Donderdag, 27 December 2007Wirtzfeld, deze ochtend

Kerstmis is alweer voorbij, en we hebben dat in familiale sfeer gevierd op een rustige en relaxe manier, muziek luisterend, een boek lezend, en af en toe wat snoepend van de lekkernijen die we onder de kerstboom vonden. Toch geprobeerd om het snoepen een beetje moderaat te houden, om het volgende bezoek aan de tandarts nog een beetje uit te stellen. En familie die op bezoek kwam hebben zich urenlang geamuseerd met het Dartspel dat Jochen beneden heeft geïnstalleerd.

En Mike heeft via Skype lang met ons getelefoneerd. Doordat het met Skype ook mogelijk is om tegen heel voordelig internationaal tarief naar normale telefoonnummers te kunnen telefoneren, hoefden we dus niet voor de computer te blijven zitten om naar de laatste nieuwtjes uit El Gouna te kunnen luisteren.

Minimum temperatuur deze nacht in Wirtzfeld gemeten
onder thermometerhut: -0.0° C, aan de grond – 0.1° C.
Neerslag in de laatste 24 uur: 0,3 mm.

Nadat gisteren de sneeuw was gesmolten, is het bij ons in de Oostkantons opnieuw mistig geworden, en die vroor ’s avonds aan op de koude ondergrond, waardoor het opnieuw plaatselijk erg glad werd. De vooruitzichten zijn dat er pas vanaf komende Zaterdag opnieuw wat (natte) sneeuw zou vallen in Hoog België.

Trouwe lezers zullen weten dat ik sinds midden December een pluviometer van het KMI in de tuin heb staan, om de neerslag nauwkeurig te kunnen meten die er in Wirtzfeld valt.

Die metingen gebeuren elke ochtend rond 08.00 uur, en moeten dan telefonisch doorgegeven worden naar een automatisch inbelsystem van het KMI dat die gegevens (van zo’n 250 meetpunten) dan verder verwerkt in hun weerberichten en statistische gegevens. Ook zijn dergelijke gegevens van belang ingeval van extreme weersomstandigheden, bijvoorbeeld bij schadegevallen voor de verzekering e.d.

De afgelopen 14 dagen had ik dus helemaal niets te meten, want het is zegge en schrijve 14 dagen droog gebleven in Wirtzfeld. Maar, zoals ik en een aantal lezers al hadden voorspeld, zou er met Kerstmis wat sneeuw vallen en die is er dus inderdaad gekomen. Niet veel, en slechts voor een halve dag, maar toch, voor de 5de keer deze winter hadden we dus sneeuw in Hoog België.

Tijdens de winterperiode gebruik ik geen glazen flessen in de pluviometer, maar een speciale nivometer, die beter bestand is tegen de extreme koude temperaturen die wij in de winter vaak hebben. De neerslag van gisteren viel dus in de vorm van sneeuw, en die moest dus eerst gesmolten worden.

Geen supertechnische verwarmingsinstallatie, maar gewoon de nivometer op de verwarming plaatsen volstaat:Meten van de neerslag

Daarna moet dan de gesmolten sneeuw = het water uit de nivometer overgegoten worden in een maatglas en moet de meting gebeuren aan de hand van het waternivo, dat dus ietsje minder is als dat wat je tegen het glas ziet: door de oppervlaktespanning van het water kruipt dat namelijk ietsje hoger tegen het glas als het water in het midden: hier op de foto is dat dus 0,8 mm.Meten van de neerslag

Overigens, wat betreft de gemiddelde jaartemperatuur in Ukkel, die ligt nu al bij 11.5 ° C, dat is opnieuw een hoogte rekord sinds het begin van de opmetingen. Verleden jaar lag de gemiddelde jaartemperatuur in Ukkel bij 11.4° C, en ook dat was al een absoluut rekord. Wat dus nu opnieuw verhoogd werd.

Ik heb dat dan eens vergeleken met de gemiddelde jaartemperatuur die wij hier in Wirtzfeld hebben opgemeten, en die ligt dit jaar bij 8.6° C. (Van verleden jaar heb ik geen cijfers, omdat wij pas midden 2006 begonnen zijn met het (elke 5 minuten) opmeten van de temperatuur: toen de wirtzfeld valley webcam geïnstalleerd werd met de elektronische thermometer voor temperatuurmeting onder thermometerhut).Wirtzfeld, deze ochtend

Geplaatst in Winter 2007-2008.

3 reacties

 1. Hallo Hubert,

  hopelijk kan je in het weekend inderdaad een grotere hoeveelhied metenmet je neiwe toestel, en dan wel liefst sneeuw.
  Wij komen nl. naar jullie buurt voor 5 dagen en de kinderen hopen op sneeuw!!!
  Heb ji nog enkele tips wat we zoal kunnen doen met kinderen (10-12j), als er nu geen sneeuw zou liggen?
  We komen zeker eens rond het meer wandelen. Ziet er prachtig uit !!
  Alle tips zijn welkom. Alvast bedankt
  Geert en familie

  Geert, zie bijv bij onze toeristische tips: http://www.wirtzfeldvalley.com/nl/omgeving/

 2. ardennen:
  Vanavond Kans op wat motregen of motsneeuw

  Zaterdag In de loop van de dag een passage van een front. Misschien sneeuwt het even maar de natte sneeuw zal waarschijnlijk overgaan in regen. Neerslag 5-10 mm

  Zondag Na middernacht een nieuwe front. Dit front zal zorgen voor sneeuw. Ik denk niet dat de sneeuw zal blijven liggen. Neerslag 6-15 mm. Na de middag zal het droog worden.

  Na het weekeind Mocht er sneeuw vallen kan de sneeuw een aantal dagen blijven liggen, omdat het wat kouder gaat worden.

  Kees: ’t zal interessant zijn jouw cijfers te vergelijken met datgene wat ik hier ga opmeten in de komende dagen!

 3. Hubert dat is het zeker. Maar let wel de neerslag op zondag komt deels voor 8:30. Dus daar kan het nog spaak lopen. Vanaf morgen middag is het wat exacter te bepalen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.