Zondag, 6 Januari 2008

Minimum temperatuur deze nacht in Wirtzfeld gemeten
onder thermometerhut: +1.9° C, aan de grond +1.0° C.
Neerslag in de laatste 24 uur: 13,8 mm

De regenzone die wij gisteren mochten “genieten” is ondertussen voorbijgetrokken, en vandaag mogen we met bredere opklaringen rekenen.


Wirtzfeld, deze ochtend

Omdat mijn schouder nog een beetje pijnljk is, ben ik des te blijer met het volgende verslag van Marlies (zodat ik niet veel hoef te typen vandaag!):

Hubert,
Zoals ik op jou website aankondigde zouden we afgelopen donderdag ’t museum van Elsenborn bezoeken.
ziehier het ludieke verslag:

Op 3 januari laatstleden wilden we een bezoek brengen aan ’t militair museum van Elsenborn.

Nadat we onlangs voor een gesloten deur stonden aan ’t museum, wegens de viering van St. Barbara, ondernamen we een 2° poging. Deze keer waren we niet alleen, neen, samen met Mies en Rudy uit Weywertz zouden we er een gezellige uitstap van maken.

Een vriendelijk ‘groengepette’ schildwacht kwam vanuit het wachtlokaal naar ons toe, waarschijnlijk was hij blij om eens een burger te ontmoeten, en vertelde ons doodleuk dat het museum gesloten was wegens verlof tot 7 januari.

Volgens mijn eigen mening zit men in Elsenborn wortel te schieten, wachtend op de eerste lente zonnestralen, om daarna in alle activiteit te ontluiken.

Afin, na een korte vergadering op de parkeerplaats stelde Mies en Rudy voor om naar het onlangs geopende oorlogsmuseum ‘Baugnez 44’ (bij Malmedy) te rijden.

Een ABSOLUTE AANRADER van formaat, ik garandeer je dat menigeen met een krop in de keel, heel stilletjes naar buiten gaat, en dadelijk tot het besef komt hoe goed we het in deze tijd wel hebben!!!

Nadat we uit de loopgraven waren gekropen en ons op een beijzelde weg naar Weywertz begaven, waar we nog even moesten bekomen van de ‘slag om de Ardennen’, reden we naar de horecazaak van Marleen en Eddy in Büllingen. {zie samenkomst van de Wirtzfeld website op 12 mei 2007}

Als volleerde Bourgondiërs deden we er ons tegoed aan de lekkere spijzen van Marleen, die op een gezellige, zorgzame wijze werden geserveerd door deze hartelijke mensen.

Praktische gegevens over het museum Baugnez’44:
Route de Luxembourg 10,
4960 Baugnez-Malmedy
Tel.nr. +32 (0)80 440 482

www.baugnez44.be
[email protected]

alle dagen geopend van 10 tot 18 uur.
audiogids te verkrijgen, keuze uit 4 talen: Nederlands, Duits, Engels en Frans
toegankelijk voor mensen met een beperkte mobiliteit.

Het verhaal:

16 december 1944, Wat gebeurd er die dag?

Hitler lanceert een grootscheeps tegenoffensief, die dag. Het is Kampfgruppe Peiper die als opdracht heeft de bruggen van de Maas te veroveren om tot Antwerpen te gaan.

Het traject blijkt moeilijk, de weg die hen tot in Ligneuville moest leiden is onbegaanbaar. Peiper beslist, jammer genoeg, een omweg te maken van meerdere kilometers en neemt de richting van het kruispunt van Baugnez.

Rond de middag doorkruist een Amerikaans konvooi bestaande uit een dertigtal voertuigen het kruispunt en rijdt in de richting van Ligneuville. Men had hen aangeraden een andere weg te nemen: ze waren gewezen op de aanwezigheid van meerdere Duitse tanks te Büllingen, maar in tegenstelling tot sergeant Peiper, hadden zij beslist hun route te behouden.

Op het ogenblik van de confrontatie opent Peipers voorhoede het vuur in de richting van het Amerikaans konvooi waardoor de eerste voertuigen gedwongen werden te stoppen.

Niet in staat weerstand te bieden aan de Duitsers, geven de GI’s zich over aan de SS’ers van Peiper. De gevangenen worden beroofd van hun waardevolle voorwerpen en worden bijeengebracht in een weide aan het kruispunt van Baugnez. Ze worden door gewapende mannen omcirkeld en in koele bloedde neergemaaid, het triestige bloedbad van Malmedy

Moest je geen tijd hebben om het te publiceren kan je de lezers nog steeds verwijzen naar mijn space:
http://atzerath.spaces.live.com

Bedankt alvast, ik kan alleen Jochen en Jerry beamen dat het heel zeker de moeite waard was!

groetjes,
Marlies

Geplaatst in Oostkantons Events, Reisverslagen Lezers, Winter 2007-2008.

5 reacties

 1. Hallo Hubert
  Hopelijk zal een beetje rust je gepijnigd lichaam ten goede komen.
  De aarde blijkt op U een grote aantrekkingskracht te hebben. ( re- je valpartij voor 2 jaar in El-Gouna)
  Voor de rookstop zou je een saffie opgestoken hebben, die de nodige troost en heling bracht. ( net zoals bij kinderen die gesust worden door een fopspeen, de ouderen kunnen zoeken als een naar de “echte” )
  De pijn is nu duidelijker aanwezig en is de “nicotine duivel” die je terug tracht te verleiden tot een rokertje.
  Niet toegeven je bent vertrokken, volhouden is de boodschap.
  Hier in Mortsel prachtig weer, bij een graad of 5 C° , stralende zon onder een staalblauwe hemel.
  Best te genieten verhaal van Marilies, zou wel willen reageren via Marlies’ blog, maar lukt me niet zo wegens het Microsoft gedjengel met Mocrosoftvoorintekening waar ik het niet zo mee heb.
  Langs deze weg dan een vraagje aan Marlies en Ron.
  Kan je tijdens het week-einde zo maar binnenvallen bij Marleen en Eddy om een hapje te nuttigen. Dagschotel of mogelijkheid tot kleine kaart? Hebben zij een e-postadres om eventueel op voorhand te verwittigen ?
  Allen nog een deugdoende zondag

  Jos

 2. Hallo,
  Even een korte reactie op de post van Marlies: ik kan alleen maar instemmen met haar commentaar op het bezoek aan “Baugnez 44”. Geloof me, ik heb al veel dergelijke musea gezien en dit steekt er werkelijk bovenuit! Maar toch een kleine bemerking: Peiper, de beruchte bevelhebber van de “Kampfgruppe” met dezelfde naam, had in Dec 44 de graad van SS-Obersturmbannführer, wat overeenstemt met Luitenant-Kolonel.
  In de – voor de rest voortreffelijk opgestelde – brochure van het museum wordt hij in de franse tekst voorgesteld als Generaal ( de hoogste Officiersgraad ), terwijl hij in de nederlandse versie gedegradeerd wordt tot Sergeant ( de laagste Onderofficiersgraad )!
  Aan wie interesse heeft om de gebeurtenissen van Dec 44 iets nader te bestuderen, kan ik twee boeken warm aanbevelen:
  “L’ adjudant du diable” van de Britse Generaal Michael Reynolds en
  ” La route des massacres” van Henri Castor
  Er bestaat van beide waarschijnlijk ook wel een nederlandstalige versie, want ze zijn uitgegeven bij “de Krijger” in Erpe -Mere.
  Het zijn recente werken en benaderen de ganse problematiek vanuit een min of meer neutraal standpunt – in zoverre dit überhaupt mogelijk is.
  Misschien iets voor de sneeuwloze winterdagen?
  Groetjes,
  Walter

 3. Jaja, hetwas een perfecte uitstap samen met Ron en Marlies! Baugnez….om kippenvel te krijgen!
  Aan Jos: International bij Eddy en Marleen kan je ten allen tijde binnenspringen, wel liever in de late namiddag of avond dan op de middag. Dinsdag sluitingsdag. Uiteraard is het aangewezen om eerst even te bellen. Website of e-mail is volgens mij niet bestaande. Tel 080672970.
  Hubert, verzorg jezelf en nog proficiat met je rookstop!

 4. Hallo,

  Ondertussen heb ik op mijn space enkele foto’s van Mies toegevoegd, met de uitleg van Walter ivm Peiper … en de tip van Erwin.
  Bedankt voor jullie reacties.

  En Jos, aangezien Mies al gereageerd heeft kan ik nog melden: als je er arriveert vraag je gewoon wat de pot schaft … afin bij manier van spreken: Je vraagt gewoon wat ze in huis hebben.

  ’t is er lekker en de prijs is schappelijk!

  groetjes,
  Marlies
  Hubert … heel veel beterschap!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.