De Our, van bron tot monding, deel V

Marlies en Ron hebben opnieuw een reisverslag voor ons gemaakt:

Ouren – Dasburg

Als een slang kronkelt de Our door het dichte Werbüschwoud. Dit prachtig natuurgebied maakt deel uit van het natuurreservaat Süd Eifel. Het werd opgericht als eerste grensoverschrijdend natuurpark van Europa. 3/7 ligt op Luxemburgs grondgebied en 4/7 op Duits grondgebied. Oppervlakte 789 km2.

Het is een paradijs voor wilde katten, hazelhoenen, oehoe’s, zwarte ooievaars, klawieren, en smaragdlibellen, nog maar gezwegen van het uitzonderlijke assortiment aan planten w.o. talrijke orchissen.

foto’s (parelmossel, kalborn molen, de our, )

bron foto’s: www.margaritifera.eu/fr

Maar dit stuk Our is vooral bekend om zijn parelmossels, een bijna uitgestorven diertje dat enkel kan overleven in zeer zuiver water. Deze mossel leeft in symbiose met de forel. De larven van deze mossel ontwikkelen zich in de kieuwen van deze vissen. Er bestaat door irritatie in de schelp soms kans dat er zich een parel vormt in de mossel (één kans op de 2000). De parel is van minderwaardige kwaliteit.

Enkel de parels van de pareloesters uit de zee zijn veel geld waard. De mossel wordt 65 jaar en is na 10 jaar geslachtsrijp. Zij filtert 50 liter water per jaar. De parel bestaat uit kalk of een parasiet o.a. de lintworm. Proefprojecten van de parelmossel vindt men ter hoogte van de Kalborn Mühle.

In dit helder water zwemt nog de vlagzalm, beekforel, barbeel, kopvoorn en zelden treft men er een snoek of karper aan.

Op ’t einde van dit prachtig gebied komen we aan in Dasburg, een gezellig plaatsje met een burcht, opgericht in 892 tegen de invallen van de Vikings.

De St. Jacobsuskerk in roccoccostijl (1776) is een juweeltje van eenvoudige schoonheid en reinheid. Er staat ook nog een pestkapel. In 1940 is er een militair, ondergronds gangenstelsel gemaakt maar is momenteel afgesloten.

We verlaten het pitoreske stadje en komen aan de Luxemburgse grens, waar er veel menselijke bedrijvigheid heerst rond het tankstation, restaurant “Le Pont”. Tegen de gevel van een douanegebouw pronken grote foto’s van grensbewoners vroeger en nu.

Wat ons telkens opvalt op onze ontdekkingstocht zijn de verschillende type douanenhuizen.

De volgende aflevering brengt ons naar het bekende, historisch, toeristische stadje Vianden.

Men kan ook steeds onze space raadplegen:
http://atzerath.spaces.live.com/
(ondertussen hebben we ook een blog op google :
http://atzerath.blogspot.com
Dat blog loopt nog wel een beetje achterop …

Geplaatst in Reisverslagen Lezers, Winter 2007-2008.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.