Milieu sticker (Umweltplakette) in Duitsland

Met ingang van 1 maart 2007 kunnen steden en regio’s in Duitsland, ter bevordering van de luchtkwaliteit (in uitzonderlijke gevallen voor gebieden waar hoge concentraties fijnstof dreigen te ontstaan) zoals stadscentra, verkeersknooppunten en sommige drukke verkeerswegen, tot verboden gebied verklaren. Het is dan niet toegestaan om met een voertuig het bewuste gebied in te rijden, tenzij de uitstoot van fijnstof voor het voertuig aan bepaalde normen voldoet.

Voertuigen (personenauto’s, campers, bedrijfswagens en autobussen, ongeacht of deze op benzine, lpg, aardgas of diesel rijden) die het gebied willen inrijden moeten voorzien zijn van een milieusticker die overeenkomt met de classificatie aangegeven voor de Umweltzone. Op 1 januari 2008 starten de eerste steden met de invoering van een Umweltzone. Voertuigen die een dergelijke zone inrijden moeten zijn voorzien van een Umweltplakette.

De fijnstof gevoelige gebieden waarvoor beperkingen gelden zijn te herkennen aan het verkeersbord „Umweltzone“.

Onder het verkeersbord wordt tevens een onderbord getoond. Hierop wordt de milieustickers getoond, waarmee het voertuig uitgerust moet zijn om de zone in te mogen rijden.

Voor voertuigen die niet voorzien zijn van de juiste milieusticker, is het niet toegestaan om in de genoemde zone te rijden.

Het classificeren van een auto door middel van de milieusticker, ook wel fijnstofsticker genoemd, berust op basis van vrijwilligheid. Het rijden in een „Umweltzone“ zonder dat uw voertuig is voorzien van de genoemde sticker, ook als het voertuig voldoet aan de normen overeenkomstig de eisen van de Umweltzone, is echter niet toegestaan.

Ook voor voertuigen met een buitenlandse registratie (bv. Nederlandse of Belgische) is, om in een „Umweltzone“ te mogen rijden, een milieusticker verplicht.

Alle informatie over de in Duitsland verplichte Umweltplakette vind je hier in het Nederlands:

www.tuev-nord.nl/Keuringen/Umweltplakette.htm

Geplaatst in Winter 2007-2008.

3 reacties

 1. Op uw website missen wij een stukje over de milieusticker:

  In Nederland kun je op twee adressen de sticker bekomen: Tüv Nord en DEKRA zijn alletwee Duitse bedrijven die deze stickers kunnen uitgeven. Op onze website staat hoe er vanuit België besteld en betaald kan worden. In het kort: we ontvangen graag een kopie van het kentekenbewijs. Nadat wij de betaling van 12,50 euro per sticker hebben ontvangen sturen wij de sticker op naar een door aanvrager opgegeven adres.

  Mocht u nog vragen hebben, dan vernemen wij dit graag.

  Met vriendelijke groet
  DEKRA Automotive Services BV
  Irene Hopman

 2. Wij gaan eind juni naar Sauerland, is daar een millieu sticker verplicht? En zo ja, waar kunnen wij die in Nederland kopen? Graag uw reactie.
  Henny Wallaart

 3. De hierboven beschreven regeling geldt niet voor:

  Snorfietsen, bromfietsen, motoren, scooters en driewielige voertuigen,

  Landbouw tractoren,

  Mobiele machines en apparaten,

  Werkverkeer,

  Voertuigen die gebruikt worden door hulpdiensten,
  Wist u dat er uitzonderingen waren? Zie de link: http://www.wirtzfeld.be/blog/2008/01/11/umweltplakette-in-duitsland.
  Vriendelijke groeten, Jan Dijkstra

  Motorvoertuigen ten behoeve van mensen met een beperking, waarbij de voertuigen als zodanig gekentekend moeten zijn.

  Indien u in het bezit bent van een Europese Gehandicaptenparkeerkaart, dan geldt voor u een vrijstelling voor de Umweltplakette. Deze Gehandicaptenparkeerkaart dient u duidelijk zichtbaar achter uw voorruit te leggen zodra u met uw voertuig in een Umweltzone geparkeerd staat. Indien u binnen de Umweltzone op aanwezigheid van de Umweltplakette wordt gecontroleerd, is de Europese Gehandicaptenparkeerkaart uw bewijs voor uw permanente ontheffing

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.