Zondag, 20 Januari 2008

Voorlopig nog altijd geen sneeuw in het vooruitzicht, ook deze week zit er wel neerslag in de lucht, maar alleen in de vorm van regen!

Opgemeten temperaturen gisteren: max +9.5°C, min +8°C , gras +6.5°C
Neerslag: zie de noteringen hier rechts.
Voor uitgebreide weerstatistieken Hier klikken

Gisteren en eergisteren bij elkaar ± 25 liter water per vierkante meter gevallen in Wirtzfeld, en 47 liter in de afgelopen 6 dagen! En ook vandaag regent het verder…


Wirtzfeld, deze ochtend

Verwachting vandaag: wisselend bewolkt en af en toe een bui, veel wind, en te warm voor de tijd van het jaar.

Rookstop: ook dag 19 was successvol!

Over 2 weken is het Carnaval. Carnaval wordt in de Oostkantons uitbundig gevierd, dus daarom hier nog eens een algemeen overzicht over Carnaval in de Oostkantons:


Het carnavalsseizoen vormt ook in de Oostkantons één van de hoogtepunten in het folkloristische leven. Wat echter het carnaval in de Oostkantons van andere gebieden onderscheidt is het feit, dat op een geografisch kleine oppervlakte twee volledig van elkaar verschillende carnavalstradities bestaan.

Rijnlands carnaval in de Duitstalige gemeenten

Alaaf en Helau! Dit zijn de twee woorden die men voortdurend zal horen tijdens de carnavalsdagen. Inderdaad merkt men hier duidelijk de invloed uit het Rijnland en legt men niet zelden, wat de uitbundigheid betreft, banden tussen Oost-België en de carnavalscentra zoals o.m. Keulen, Düsseldorf en Mainz.

Elk jaar worden de carnavalsdagen in de Duitstalige dorpen en steden door de “Oude Wijven” geopend, die de stadhuizen, de administratiegebouwen en de cafés vanaf ’s morgens “bezetten”. ’s Avonds vinden in de meeste plaatsen de “Oude Wijvenbals” plaats.
Te onthouden: Eupen en Kelmis, de grootste “Oude Wijven” stoeten van de Oostkantons, maar ook Büllingen, Bütgenbach, Amel, Raeren en St-Vith.

Op vele plaatsen is het hoogtepunt de carnavalszondag (3/2), de “Rozenmaandagstoeten” (4/02), en de carnavalsdinsdag (5/2). Tientallen prachtige pronkwagens en duizenden gekostumeerden trekken door de straten van de steden en dorpen. Bijna overal komt de pronkwagen van Prins Carnaval op het einde van de vrolijke stoet.

Bij de bolwerken van de carnavals in de Oostkantons horen de grotere gemeenten zoals Kelmis, Eupen, Malmedy en St. Vith. De dag eindigt in de cafés en de zalen, waar een nagenoeg onbeschrijfelijke stemming heerst. Alle feestelijkheden lopen ten einde op Aswoensdag wanneer de cafébazen hun klanten trakteren op een haring.

De Waalse Cwarme

Een meer dan eeuwenoude traditie wordt tijdens het carnaval in Malmedy in ere gehouden gedurende de drie dolle dagen die Aswoensdag voorafgaan.
Gedurende de vier « vette donderdagen » (petites haguètes) die eraan voorafgaan trekken gemaskeerden van café tot café en drijven er licht en vriendelijk de spot met de bezoekers . (in het Waals « lawer ») De drie tot vier maanden die aan het carnaval voorafgaan , studeren de muziekverenigingen de nieuwe carnavalsliederen in, die speciaal in functie van het gekozen thema geschreven werden ; de naaisters maken de nieuwe kostuums en twee mannenkoren bereiden de rollenspelen (« les Rôles » – satirisch straattheater) voor waarbij de tegenspoed van de Malmedyers op maandagmiddag opgevoerd worden onder de vorm van een rondreizend theater.

Op carnavalszaterdag opent de « Grosse Police » de festiviteiten en draagt de burgemeester zijn macht over aan de « Trouv’lê ».
Op zondag vormt de grote stoet het hoogtepunt van het straatcarnaval waarbij men 1500 gemaskerden kan bewonderen die de typische maskers en kostuums van het Waalse carnaval dragen. Het is ontegensprekelijk een niet alledaags straatcarnaval waarbij de bezoekers regelmatig actief betrokken worden.
De maandag, de dag van de rollenspelen is vooral voor de Malmedyers bestemd en op vette dinsdag luidt het verbranden van de «Haguète» het einde van de feestelijkheden in.

Een folder met het volledige programma van de gekke dagen is verkrijgbaar bij de
Dienst voor Toerisme van de Oostkantons, PB 66, B-4780 St. Vith
Tel.: +32 (0)80/22 76 64, [email protected] (Za. + Zo. gesloten)
en in het
Huis voor Toerisme, Place Alber I, 29, B-4960 Malmedy
Tel.: +32 (0)80/33 02 50 (Ma. + Di. gesloten)

alsook in alle Toerist-Info-kantoren van de Oostkantons


Meer foto’s in Wirtzfeld Gallery > Wirtzfeld Traditions > Carnaval

Iedereen een prettige Zondag gewenst

Geplaatst in Oostkantons Events, Winter 2007-2008.

2 reacties

 1. Hey Hubert,

  al 20 dagen zonder sigaret! Chapeau! Maar laat u zeker niet verleiden met Carnaval hé.

  Groetjes uit het even natte Antwerpen
  Steve

  Inderdaad, de verleiding is er regelmatig, maar Carnaval is voor mij persoonlijk geen groot thema, dus dat valt dan nog mee…

 2. hallo hubert,
  ik volg uw website vooral voor het weer en de mogelijke komst van sneeuw in de oostkantons, maar dat lijkt nu nog ver af; hopen en dromen! na de herfst komt toch de winter niet waar?
  toch nog wat steunende woorden voor uw rookstop
  een vriend die nu > 2 jaar gestopt is (eerst cigaretten en nadien cigaren) heeft zich er mentaal doorgetrokken door medelijden te krijgen met de blijvende rokers en vooral vreugde te vinden in het zo niet meer zielig afhangelijk te zijn van die peuk ik citeer “hij kreeg zijn eigenwaarde en vrijheid terug en de gedachte daaraan hield hem weg van de cigaret”
  volhouden

  Iedereen heeft zo zijn eigen ontwennings methodes, maar als je, zoals ik, 43 jaar gerookt hebt, zou het hypocriet zijn om nu tegen de rokers van leer te willen trekken. Iedereen moet een dergelijke beslissing voor zichzelf nemen, en ieder ander zoveel mogelijk respekteren en/of ontzien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.