Pluviometer in Wirtzfeld

Het raadsel is dus nu opgelost wat onze nieuwe webcam richting oosten gaat tonen: geen schapen, geen waterbak, geen wassalon, geen kerstboom, geen weerstation:

De ladder die ik een tijdje op de weide had liggen, was een tip dat het om de “hoogte” ging. En de opvangbak met water gaf eigenlijk al aan, dat we hier neerslag gingen meten. De kruiwagen die er ook een tijdlang op het webcam beeld te zien was, gaf aan dat er eerst gewerkt moest worden… Kortom: een pluviometer zou geïnstalleerd worden.

En het stokje dat Karel Holvoet indertijd bij ons in de tuin plaatste, moest de plaats aangeven waar die pluviometer zou komen te staan, want gebouwen en hoge bomen mogen geen belemmering vormen, omdat er anders geen nauwkeurige meting kan plaatsvinden.

Die werkzaamheden in de weide zijn dus ondertussen klaar:

Het KMI te Ukkel heeft hier een Pluviometer geïnstalleerd, een gestandaardiseerde meetapparatuur waarmee ik in de toekomst de hoeveelheid neerslag zal meten die dagelijks naar de centrale van het KMI wordt doorgegeven.
Waardoor we hier in Wirtzfeld nog nauwkeuriger kunnen aangeven hoeveel het geregend (of gesneeuwd) heeft.

Eerst moest er een gat gegraven worden, wat niet meeviel, want na een beetje zachte grond zit er bij ons dann direkt de leisteen…

Vervolgens wordt een betonnen koker in het gat geplaatst en daarop komt dan een soort windscherm dat er voor moet zorgen dat de luchtwerveling geen vertekend beeld van de resultaten geeft.

In de koker zelf komt een trechter met een glazen fles, die de dagelijkse hoeveelheid neerslag opvangt. Een tweede fles hangt op een paaltje ernaast, zodat bij het overgieten en aflezen van de hoeveelheden er direkt de tweede opvangfles geplaatst kan worden (voor het geval het ook tijdens de meting nog regent).

Ingeval er sneeuw voorzien wordt, wordt er in plaats van de fles, een inox opvangbekken geplaatst, die dan bij de meting eerst verwarmd dient te worden om de neerslag te kunnen meten.En hier nog een foto van het trotse montage team van het KMI naast de pluviometer…


Meer info over de gang van zaken tijdens het aflezen en ook over het meten van sneeuwhoogten dan later deze week als Karel Holvoet de laatste instrukties is komen geven.

Geplaatst in Winter 2007-2008.

2 reacties

 1. Dag Hubert.

  Eerst kreeg je kruiwagens vol met regen, nu er een pluviometer is geïnstalleerd voorspeld het KMI droog weer.
  Maar eigelijk hoopt zo wat iedereen die jou site bezoekt dat er ergens in de komende drie maanden die pluviometer door een pak sneeuw niet meer zichtbaar is .

  We blijven hopen.
  Groeten
  Hans

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.