Donderdag, 31 Januari 2008

Update 23.45 uur: nog altijd erg krachtige wind, maar voorlopig nog geen grote hoeveelheden sneeuw in Wirtzfeld. De wereld is wel witter geworden, maar nog lang niet genoeg om te kunnen skien. Ik opteer ervoor om nu naar bed te gaan zodat ik morgenochtend fit zal zijn om vroeg genoeg de nieuwste update te kunnen geven. Benieuwd wat de rest van deze nacht aan neerslag zal brengen.
Slaap wel!


Wirtzfeld, Donderdag avond 22.15 uur


Update 22.00 uur: het sneeuwt opnieuw sinds ongeveer een uur, de straten zijn wit, de strooiwagens zijn onderweg. De wind waait nog altijd erg hard. Geen weertje om nu buiten te gaan, vind ik.

Update 20.15 uur: heftige rukwinden, maar voorlopig opnieuw pauze wat betreft de neerslag. Die neerslag valt op het ogenblik erg heftig aan de kust, en komt pas rond middernacht in Hoog België aan… Later vanavond volgen nog enkele updates!

Update 18.30 uur: het sneeuwt nog altijd, maar het is in feite nog niet zo veel. De grote hoeveelheden moeten, volgens de wolkenbeelden, later deze avond/nacht nog komen…

Update 16.32 uur: nauwelijks had ik de update van 16.30 uur gepubliceerd, of het begint hier warempel toch te sneeuwen… de wind wakkert ook verder aan… vanaf nu wordt het buiten onplezierig. Benieuwd hoeveel er gaat vallen…

Update 16.30 uur: nog altijd geen neerslag in Hoog België … het neerslagfront doet er langer over dan eerst gedacht om tot hier te komen… Dit wordt dus echt nachtwerk…

Update 14.00 uur: Het is nog altijd droog in Hoog België, ik denk dat pas tussen 16.00 en 17.00 uur de eerste neerslag in de Oostkantons zal vallen. Blijf dus terug komen!

Update 12.00 uur: De buienformatie is nog niet tot in Hoog België aangekomen, maar de wind is wel behoorlijk aan het aanwakkeren!

 

Opgemeten temperaturen gisteren: max +1.5°C, min -2.0°C , gras -5.5°C

Iedereen hartelijk bedankt voor de talloze reakties vanwege mijn verjaardag gisteren… en ja, het is een leuke dag/avond geworden.

En er is gisteren inderdaad al een beetje sneeuw in Hoog België gevallen. Ongeveer 2 cm deels nat, deels “droog”, het is dus nog geen dikke laag, maar dat was ook niet verwacht voor vandaag.

Voor vandaag moeten we ons aan het volgende verwachten:

Vandaag vanaf 11.11 uur nemen de (meestal verkleedde) vrouwtjes het heft in handen, ze stormen de gemeentehuizen, nemen de sleutel over van de burgemeester en gaan dan zingend en dansend en kussend door de straten van café naar café.
Oude Wijven bal heerst de hele dag in de Oostkantons.

Update 11.11 uur: WIRTZFELD ALAAAAAAF!


Het afknippen van de stropdas (hier in Düsseldorf)

In de loop van de namiddag begint de wind aan te wakkeren, en daarna komt er een intensieve neerslagzone over België heengetrokken. Vanaf 500 meter hoogte (dus ook bij ons Wirtzfeld dat op 600 meter hoogte ligt) valt er een dik pak sneeuw uit de lucht, en dat gedurende een groot deel van de nacht.

De strooidiensten in Hoog België zijn er alleszins goed op voorbereid, (die waren gisterenavond al druk doende met zout strooien) en we nemen aan dat er vandaag niet te veel problemen op de weg zullen ontstaan. Problemen kunnen eerder ontstaan door rukwinden die tot 100 km/uur kunnen oplopen. Toch maar een beetje voorzichtig zijn als je de baan op moet.

Hieronder alvast live via enkele van onze (ondertussen al 5 verschillende) webcams, de eerste indrukken hoe het er vandaag bij ons uitziet:

Webcam picture of Wirtzfeld Belgium

Hieronder onze “oude” straat webcam, die ik heb kunnen re-activeren
en die op de straat richting Wirtzfeld dorp gericht is.

Nu dus nog beter te zien of er sneeuw op straat ligt of niet.


De kwaliteit van deze oude webcam is natuurlijk niet zo goed als wat we gewend zijn van de nieuwere modellen. Maar ja, dit is ook maar een “goedkoop beestje” geweest.

Later vandaag volgt hier op de website nog een update over de evolutie van de weers omstandigheden !

 


Wirtzfeld, deze ochtend…


Advertentie

NU BOEKEN:
Vrije Data tot na Pasen in Wirtzfeld Valley Appartement:

Pasen valt dit jaar op 23+24 Maart

Geplaatst in Carnaval, Winter 2007-2008.

13 reacties

 1. Beste Hubert,

  Ik heb nog even naar de laatste run gekeken, maar het gaat erom spannen. Bij aanvang van de neesrlag zal het ongeveer 1 graad zijn. Net na middernacht zal de temperatuur kunnen oplopen naar 2 graden. Daarbij zal ook het dauwpunt tijdelijk naar de 3 graden toppen. Ik verwacht voor de hoge venen tussen 8 en 12 mm tot vrijdag 9:00. Ik ga er helaas vanuit dat met deze omstandigheden niet een mooi droog sneeuwdek wordt gevormd. Een natte brij zal het denk ik gaan worden. Ik Denk dat het sneeuwdek niet de 8cm gaat passeren tot vrijdag 9:00.

  In de nacht van vrijdag op zaterdag volgt er weer een frontje. Als de kern zoals nu aangegeven precies over jullie heen gaan is 10 cm sneeuw te verwachten. De kern zal bij de volgende run vast weer anders liggen. Dan is er veel minder te verwachten. Hier zal ik later op terugkomen.

  Kees, hou je rekening met de temperatuur op het gras en aan de grond, die liggen bij ons een stuk lager dan de lucht temperatuur onder thermometerhut op 1.5 m hoogte? Heeft dat nog invloed op de sneeuw kwaliteit? De gevoelde temperatuur op het ogenblik is alleszins -15° C door de snerpende wind

 2. Beste Hubert,

  Dit maakt zeker enig verschil. De harde wind zal dit denk ik echter beperken. Het grootst is het verschil gedurende de nacht wanneer het helder is. Dan kan het zomaar 5 graden uitmaken. Dat gebeurt door uitstraling. Overdag zijn de verschillen al doorgaans kleiner. Met bewolkt weer neemt het verschil verder af. En door invloed van de wind zal het verschil nog kleiner zijn. In nederland heb ik megemaakt dat sneeuw bleef liggen bij een temperatuur van +1,2 op 2 meter hoogte. Toen was echter de grond steenhard bevroren. De echte bevroren ondergrond missen jullie helaas. De Isotherme komt komende nacht even boven de 1000 meter. In de zomer is het vaak andersom. Dan is het warmer direct aan de grond. In de zomer kan het verschil onder invloed van de zon oplopen tot tegen de 10 graden.

 3. Hallo Hubert,
  Ik geniet al jaren van je snowmailing en wil je hiervoor toch eens bedanken. Aan de manier waarop je alles beschrijft, merk ik dat je weet dat er gelukkig veel mensen zijn die echt aan sneeuwkoorts lijden. Zelf blijf ik bij verwachting van sneeuw ’s nachts wakker om de eerste vlokken mee te maken en buiten een wandeling te maken. Ons gezin is enkele jaren geleden in Wirtzfeld geweest (toen in maart wel 60 cm lag!) en de sfeer daar heeft mij echt geraakt. Bedankt voor alle leuke informatie over Wirtzfeld. Ik geef het niet aan heel veel mensen door (wellicht wat egoistisch, sorry hiervoor) want ik hoop dat dit gebiedje niet wordt overladen door de grote commercie. Binnenkort gaan vrienden trouwen en zij krijgen van ons twee nachten in het droomappartement, want ook dit is een heel mooi iets.
  Nog gefeliciteerd en wellicht ooit tot ziens.
  Yolanda Brouwers, Goirle

 4. Ik blijf hier volgen, hopelijk ligt er een dik pak sneeuw zaterdagmorgen, meer dan 15cm dan!
  In Aalst(Oost-Vlaanderen) waait het al hard, rond 16u een windpiek van 87,5kmh !!

 5. Hier in het gentse veel wind nà de middag en nu begint het hard te regenen.

  Tof, Hubert die updates, precies een live verslag van een grote wielerwedstrijd, doe zo verder

 6. Hubert

  Hier in de Kempen is het rond17.00 uur beginnen regenen, met de stevige wind er achter zal het niet lang meer duren voor dat het sneeuwt bij jullie.
  Als de sneeuwvlokken in de zefde hoeveelheid valt als de regen hier dan kunnen we op een dik pak sneeuw rekennen.het blijft altijd een beetje spannend, ik ben benieuwd voor de webcam beelden morgen ochtend.

  Groeten
  Hans

 7. Het afgelopen uur heeft het in Rotterdam enorm hard geregend. De intentie was groot. Dakgoten konden het water niet verwerken. Als het sneeuw geweest zou zijn had ik het vast over een sneeuwjacht gehad. Geen idee of jullie die term ook kennen in belgie. De eerste band zal spoedig bij jullie geraken. Daar zatin Rotterdam niet enorm veel regen in. Wel enorme druppels. De tweede band komt bij jullie omstreeks middernacht. Het meest intensiefste deel zal over jullie heen gaan komen. Met zon intensiteit blijft de sneeuw zeker liggen. Als de temperatuur nog wat stijgt zal het wel een kleffe boel worden.

 8. Hubert,

  Ik wens je een flink pak toe !!! Hopelijk dat de +10 cm dit weekend gehaald wordt. Ik ben 2 weken geleden nog in de oostkantons geweest maar dat was een nat weekend. Normaal had ik het komend weekend gekozen voor een bezoek maar omdat ik en mijn vrouw echte carnavalsvierders zijn, kunnen we nu echt niet weg uit ons dorp. Nog gefeliciteerd met je verjaardag. Trakteer ons maar weer op wat mooie winterse foto’s. Ga zo door met deze geweldige website en de enige blog welke ik regelmatig lees.

  groeten,
  Dave uit Nuenen

 9. Helaas als ik de webcam goed bekijk denk ik dat het net te warm is geworden. De door mij voorspelde 8 mm neerslag zal ook niet gehaald worden. Zelf zat ik er ook flink naast. Jammer dat er nu vast mensen teleurgesteld zullen zijn. De loipemakers kunnen weer de schuur in. Vrijdag zal misschien wat sneeuw vallen, maar nooit genoeg voor een loipe.

  Volgende keer beter!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.