Dinsdag, 22 Januari 2008

Het zijn nu al 21 dagen geleden, dus sinds drie weken, dat ik gestopt ben met roken, dus het wordt al bijna “gewoontjes”. Ik zal daarom vanaf vandaag dan ook nog maar één keer per week vertellen of ik nog bij de “niet rokers” hoor, anders ga ik jullie er beslist mee vervelen…

HET SNEEUWT!
Alhoewel de vooruitzichten waren dat de meeste regen boven Nederland zou vallen, is er bij ons in Hoog België sinds gisterenavond opnieuw erg veel regen gevallen, bijna 19 liter per vierkante meter! Terwijl de temperaturen een stuk lager gegaan zijn. En vanochtend is het dan zo koud geworden, dat de regen overgegaan is in sneeuw, en ondertussen ligt er dus al een dunne witte laag. Toch even een beetje winters gevoel in Wirtzfeld!


Wirtzfeld, deze ochtend

Opgemeten temperaturen gisteren: max +6.5°C, min +2°C , gras -0.2°C
Neerslag: zie de noteringen hier rechts.
Voor uitgebreide weerstatistieken Hier klikken

Verwachting vandaag: wisselend bewolkt en af en toe een bui, mogelijk een beetje winters in Hoog België, en nog veel wind, en de temperaturen blijven dus wat lager.

Wat ook lager ging, gisteren, zijn de koersen op de beurzen in Europa. Vanwege Marthin Luther King Day, een officiele feestdag in Amerika, waren gisteren de beurzen in Amerika gesloten, en de verwachting is dat de koersen van aandelen pas vandaag in Amerika klappen gaan krijgen.

Terwijl één van de experts op de Duitse TV gisterenavond zei: “verkopen, want de grote investors doen dan immers ook, en die weten waarom…” hoorden wij op de belgische TV ook een meer gematigde stem die zei: “afwachten en zenuwen bewaren“.

Is natuurlijk niet gemakkelijk om bij vallende koersen stil te blijven zitten, maar bedenk dat, indien je op de beurs speelt, je op longterm basis moet denken. En, hoe diep de aandelen ook zijn gevallen in het verleden, indien het “serieuze” bedrijven zijn (en geen zeepbel producenten), dan zijn hun koersen naderhand toch steeds weer gestegen. Ik zeg dus: rustig blijven afwachten, nu zeker niet verkopen, en later deze week: opnieuw kopen, kopen, kopen!

Investeren aan de beurs is één ding, en ook als je net als ik, géén aandelen hebt en je dus niet zo betroffen voelt met de zwarte maandag en de misschien nog zwartere Dinsdag die er vandaag aan zit te komen, toch beïnvloedt deze situatie ook verder ons dagelijks leven.

De vakbonden in de autosektor namen wel heel erg veel risiko met hun akties van de laatste dagen, en het is te hopen dat er daardoor niet nog meer fabrieken in Belgie hun poorten gaan sluiten. Uiteraard is het hun goed recht op te komen voor een aanpassing van de levenskosten (zie bijv de kost van levensmiddelen, energie en brandstof die steeds verder stijgen).

Maar men mag niet vergeten dat ondanks de vrij goede arbeidsmarkt die er nu (nog) is, de economische toekomst nog nooit zo onzeker was als tegenwoordig.

De impact die de groeiende markten in Azie in de nabije toekomst op ons leven zullen hebben, zijn van een dergelijk grote omvang, dat het onafwendbaar is dat de rol die West Europa de volgende 20 jaar daarin spelen kan steeds minder belangrijk wordt.

Als je ziet hoe afhankelijk wij nu al zijn van een relatief kleine markt als die van USA met zo’n 300 miljoen inwoners, (net zo als wat de impact van een Japan met een 200 miljoen is geweest), dan kun je je nog maar nauwelijks voorstellen wat de impact van een bevolking van zo’n 2500 miljoen in China en India in de toekomst zal gaan hebben
(4 miljard over 2 jaar?).
Op gebied van energiegebruik en milieu vervuiling, maar ook op het gebied van arbeid en economische power.

Een beurskorrektie vandaag kan er misschien voor zorgen dat we alles nog eens wat reëeler gaan bekijken.

Ik wens jullie een prettige dag.


Wirtzfeld, deze ochtend

Geplaatst in Winter 2007-2008.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.