Vrijdag, 28 December 2007

Vandaag wisselend bewolkt, maar waarschijnlijk de hele dag droog.Wirtzfeld, deze ochtend (+ middag)

Minimum temperatuur deze nacht in Wirtzfeld gemeten
onder thermometerhut: 1.0° C, aan de grond – 0.4° C.
Neerslag in de laatste 24 uur: 0,1 mm.

Gisteren heb ik me tijdens het VRT journaal nog eens moeten ergeren aan het feit dat journalisten regelmatig blijk geven van niet te kunnen tellen:

Gisteren in het middagjournaal van de VRT:

Citaat: grootste vliegtuig ter wereld landt in Brussel: antonov
heeft een laadvermogen van een kwart miljoen ton… Einde Citaat

Dat zouden 250.000.000 kilo zijn, maar dat is natuurlijk niet juist, het heeft “slechts” een laadvermogen van 250 ton of 250.000 kilo…
Een kwart miljoen ton: dat zou gelijk staan aan 35 x het gewicht van de eifeltoren (= 7,300 ton)
of 5 keer het totale gewicht van de Titanic = Bruttoregisterton 46.328 t
zelfs de Queen Mary II weegt “slechts” 150.000 ton
Zulke grote verschillen zouden in feite toch moeten opvallen?

Ook bij ons thuis was er gisteren een beetje verwarring met cijfers: de meteropnemer kwam de stand van de watermeter aflezen, en ik heb hem dan gevraagd, of hij wist hoeveel we verbruikt hadden. Hij had de cijfers van de vorig jaar ook bij, dus dat was snel uitgerekend.

Ik vertelde Brigitte dat de waterstand was afgelezen, en dat we 170 m3 hadden verbruikt. Brigitte kwam net uit de waskeuken waar ze de maatbeker van de KMI pluviometer had zien staan, en vroeg dan heel verbaasd… wat? 170 m3 liter in die kleine pluviometer? ’t Duurde dan even voordat ik in de gaten had waar het misverstand lag…. We hebben er dan hartelijk om moeten lachen.

Jammer genoeg hebben de politici ook vaak moeite met tellen… ze keuren tegenwoordig o zo gemakkelijk “budgetjes” goed van 25 miljoen EURO, maar dat zijn dan wel effe 1 miljard oude belgische frankskes…
Hapert er misschien iets aan het Belgisch onderwijs systeem?

15 Miljoen Euro zit er overigens in de lotto pot die vanavond getrokken wordt bij Euro Millions. (Dat zijn dus 600 miljoen belgische frankskes…)
We hebben van het Kerstkindje een lot gekregen, dus nu maar duimen…

Geplaatst in Winter 2007-2008.

4 reacties

 1. Beste Hubert de voorspelling voor zaterdag blijft staan. Zondag wordt veel minder dan ik eerst noemde. Misschien net 1 a 2 mm. volgende week kan best leuk worden. Maar de kaarten zijn ingewikkeld.

 2. God Hubert,
  Wat zitten jullie in een mistig weertje vandaag …
  En hier in de kempen is het prachtig zonnig, klaar weer …
  Mijn buitenthermometer werkt niet meer, dus ik kan niet zeggen hoe warm het is …
  In ieder geval zacht voor de tijd van het jaar … bij jullie zou het gaan sneeuwen … wij kunnen pas komen op 3 januari, maar dan kunnen we weer wel enkele dagen blijven! We hopen dat er sneeuw ligt dan.
  Groetjes
  Marlies

  De mist hebben we speciaal laten komen om ons een beetje te verhullen: teveel aangekomen na deze feestdagen… dan valt het niet zo op

 3. hahaha,
  en oud naar nieuw jaar moet nog gevierd worden … of zijn dat geen grote eetdagen bij jullie …
  Bij ons hier nog wel … alhoewel het met ouder worden minder is, want wij gaan niet meer op stap …
  Alleen nog nieuw jaar wensen bij ouders en naaste familie …

  Ik kom net van de dokter terug en ben nog met ziekenverlof geschreven tot eind januari, dat had ik wel niet verwacht.
  En met de feestdagen … gekookt, gepoetst en afgewassen (samen met Ron, die helpt wel steeds goed) gelukkig maar … maar wordt die arm snel moe, met pijn tot gevolg … en dan moet hij weer in de zak hangen! De bewegingen gaan heel goed … maar toch zie je maar … dat je er niet zonder kleerscheuren van af komt …

  Dus voor jullie : begin het jaar al vast maar met dieeten … goede vooruitzichten … ocharme …
  Hoe is het met de rookperikelen deze dagen ?
  groetjes aan iedereen en een fijn weekend gewenst!
  Marlies

  Er zijn bepaalde tradities: oudejaar: fondue eten, nieuwjaar: zuurkool eten: als je dat doet, heb je het hele jaar voldoende geld… zeggen ze, of was dat met aswoensdag? ‘k weet het niet meer… Met het roken valt goed mee, ben nog altijd op 1/3 van mijn vroegere gewoonten, maar slaap wel ’s middags veel langer… alhoewel ik dus geen andere produkten tegen het roken neem… misschien een dezer dagen de grote stap zetten… Beterschap met de arm en ook een fijn weekend en een “gute rutsch” gewenst

 4. Beste Hubert,

  Zaterdag krijgt de ardennen rond de middag tot het eind van de dag kans op neerslag. (6-12 mm) Mijn vermoeden is dat het om regen zal gaan. Het zal zeker niet wit worden. Wel is er in de nacht van zaterdag op zondag kans op bevriezing van de wegen. Zondag na (8:30) blijft het denk ik in de ardennen nagenoeg droog. Misschien af en toe een klein buitje. 0-3 mm. Het zal het iets frisser zijn als zaterdag zodat er een kans is op natte sneeuw. Veel zal het niet voorstellen en ook niet wit worden. Na het weekeind wordt het gevoelig kouder. Hoe lang dit zal aanhouden ligt eraan wie het gevecht gaat winnen. De lagedruk ten westen van Noorwegen VS de hogedruk ten hoogte van noord scandinavie /west rusland die probeert tegendraads kou bij ons te krijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.