Donderdag, 15 November 2007

Als jullie gisteren problemen hebben gehad met de opbouw van de layout van onze website: het lag niet aan jullie computer, maar aan een foutje in de cache van de nieuwe layout die gisteren was geaktiveerd. Het gekke was dat het soms OK was, en soms fout ging, op dezelfde computers/programma’s. Het probleem is ondertussen verholpen.

Er ligt nog altijd sneeuw in Wirtzfeld, want gisteren overdag heeft het de hele tijd lichtjes gevroren, en ook is er nog een beetje sneeuw bijgevallen. Later op de middag werden de opklaringen iets breder, af en toe was er zelfs een zonnestraaltje te zien.

Afgelopen nacht is er dan nog een beetje sneeuw gevallen, en is het kwik verder gezonken. De strooidiensten in Hoog België hebben er voor gezorgd dat de wegen goed berijdbaar zijn.

Er ligt nu tussen 5 en 10 cm sneeuw in de Hoge Venen.
heerlijke stilte in de Oostkantons, alle geluid wordt gedempt door de witte sneeuwvacht die het landschap bedekt

nog te weinig sneeuw om te skien, maar ideaal om tijdens een wandeling van het winterlandschap te komen genieten
en het vriest nog, dus het kan nog wat duren

als nu ook nog de zon een beetje doorbreekt, wordt het nog mooier


Wirtzfeld deze middag

Vandaag blijft het overwegend droog, alleen in Hoog België kan nog een sneeuwbuitje vallen en de volgende dagen blijft het dan droog weer en koude nachten met nachtvorst, die nachtvorst overvalt waarschijnlijk heel België.


Wirtzfeld deze middag


Wirtzfeld deze middag

Gisterenmiddag gezien: een zwerm trekvogels die uit het noordwesten overtrekt naar het zuidoosten. Die gaan dus op vakantie overwinteren in zonnigere oorden. Want zoals het nu hier uitziet, is de winter nu inderdaad aangebroken.


Trekvogels (sneeuwganzen?)

Winter betekent ook weer: sneeuw scheppen om de trap naar de voordeur vrij te maken. Een goede lichaamsbeweging in zuivere lucht (maar ik wil dat soort werk eigenlijk niet te vaak moeten doen…)


Gisteren kregen we bezoek van Koen De Langhe, die als professioneel fotograaf ons appartement kwam fotograferen.

Over Koen De Langhe:
Zijn activiteiten richten zich voornamelijk op twee domeinen. Eenerzijds levert hij stads- en landschapsbeelden voor tal van uitgeverijen van magazines, gespecialiseerde boeken, kalenders en wenskaarten. Anderzijds fotografeert hij regelmatig in opdracht voor enkele architecten- en studiebureaus.

Ik heb van de gelegenheid gebruik gemaakt om Koen bij zijn werk te fotograferen…


Koen De Langhe in aktie

De fotosessie heeft zo’n 2 uur geduurd, en dat was langer dan ik had gedacht, want het zijn in feite maar 4 kamers (slaapkamer, keuken, badkamer, computerlab) en een gang…, dus nu ben ik erg benieuwd naar het eindresultaat.


Koen De Langhe in “dubbele” aktie

Ik heb tussen de bedrijven door eens op zijn camera mogen kijken, en ik kan je nu al zeggen dat de foto’s die hij maakte, de stemming van ons appartementje veel beter weergeven dan mijn eigen foto’s. Koen gebruikt geen extra belichtings apparatuur, maar maakt gebruik van langere belichtingstijden om op die manier glasheldere binnenhuis foto’s te creëren die een levensecht kleurenspel garanderen. Dat door beter met de witbalans om te gaan, een techniek die ik (nog) niet zo beheers. Want ik moet echt wel bekennen dat ik maar een groentje ben wat betreft interieurfotografie, je ziet echt wel het verschil als een professioneel dergelijke foto’s maakt.


Koen De Langhe in aktie

In de loop van volgende week zal Koen die nieuwe foto’s toesturen, en dan mogen jullie zelf je mening erover geven.

Overigens, een bezoek aan de website van www.koendelanghe.com is beslist de moeite waard.

Beslist eens gaan kijken!

Geplaatst in Herfst 2007.

8 reacties

 1. Dag Hubert,
  Aan de silhouetten te beoordelen denk ik eerder dat het kraanvogels zijn (niet 100% zeker). De oostkant van België is een vaste trekroute van die prachtige vogels dankzij de Hoge Venen als ideale rustplaats (ze zijn uiterst schuw en hebben ruimte nodig…) Ik heb ze twee jaar geleden ook eens gezien in uw buurt en het is steeds een indrukwekkende ervaring. Vooral als ze niet te hoog vliegen zoals het toen het geval was.
  Heb je ze niet horen ‘babbelen’ met elkaar?
  Groetjes,
  Koen


  ik dacht ook eerst dat het kraanvogels waren, en ze waren inderdaad aan het babbelen, daardoor ontdekte ik ze in feite. Maar ja, Brigitte zei dat het sneeuwganzen waren, dus wie ben ik om tegen te spreken… je kent haar ondertussen zelf ook… haha

 2. Hallo Brigitte,
  Dit heb ik gevonden op volgende website:
  http://www.goosetrack.nl/index.php?option=com_content&task=view&id=61&Itemid=65
  Trek
  In het oorspronkelijke leefgebied trekken de vogels uit het meest oostelijke deel van het broedgebied via de oostkust van Canada en de Verenigde Staten richting het oostelijke deel van de Golf van Mexico. De westelijk broedende vogels trekken via de westkust naar het westelijke deel van voornoemde Golf. Binnen Europa lijkt het erop dat de noordelijker vogels met Grauwe Ganzen meetrekken naar het zuiden. De Sneeuwganzen bij ons zijn vooral standvogels en zwerven op zijn hoogst een beetje rond.
  Dat het bij ons niet alleen gaat om vogels die uit gevangenschap zijn ontsnapt maakt de volgende waarneming duidelijk. In april 1980 dook er in Noord-Holland een vogel op die in 1977 geringd was in het noorden van Canada!
  Dus zullen het wel kraanvogels zijn, want dat dachten wij hier ook.

  En mooi wit ligt het bij jullie … jou foto was gisteren zowel ’s middags als om 19 uur in het weerbericht bij Frank te zien! Hij werd mooi ingezoomd!
  groetjes
  Marlies

 3. Hebert, wat een ongemeen prachtige foto van die kraanvogels/ganzen. Waw!
  Een van de komende dagen gaan de sneeuwbanden op de motorhome en komen van uw mooie witte landschap genieten.
  Guido

  Als ik goed geteld hebben is het een formatie van 50 plus nog eens 3 die er naast vliegen, … ze mogen schijnbar niet met meer dan 50 vliegen in formatie, daarom vliegen die 3 die er teveel aan zijn er dus naast…. denk ik

 4. Hallo,
  Ik denk dat zowel Brigitte als de anderen gelijk hebben: de mensen hier in de streek noemen deze kraanvogels ( want die zijn het wel degelijk ) “die Schneegänse”. Maar “What’s in a name?”: het is in elk geval een zeker teken dat de winter er nu wel degelijk zit aan te komen.
  Misschien ook interessant om weten dat dit reeds de tweede trek is; de eerste heeft reeds plaats gevonden in oktober. Toen hebben hier in Weywertz, in de weiden langs de oevers van de Warche, een paar honderd van die dieren overnacht. Je kon ze horen tot kilometers in de omtrek!
  En… volgende zaterdag ( 24 Nov ) bereiden we in Weywertz met de skiclub de trajecten van de langlaufpistes voor.
  Hopelijk dit jaar meer sneeuw dan vorige winter!
  Aan allen een “frisse” groet
  Walter

 5. Sorry voor de typo in uw naam in mijn vorig bericht Hubert – ben slechte/tweevingerigere typist…
  En groeten aan uw gade.
  Guido

  Geen probleem, we nemen het niet zo nauw, ik maak ook regelmatig foutjes…

 6. Walter je bent al een “echte Ostbelgier” want je hebt het door: wat het ook moge zijn, hier in de streek zijn het altijd “Schneegänse”.;-)
  Groetjes
  Brigitte

 7. Hoi Hubert,

  Interessant.
  De tweede trek richting Zuiden van de Kraanvogels is dit jaar ruim 14 dagen eerder dan vorig jaar.
  Zie de reactie van Walter in je weblog van 28 november 2006.
  Ik ga nog eens goed opletten vanavond en de komende dagen. We hebben een paar jaar geleden eens de link kunnen leggen tussen een groep die in Landgraaf over kwam en die een halve dag later Manderfeld en vervolgens Steinebrück passeerde.
  Het kan best zijn dat de grote groep die Walter vorig jaar zag nog over moet komen.

  Groet,

  Erwin

 8. Geweldig interessant feitelijk, die plaatselijke benamingen
  Dus bedankt aan de Ostbelgiers Brigitte en Walter. Zo leren we weer wat bij.
  Enne Hubert… ze mogen wel degelijk met meer dan 50 in een formatie vliegen. Die drie “Schneegänse” achter de formatie zijn gewoon dikke profiteurs die nooit willen aflossen!
  Groetjes,
  Koen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.