Woensdag, 12 December 2007

Gisteren heeft het warempel opnieuw gesneeuwd in Hoog België, en dat is al de vierde keer dit jaar:Wirtzfeld, gisteren rond de middag

Toch zou het vanaf vandaag wat droger worden, maar de temperaturen gaan nog verder omlaag, en dat betekent dat volgende week, als er dan weer nieuwe neerslag komt, dat die bij ons in de Oostkantons best eens opnieuw voor een sneeuwtapijtje zou kunnen zorgen.

Minimum temperatuur afgelopen nacht: 0° C onder thermometerhut, -3° C aan de grond gemeten.

In feite hadden Brigitte en ik een beetje bedenkingen toen we ons nieuwe appartementje open gingen stellen aan het “groot publiek” als vakantiewoning, maar nu, na een dikke twee maanden en praktisch elk weekend nieuwe gasten in het appartement, hebben we gemerkt dat deze vorm van hosting in feite niet alleen voor onze gasten, maar ook voor ons erg aangenaam is: regelmatig nieuwe en interessante mensen ontmoeten, en toch ieder zijn eigen privacy gunnen.

Alhoewel we ons eerst voorgenomen hadden, het appartement tijdens de feestdagen te zullen sluiten, hebben we deze week dan toch besloten om het ter beschikking te stellen aan gasten die de feestdagen in onze streek wensen door te brengen.

Zeker nu de kans steeds reëeler wordt dat er in de loop van de komende weken sneeuw, en misschien zelfs een witte Kerst gaat zijn in Wirtzfeld Valley.

Twee van onze eerdere gasten zijn al direkt ingegaan op dit aanbod, en komen tijdens Oud en Nieuw terug naar het appartement. Als dat geen goede referentie is?

Dus, als je met je tweetjes bent en nog naar een leuke last-minute lokatie voor de komende Kerstdagen zoekt?
Nog is er plaats in ons appartement tijdens de Kerstdagen en tussen Kerst en Nieuwjaar.

Volgende data zijn nog mogelijk:

van 17 tot 20 December 2007 (3 nachten)
van 20 tot 23 December 2007 (3 nachten)
van 23 tot 26 December 2007 (3 nachten)
van 26 tot 29 December 2007
van 29 December 2007 tot 2 Januari 2008
van 3 tot 6 Januari 2008 (3 nachten)
van 10 tot 13 Januari 2008 (3 nachten)
en
van 14 tot 17 Februari 2008 (3 Nachten) …Valentijn…

Wirtzfeld Valley BedroomKlik hier voor onze Wirtzfeld Valley Website

We hebben op die website ondertussen ook reakties van onze gasten in een Guest Book gepubliceerd.

Nog even over gisteren:

Het KMI te Ukkel heeft gisteren bij ons een Pluviometer geïnstalleerd, een gestandaardiseerde regenmeter waarmee ik in de toekomst de hoeveelheid neerslag zal meten en die dagelijks naar de centrale van het KMI wordt doorgegeven.

Waardoor we hier in Wirtzfeld nog nauwkeuriger kunnen aangeven hoeveel het geregend (of gesneeuwd) heeft.

Eerst moest er een gat gegraven worden, wat niet meeviel, want na een beetje zachte grond zit er bij ons dann direkt de leisteen…

Vervolgens wordt een betonnen koker in het gat geplaatst en daarop komt dan een soort windscherm dat er voor moet zorgen dat de luchtwerveling geen vertekend beeld van de resultaten geeft.

In de koker zelf komt een trechter met een glazen fles, die de dagelijkse hoeveelheid neerslag opvangt. Een tweede fles hangt op een paaltje ernaast, zodat bij het overgieten en aflezen van de hoeveelheden er direkt de tweede opvangfles geplaatst kan worden (voor het geval het ook tijdens de meting nog regent).

Ingeval er sneeuw voorzien wordt, wordt er in plaats van de fles, een inox opvangbekken geplaatst, die dan bij de meting eerst verwarmd dient te worden om de neerslag te kunnen meten.Meer info over de gang van zaken tijdens het aflezen en ook over het meten van sneeuwhoogten dan later deze week als Karel Holvoet van het KMI de laatste instrukties is komen geven.

Geplaatst in Winter 2007-2008.

4 reacties

 1. Wow, sjieke installatie. Als ik in de toekomst in Wirtzfeld ben ga ik zeker eens kijken, want zoiets heb ik nog nooit gezien. Ziet er heel professioneel uit. Ik kan niet wachten om de juiste neerslagmetingen te kunnen waarnemen…

 2. Bij in Aalst was het goed gevroren, temp was gezakt tot -1,4° . De fietspaden en sommige rijvakken waren wit geworden met gladheid tot gevolg. Toen ik in gent aankwam was hier en daar een heel dun laagje ijs op de auto’s terwijl bij ons er een dikke laag overlag. Wat amper 30km verschil uitmaakt.

  Ja Mario, het wordt overal kouder de komende dagen!

 3. Hoi Hubert,
  Wat mooi toch die pluviometer. Een vriend van mij heeft ook zo een installatie staan en geeft ook de resultaten door aan het KMI. Een leuk hobby als je het mij vraagt.
  Wat het weer betreft:
  Ik begin me wel een beetje zorgen te maken of we al dan niet een witte kerst mogen verwachten in de Ardennen. Lijkt er sterk op dat tegen eind van de volgende week we weer in een soort westcirculatie zullen geraken als ik verschillende weermodellen mag geloven ??!!
  Je weet dat dit niet veel goeds betekent maar misschien kan er wel een pronostiek worden gestart met verschillende meningen van mensen of al dan niet een witte kerst wordt.
  Is natuurlijk nog 13 dagen te gaan maar het GFS &G EM geeft die tendens al enkele dagen geleden aan dus ik zit in spanning te wachten tot er een afwijking komt.
  groetjes
  Geoffrey
  min temp in Zelzate vanacht: +0,3C°

  Je bedoelt een enquête met de verwachtingen van onze website lezers?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.