Zaterdag, 29 December 2007

Vanochtend staat er al iets meer wind, en het regent. En zoals de vooruitzichten er nu uitzien, zal het dit weekend wisselvallig blijven, maar geen al te beste uitzichten op sneeuw.

Minimum temperatuur deze nacht in Wirtzfeld gemeten
onder thermometerhut: -1.5° C, aan de grond – 3.0° C.
Neerslag in de laatste 24 uur: 0,9 mm.

Rond kwart voor tienen vallen er tussen de motregen door ook een paar sneeuwvlokjes.Wirtzfeld, deze ochtend

De ijsblok uit een plastic bak die ik een week geleden bij de pluviometer had neergelegd, is nog altijd niet gesmolten…Kees Vrins schrijft:

Beste Hubert,
Zaterdag krijgt de ardennen rond de middag tot het eind van de dag kans op neerslag. (6-12 mm) Mijn vermoeden is dat het om regen zal gaan. Het zal zeker niet wit worden. Wel is er in de nacht van zaterdag op zondag kans op bevriezing van de wegen. Zondag na (8:30) blijft het denk ik in de ardennen nagenoeg droog. Misschien af en toe een klein buitje. 0-3 mm. Het zal het iets frisser zijn als zaterdag zodat er een kans is op natte sneeuw. Veel zal het niet voorstellen en ook niet wit worden. Na het weekeind wordt het gevoelig kouder. Hoe lang dit zal aanhouden ligt eraan wie het gevecht gaat winnen. De lagedruk ten westen van Noorwegen VS de hogedruk ten hoogte van noord scandinavie /west rusland die probeert tegendraads kou bij ons te krijgen.

En ook Karel Holvoet is niet al te positief voor sneeuwvooruitzichten dit weekend:

Dag Hubert,
De verwachtingen zijn niet goed betreffende sneeuw. Het blijft bij regen en sneeuw en hoogstens tijdelijk wat natte sneeuw dit weekend. In het Sauerland vanaf 700m circa 5 tot 10 cm sneeuw erbij komend weekend. Naar het nieuwe jaar toe en in 2008 kleine sneeuwkansen voorlopig. Het is wel zo dat de kansen op zeer zacht weer ook klein zijn dus dat is al positief!
gr
Karel

Overigens, geloof het of niet, maar het wordt ’s morgens al duidelijker vroeger licht. Ik ga immers elke ochtend om 08.00 uur de metingen verrichten aan de pluviometer in de weide, en gisterenochtend was het voor de eerste keer licht genoeg dat ik niet op de tast mijn weg tot daar moest vinden…
Teken dat de Lente eraan komt?

Geplaatst in Winter 2007-2008.

2 reacties

 1. Als ge het mij vraagt ik vind dit een zeer toffe web-site . Gemiddeld 2 à 3 maal per week bekijk ik ze.Misschien omdat ik ook zo graag in de Ardennen ben . Ik kom er ook ongeveer 4 à 5 maal per jaar, en dit voor plus minus een week of 10 dagen. Met deze doe ik mijn beste groetjes en doe zo verder…
  André uit Blankenberge.

 2. Hallo Hubert
  Nog een late reactie op uw opmerking dat het ’s morgens al vroeger licht wordt.
  De meest late zonsopgang is nochtans pas op 31 december.
  De vroegste zonsondergang was al op 13 december.
  Hoe dit komt kan je best eens lezen op de site van de Vereniging voor Sterreknunde.
  Jean Meeus, de samensteller van de hemelkalender, kan dit beter uitleggen.
  http://www.vvs.be/components/com_hemelkalender/bekijk.php?jaar=2007&maand=12
  En kijk bij 22 december.
  Pierre

  De reden is dan misschien dat de zon nu opkomt aan een stuk waar de horizon iets lager ligt, feit is alleszins dat ik nu ’s morgens wel zie waar ik moet lopen op het pad naar de pluviometer, eerder deze week was dat nog niet het geval (alhoewel toen minder bewolking was…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.