Woensdag, 7 November 2007

Gisterenochtend heeft het eerst af en toe wat geregend, maar geen grote hoeveelheden. Maar natte sneeuw heb ik er nog niet tussen zien zitten.

Rond vijf uur ’s middags is dan nog zelfs de zon doorgebroken in Wirtzfeld en verdwenen de wolken praktisch kompleet. Werd dus iets kouder afgelopen nacht. Dit weekend wordt ook nog meer wind verwacht, maar het zou niet de superstorm worden waarover hier en daar bericht wordt.

Onder thermometerhut zakte de temperatuur deze nacht tot 3.5° C, aan de grond gemeten tot 2.2° C.

Getrouwe lezers zullen zich nog herinneren dat ik begin Augustus 2006, dus 15 maanden geleden, de mazouttanks voor de verwarming van de kantoren in ons huis heb laten vullen op een tijdstip dat de prijzen al erg hoog lagen, zo rond de 61 cent per liter. Ik had toen zo mijn bedenkingen dat die prijzen nog verder zouden stijgen. Maar kort daarop vielen die dan weer tot ca 54 cent per liter. Vanaf vandaag zijn de prijzen voor mazout op een nieuw hoogterekord: 76 cent per liter volgens de nieuwsdienst. Ik heb voor alle zekerheid de tankinhoud eens gecontroleerd, en onze voorraad is nu nog 2580 liter, dus er is ca 2900 liter gebruikt op 15 maanden. Dus ik denk dat we het nog een tijdje kunnen uitzingen voor we nieuwe moeten bestellen. Gelukkig hebben we ook nog voldoende brandhout voor de open haard deze winter die het grootste gedeelte van ons huis (dus zonder de kantoren) meeverwarmt.

Op politiek gebied kan er vandaag in België heel wat gaan gebeuren. 150 dagen na de verkiezingen zitten de onderhandelingen nog altijd in het slop. Vlaanderen en Wallonië gaan tot het uiterste in hun poker, bluf of chantage (afhankelijk van welke kant je het bekijkt), en de fronten zullen zich vandaag waarschijnlijk verder verscherpen. Het beroerde is natuurlijk: als je aan beide partijen zoudt vragen waar ze het meeste belang aan hechten, moeten de vlaamse partijen (tegen hun zin) bekennen, dat dat het vlaams belang is (zonder hoofdletters, een doordenkertje…)
Als Duitstalige (laatste?) Belg kan men alleen maar het hoofd schudden. Geen compromis meer mogelijk? In een Belgie dat tot nog toe altijd zo bereid was tot compromissen? Alsof er geen belangrijkere problemen op te lossen zijn. Ook het buitenland begint langzaamaan het hoofd te schudden over zoveel tegenstellingen.

Genoeg politiek. Terug naar de gezellige Oostkantons!

We gaan nog even door met onze serie over de beuk, want die heeft nog altijd een paar bladeren!


Onze beuk (23)…

Door de strakkere wind die er gisteren en ook vandaag en de rest van de week zal blazen, zullen de laatste blaadjes aan onze beuk wel snel kompleet weg zijn:

Nog even terugkomen op die andere boom van ons waarvan ik niet precies wat dat voor een soort is (die hebben we indertijd op advies van mijn broer Willy† geplant toen het huis klaar was in 1980. Hij was vroeger aktief geweest in de groenverzorging en wist dus waar hij over sprak. Ondertussen zijn die boom en onze beuk (zie hierboven) de mooiste bomen in onze tuin, alle andere zijn ofwel “te doodgewoon” ofwel sparren en dennen.

Op aanraden van een van onze lezers hier dan enkele detail foto’s die me moeten helpen de boom te kunnen identificeren.


de schors


de vergeelde blaadjes aan de boom


detailopname van een takje met blaadjes

Bedankt alvast voor alle ideeën en opmerkingen hieromtrent.

Geplaatst in Herfst 2007.

3 reacties

 1. Dag Hubert

  Ik ben voor 99% zeker dat het een Schijnbeuk is, Nothofagus antartica.
  De vorm van de boom, dwarse witachtige strepen in de schors en de gele herftverkleuring wijzen in die richting. Mischien nog wat afbeeldingen van Nohofagus antartica bij Google bekijken, dan kom je er wel uit of het een schijbeuk is of niet.

  Groeten
  Hans

  Hans, je hebt geljk, we hebben ondertussen de tekening van de tuinarchitekt teruggevonden, waar die boom op die plek inderdaad staat ingetekend: Nothofagus antartica is dus korrekt. Wat dus niet korrket is dat ik dacht dat we die op aanraden van mijn broer hebben geplant, deze boom staat er dus pas sinds 1989, dat is 9 jaar later dan ik eerst dacht.

 2. Heb ik vandaag toch een drukke werkdag gehad … pfff! Ik wil natuurlijk nog veel gedaan hebben voordat mijn collega’s mijn werk moeten gaan opknappen …
  Daardoor ben ik pas nu op het blog gaan kijken om te raden naar de boom, met het gevolg dat het dus, natuurlijk, al geraden was.
  Ik heb Ron erbij geroepen om aan de hand van de foto’s de boom te herkennen. Hij had niet direct het antwoord klaar, maar wist wel dat het een soort beuk was. En ondertussen was ik natuurlijk te nieuwsgierig en was ik al gaan kijken naar de antwoorden …
  Morgen zal ‘onze beuk’ (de andere) wel kaal zijn, niet?

  En in verband met de politiek … ach wij zijn toch ALLEN BELGEN, niet? verdorie waar maken ze zich in Brussel toch druk om …
  groetjes,
  Marlies

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.