had wel een vraagje paraat. Er was steeds verse koffie en frisdrank, en broodjes die je zelf kon smeren. We hoefden dus niet van de honger van ons stokje gaan…

Kompliment aan de dames Manuela, Krisa en Melo want ze waren van het begin tot het eind zeer behulpzaam en vriendelijk, wat de sfeer onder de statisten natuurlijk op peil hield, want dergelijke deelname betekent: wachten, wachten, wachten en dan opeeens: naar de set. Zodoende was het soms erg vol in de zaal met statisten, en soms bijna helemaal leeg.

De taak van statisten is bepaalde handelingen te verrichten, (heen en weer lopen, trap op of af lopen lopen, een drankje aannemen, met elkaar keuvelen als achtergrond dekoratie etc…) en dit steeds weer te oefenen en over doen en over doen en over doen en over doen totdat de tekst van de echte acteurs goed was, de belichting nog eens verbeterd werd, de positie van de acteurs aangepast kon worden, matten moesten worden neergelegd als het geschuifel van de voeten of het geklik van de hoge hakken te luid was, en noem maar op.

Ik was bij een van de eerste groepen die werden opgeroepen (tekort aan mannen, denk ik…), zodoende kon Brigitte volgende foto’s maken waar ik in het vagevuur (de hall van het stadhuis) met dit keer een kleinere maar net zo charmante harem zit te wachten op onze tour.

De eerste scene was, samen met een partner de trap oplopen van het stadhuis en doen of je met elkaar sprak, terwijl de echte acteurs naast ons de trap opliepen… zogezegd een groep mensen die aan een congres deelnamen en aankwamen. Daarvan uiteraard geen foto’s omdat ik in de scenes waaraan ik deelnam niet met de camera kon rondlopen.

Rond middernacht was er dan een warme maaltijd, waarvan ik ook geen foto’s heb, omdat er natuurlijk een grote tros statisten op losvloog en het beeld verdekte. Duurde dan ook een tijdje todat wij aan de beurt kwamen.

Ik heb dan tussendoor eens in de handen geklapt en geroepen: “Achtung, es geht weiter” waardoor de wachtenden in de rij van het buffet natuurlijk paniek achtig omkeken om vast te stellen dat het slechts loos alarm was en er toch nog tijd was om aan de beurt te komen en iets warms naar binnen te krijgen.

Ik bedoel maar: gewoon een leuke en gezellige boel onder de statisten waar de nodige grapjes werden gemaakt.

Ondertussen was het al donker geworden in Aken en de buitenverlichting van het Stadhuis toonde de eerbiedwaardige gevel half in de steigers, half in gerestaureerde uitvoering.
Hoe later het werd, hoe meer groepen op de set of in het vagevuur zaten te wachten op hun beurt. In het midden een foto van de “heilige Brigitte” met het plafond als achtergrond, de foto rechts toont duidelijk dat de ogen van de aanwezigen rond half vier ’s ochtends steeds kleiner werden…

In de kroningszaal, toen de scenes zittend gespeeld was (zaal gevuld met publiek) kon ik wel mijn camera meenemen, en heb tijdens de technische besprekingen door dan steeds weer snel een foto kunnen trekken: cameramensen, grimeuse die de actrices nog eens verbetert, of de kledingdame die de borstjes nog eens op hun plaats rukt, en Benjamin Sadlers make up aanpast….

Hier worden de plooien in zijn broek nog gecorrigeerd (neem ik aan…), worden camera instellingen uitgetest en op het beeld rechts zie je dan nog hoeveel crew achter de schermen bezig is voor één scene.

Fabian Busch, en twee andere hoofdrolspelers Benjamin Sadler en Bettina Zimmermann midden tussen het publiek, eerst met badmantel om (het werd fris) en spelend met haar SMS, en rechts op de foto tijdens de verbetering van haar make up…

En hier zie je nog vier dames van ons team die naast en schuin achter de drie bekendste acteurs zitten.

Tegen zeven uur ’s ochtends waren dan alle opnames klaar (het werk van een hele nacht waarschijnlijk voor slechts een passage van zo’n 3 minuten in de film als die klaar is) en konden de statisten opstappen na het vervullen van enkele administratieve zaken. Zodoende was het dus half acht voordat wij naar het Parkhaus konden gaan om de auto’s op te halen en met kleine oogjes huiswaarts konden…

Toch een interessante en leuke ervaring, en natuurlijk zijn we benieuwd of we ergens in de film zullen opduiken als die volgend jaar op RTL wordt uitgezonden voordat die wereldwijd verkocht gaat worden.

Maar ook iets dat je misschien één keer in je leven doet, want zo’n job is niet iets dat je voor je dagelijkse kost zult willen doen, althans ik niet!

Omdat dit bericht pas zo laat verscheen, blijft dit ook op Vrijdag als aktuele blogverhaal staan…
Pas Zaterdagochtend dan weer meer “normale” feiten uit Wirtzfeld.

Tot dan… ik ga nog maar eens een dutje doen…

Geplaatst in Zomer 2007.

3 reacties

 1. Had u al vernomen dat het gisterenochtend heeft gevroren in Elsenborn.
  Is dat niet zeer vroeg ?
  Groeten Roy.

  Nee, dat is niet zeer vroeg, maar juist erg laat in het jaar… Bij ons in Wirtzfeld was het net boven nul. Tegenwoordig hoef je je echter over niets meer te verwonderen… het weer is niet meer zoals we dat gewend zijn. Laten we er maar van uitgaan dat de herfst bijzonder mooi wordt…

 2. hallo

  Over vorst op standaardhoogte in de meteorologische zomer althans in juni bij mee weten daar wist ik van. Ook dat grondvorst/grasminimum gans het jaar mogelijk is in GANS belgië dat heb ik ook al eens gelezen. Maar ik ging er altijd van uit dat het in de Hoge Venen niet vroor in juli en augustus. Dus sinds nu wel in augustus. Tot nu toe was 15/8/1994 met exact 0°C het minimarecord voor augustus in elsenborn volgen site kmi en dat vond ik al merkwaardig.

  Zou u toevallig weten als dit de eerste keer is in klimatologische geschiedenis van het weerstation elsenborn? De website van het weerstation van elsenborn rond echter af op 0 decimalen na de komma. Die dag stond er 0 maar het was er -0,6°C dus wiskundig gezien is het dan afronden naar -1°C

  Hadden de andere “officiele weerstations in de Hoge Venen nl Mont-Rigi/Botrange ook al eens vorst in juli/augustus sinds het begin van hun metingen. Na dit te weten te vroeg ik af als dan ook al eens vorst werd waargenomen in juli in de Hoge Venen? Ik vond op de site van het kmi voor 1/7/1984 lichte vorst voor rochefort , maar deze streek behoort niet tot de ardennen. Dus ja wie weet.

  En wat bedoel je met zeer late vorst? Augustus is toch al meer tegen de herfst dus is het toch “zeer vroeg”
  Althans vorst in september wordt als zeer vroeg omschreven.

  Enerzijds jammer dat ernage(gemblours),die zelfs niet tot de ardennen behoort met -21.9°C elsenborn (-21.4°C)versloeg met een halve graad afgelopen maand. 9 op 10 keer is het in elsenborn kouder vermoed ik.

  Ook vroeger dacht ik dat de minimum en maximum temperatuur werd gemeten tussen 0h en 24h maar blijkbaar is het 8h-20h voor max en 20h-8h voor minimum. Als weergepassioneerde/weeramateur verneem ik het maar uit boeken/internet dus geen studies;)Stel dan bvb dat de temperatuur om 8h s’morgens (einde tijdstip meting minimumtemperatuur, klopt dit?) bvb -20.2°C bedraagt en om 8h40 bvb -20.8°C en om 9h -20.1°C wat neemt men dan op als data voor minimumtemperatuur?

  Als laatste wil ik zeggen dat ik uw site/blog zeer goed vindt. Alhoewel de duistalige gemmeenschap soms wel wordt vergeten in België zijn ze de enigen in die de 3 landstalen vlot beheersen.
  Ik bezoek uw site dagelijks, eigenlijk sinds ik vorig zomer op reis ging naar de Hoge venen ben ik weg van de streek en ben ik niet meer gestopt met info er over op te zoeken en natuurlijk het actuele weer te volgen. Deze sneeuwrijke winter maakte de vorige kwakkelwinters meer dan goed vermoed ik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.