Zaterdag, 22 December 2007


Wirtzfeld by Night: Prettige Kerstdagen… Foto: Marlies Leynen

Minimum temperatuur deze nacht in Wirtzfeld gemeten
onder thermometerhut: -9.5° C, aan de grond – 10.9° C.
Neerslag in de laatste 24 uur: 0 mm.

Vandaag start officieel de astronomische winter… 22 december 2007. De meteorologische winter begint steeds aan het begin van December, maar vanaf vandaag is het dus de “echte winter”, zoals we de seizoenen vroeger op school leerden.
Zie ook
http://www.wirtzfeld.be/blog/2006/12/22/de-winter-begint-pas-vandaag/

Winterplaatjes hebben we ondertussen al enkele keren gezien: 4 keer sneeuw in de Oostkantons de afgelopen 6 weken, maar steeds was het slechts enkele cm, en steeds was het ook maar voor 1 à 2 dagen.

De afgelopen dagen was het dan de omgekeerde wereld: witte plaatjes in Vlaanderen door condenserende mist en luchtvervuiling, die zich van zijn mooiste kant liet zien bij vriestemperaturen en zodoende voor een dun laagje sneeuw of ijs zorgde, niet alleen op straat, maar ook als rijp op de bomen.


Limburg deze ochtend, Foto Rob Geuns

Hoi Hubert,
Ik lees elke dag je blog (meestal 2 of 3 keer omdat je vaak aanvult) en nu heb ik vanmorgen een aantal foto’s gemaakt van de prachtige natuur in onze regio die ik je wilde laten zien.
Gemaakt in Alphen (nl) net boven Baarle nassau/hertog (de enclavegemeente van Belgie).
Groeten Corne.


Foto Corne Brouwers


Foto Corne Brouwers

Terwijl het bij ons in Wirtzfeld ’s nachts wel vriest dat het kraakt, maar (ook gisteren) overdag opnieuw prachtig weer was: stralend blauwe lucht, volop zonneschijn, en een windje dat nog nauwelijks aanwezig was.Wirtzfeld, deze ochtend

Ik heb gisteren zelfs van het mooie weer buiten geprofiteerd om opnieuw beukenbladeren in de inrit weg te vegen/blazen/zuigen, zodat de inrit schoon genoeg is om (hopelijk) pakken sneeuw te kunnen ontvangen die voorspeld worden.

Vanaf vandaag keert het tij echter, en komen er meer wolken opzetten, eerst aarzelend, maar de komende dagen dan steeds meer. De wind zal de smog problemen geleidelijk doen verdwijnen. De lucht zal ook bij ons wat vochtiger worden, en bij de nog steeds voortdurende nachtvorst zal er ook bij ons meer rijp aan de bomen komen, met andere woorden, ook onze streek dompelt zich in een romantisch winterkleedje.

Afhankelijk van welke weercomputer modellen je bekijkt, kan het rond 1e Kerstdag dan in Vlaanderen regenen (op een bevroren ondergrond geeft dat IJZEL!!!!), of in Hoog België ter versterking van het wintermodel zelfs enkele cm sneeuw opleveren. Andere modellen spreken dan weer ervan dat de sneeuw pas enkele dagen later zou komen.

Het is in ieder geval zo, dat wij vaak genoeg met Oudejaarsavond in de sneeuw onze champagne buiten op straat in een sneeuwbui met de buren drinken en de eerste huiswaarts kerende auto’s vrolijk toeproosten, terwijl in het dal van Wirtzfeld (Wirtzfeld Valley) en langs de horizont de laatste vuurwerkpijlen door de sneeuwvlokjes heen proberen hun pracht te ontplooien.

Iedereen veel sterkte voor het geval je vandaag of morgen nog op pad moet om die laatste Kerstgeschenken te kopen.

Iedereen een prettig weekend!

Hubert

Geplaatst in Winter 2007-2008.

3 reacties

 1. Hubert

  Dagelijks mijn bezoekje aan Wirtzfeld via dit medium, wat een luxe! Mijn oprechte dank daarvoor.
  Prettige feestdagen en een voorspoedig 2008, voor de ganse familie, ook voor alle lezers.
  Tot gauW, met Kerstdag, hopend op sneeuw.

  Paul

 2. Hallo
  In den limburg is het nu ook helder, en het is prachtig buiten, bomen wit, straalblauwe lucht, en zeer koud , -10 graden.
  Ik stuur nog een foto, maar hoe ik dat ?

  Rob, als je een foto wilt sturen dan doe die gewoon als aanhang aan een mailtje aan [email protected]

 3. Hallo Hubert,

  Hopelijk komt de sneeuw inderdaad over een paar dagen, want als we toch 2e kerstdag bij onze dochter in Maastricht zijn, zijn we met de camper ook binnen “no time” in jullie mooie (sneeuwwitte!) streek. We kunnen dan weer net als dit jaar in maart hopelijk prachtige wandelingen maken vanuit signal de Botrange en natuurlijk ook vanuit de kerststal in Wirtzfeld. Dus…………..hopelijk “tot ziens” !!!

  Groetjes,
  Jos

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.