De Herfst begint (pas overmorgen)…

Overmorgen, 23 September 2007, om 11.51 uur begint de Herfst.
(in tegenstelling tot wat we altijd leerden dat die op 21 September zou beginnen)

Uit Wikipedia:

Herfst (of najaar) is een van de vier seizoenen. De herfst loopt (ten noorden van de evenaar) officieel van 21 september t/m 20 december, maar het astronomisch bepaalde begin van de herfst is de herfstnachtevening (rond 23 september op het noordelijk halfrond en rond 20 maart op het zuidelijk halfrond). De zon gaat dan door het herfstpunt en de dag en de nacht zijn nagenoeg even lang. De herfst eindigt met de winterzonnewende (rond 22 december op het noordelijk halfrond en rond 21 juni op het zuidelijk halfrond).
Om praktische redenen begint de meteorologische herfst eerder, op 1 september op het noordelijk halfrond en op 1 maart op het zuidelijk halfrond. Deze duurt dan tot 1 december respectievelijk 1 juni.

Tijdens de herfst gaan planten (o.a. loofbomen) hun bladeren verliezen. In de herfst wordt het flink kouder dan in de zomer, hoewel er periodes met warmte kunnen optreden, de zogenaamde nazomer.

Feestdagen tijdens de herfst zijn Allerzielen en Allerheiligen.

Trivia

* Uit onderzoek is gebleken dat mensen die in de herfst geboren zijn gemiddeld zes maanden langer leven dan mensen die in het voorjaar geboren zijn. Dit is te verklaren doordat zwangere vrouwen in de zomer meer verse groente en fruit eten, wat een positief effect heeft op de baby. Op het zuidelijk halfrond geldt hetzelfde: daar worden kinderen die in het begin van het jaar geboren worden gemiddeld 6 maanden ouder. Dit omdat de herfst daar in het begin van het jaar is.
* De conventie in Nederland en België dat de herfst op 21 september begint, is afgeleid van de algemene regel dat jaargetijden op de 21e beginnen. Tot nu toe is de astronomische herfst echter nog nooit op 21 september begonnen, en t/m 2020 zal dat ook niet gaan gebeuren.
* De gemiddelde temperatuur in de herfstmaanden van 2006 was 13,6 graden. Dit is 3,4 graden warmer dan normaal. Hiermee had deze herfst de hoogste gemiddelde temperatuur, ooit gemeten.
* “Herfst” wordt ook wel beschouwd als een van de moeilijkste rijmwoorden in de Nederlandse taal. Een knappe poging van Drs. P: “De buren waren grimmig, zijn ouders diep gegriefd. En onder zijn collega’s was hij ook al niet geliefd. De oude juffrouw Zomer, baas Voorjaar, meester Herfst. Ze riepen driewerf schande, juffrouw Zomer het driewerfst”

Geplaatst in Herfst 2007.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.