Donderdag, 13 December 2007

Gisteren is het de hele dag droog gebleven, maar wel nog erg zwaar bewolkt. Vandaag blijft het ook droog, en (volgens de nieuwste voorspellingen) dat zou zelfs meer als een week zo kunnen blijven… maar het wordt wel steeds kouder, ook in Laag België.

Minimum temperatuur deze nacht, gemeten onder thermometerhut: + 0.6° C, aan de grond gemeten -2.5° C.
Neerslag in de laatste 24 uur: 0 mm.

In Laag België zou de bewolking wel eens hardnekkig kunnen zijn de komende dagen, maar de toppen van Hoog België (waaronder ook Wirtzfeld) maakt een goede kans om boven de wolken uit te steken en van koud, droog maar zonnig weer te kunnen profiteren.Wirtzfeld, deze ochtend

Mooi niet dus: ook bij ons is het grijs en zwaar bewolkt

Jochen heeft ondertussen een interface geprogrammeerd zodat ik de gemeten neerslag in onze pluviometer (die ik elke dag moet doorgeven naar het KMI), ook in een statistiek hier op de website kan tonen.Live Wirtzfeld Webcam East, met pluviometer

Maar eerst moet er dus opnieuw neerslag vallen: zolang ik niets kan meten is er ook niets te tonen in die statistiek, dus nog enkele dagen geduld voordat we daarmee online gaan…!

Inderdaad: ironie van het lot: nu ik een pluviometer in de wei heb staan, valt er geen neerslag.

Maar zoals we België kennen, zal dat niet te lang zo blijven, dus niet getreurd.

’t Geeft alleszins wel reden tot speculatie over hoe het weer zich de komende twee weken gaat ontwikkelen. Geoffrey stelde gisteren voor om een enquête te ontwikkelen die die vraag doorgeeft aan onze website lezers: hoe zien jullie dat: gaat er sneeuw liggen in de Oostkantons met Kerstmis? Is er interesse voor zo’n enquête?

Gisteren heb ik ook nog een provisorisch paadje in de wei aangelegd richting pluviometer, om een beetje met droge, schone schoenen tot daar te gaan om ’s morgens de hoeveelheid neerslag te kunnen meten.
En volgend jaar in de lente wordt hier dan een echt pad aangelegd, en een hek getrokken, zodat de koeien er niet kunnen komen kijken…Geplaatst in Winter 2007-2008.

7 reacties

 1. Oh Ja, Hubert. Laat zo’n Enquete maar komen. Ik droom wel van een witte kerst. Is al geleden van in de jaren 80 denk ik. Was toen nog klein maar herinner me het nog een beetje. Ps. Heb 2 webcams van je toegevoegd op webcam.startpagina.be, hopelijk is dat ok!
  Groetjes Steve

  Bedankt voor je links in je webcam listing… Leuke verzameling!

 2. Hubert, jazeker interesse in de enquete!
  Is altijd leuk.
  Hopelijk eens een witte kerst in vlaanderen, bij jullie is de kans natuurlijk wat groter hé.
  Groetjes Mich

 3. Altijd leuk een witte kerst. Spijtig genoeg al zo lang geleden dat ik het mij niet kan herinneren, was waarschijnlijk nog te klein.
  Hopen kunnen we natuurlijk altijd. Maar als we de langtermijnvoorspellingen moeten geloven zal het ook dit jaar weer groen zijn in Vlaanderen.
  De tendens is zachter vlak voor kerst met een westcirculatie (de zogenaamde kerstdepressie) en als er dan al iets uit de hemel valt is’t regen. Dit zou echter maar tijdelijk zijn. Moest de zachte tendens het niet halen betekent dat dat het huidige hoog standvastig blijft en een hogedrukgebied in de buurt resulteert niet direct in sneeuwval.
  We zullen het met zekerheid op 25/12 weten.
  Ik blijf uiteraard ook hopen op een witte kerst. Als het maar niet te warm is is het voor mij ook al goed. Zo lekker koud zorgt ook voor wat extra sfeer. En natuurlijk is de kans in de oostkantons altijd groter dan in Vlaanderen. Kunnen we nog altijd die richting uit rijden.

 4. Ik zie op de site dat het 3°C is daar. Bij ons in Aalst geeft men 2.0°C aan. Het is volledig bewolkt en nevelig. Van de zon is niets te zien, vandaar dat het niet opwarmt. Komende nacht zal het flink vriezen “vrees” ik.

 5. Wat leuk dat er zoveel reactie op de enquete is.
  Ik ga zo dadelijk de langtermijnvoorspellingen van verschillende weermodellen raadplegen.
  Hopelijk is die al licht verandert.
  Hier in Zelzate op get ogenblik +3,2C° en zwaarbewolkt.

 6. Wat betreft de kans op Witte Kerst speur ik het internet af en op de site van
  BBC WEATHER monthly outlook lees ik het volgende ; “last week of december : In the change from cold to mild, easterly to southwesterly, high pressure to lower pressure, there is a possibility of snow, briefly. It may well be a short lived event as the trend is for little precipitation of any sort.
  If there is snow, it’s likely to be on Christmas Eve.”
  (http://www.bbc.co.uk/weather/ukweather/monthly_outlook.shtml)

  Ook deze site is interessant : http://www.meteobelgie.be/content/view/227/
  volgens deze site is de kans op Witte Kerst aanzienlijker dan andere jaren

  Afwachten maar !!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.