Donderdag, 14 Februari 2008

Opgemeten temperaturen gisteren: max +8° C, min -6° C , gras -12° C
Neerslag in de laatste 24 uur: geen neerslag

Voor uitgebreide temperatuur statistieken Hier klikken

Leuk: gezien op de website van de VRT:


Weerbericht op de website van de VRT: www.deredactie.be

Kijk maar eens goed naar de tekst op de foto die achter Frank de Boosere te zien is.
Klik op de foto om in te zoomen

De weersverwachting: ook vandaag blijft het droog en zonnig bij ons Wirtzfeld, temperaturen overdag erg mild voor de tijd van het jaar, en ’s nachts opnieuw erg koud onder een heldere sterrenhemel.


Ook vandaag weer wit gevroren velden


Op het gras weer erg koud: minus 12 ° C

Happy Valentine’s Day…

Vandaag is Valentijn, en daarom aan alle trouwe website bezoekers een virtuele bloemengroet vanuit een zonnig Wirtzfeld, en alle dames een dikke kus van Hubert!

(en ja, het bouquet hierboven is hetzelfde als dat we verleden jaar op de website plaatsten… voordeel als je met virtuele bloemen werkt… die blijven altijd vers…
is tegenwoordig ook een kwestie van zuinig met ressourcen om te gaan in het belang van het milieu… ha)

Gisteren was het opnieuw een stralend zonnige dag in Wirtzfeld. Terwijl het op veel andere plaatsen in Belgie zwaar bewolkt en soms erg mistig is gebleven. Kwestie van dat we hier in Hoog België dit keer boven de wolken lagen… En ook vandaag zou het opnieuw zonnig worden na een bitterkoude nacht.

Ik heb zelfs gisteren een paar terrasstoelen weer terug uit het tuinhuisje gehaald, want het is overdag best aangenaam in de zon op het terras. Ook onze vakantiegasten hebben, toen ze terugkwamen van een ferme wandeling langs het meer van Bütgenbach, nog een tijd buiten in de zon zitten lezen.

Alsof het Lente is in plaats van hartje winter….

Er zijn jaren geweest dat we op 14 februari 60 cm sneeuw in Wirtzfeld hadden liggen…

De natuur doet vreemde sprongen dezer dagen.
Een voorbeeld daarvan heb ik vandaag “live” kunnen meemaken: een rode milaan (een soort buizerd = roofvogel die in onze streek veel voorkomt), is gisterenmidag neergestreken in een van de eksternesten in de bomen rond om ons huis.

Terwijl 2 oudere eksters op een meter afstand en schreeuwend tegen de milaan aan het protesteren waren, ging de milaan met hakbewegingen van zijn snavel tekeer in het nest. Of de eksters daar al eieren in hadden liggen weet ik niet te zeggen, die nesten zitten zo’n 15 meter boven de grond, dus dat is veel te hoog om met een ladder te gaan kijken.


Eén van de eksternesten in de bomen rondom ons huis

Natuurlijk had ik maar weer eens niet de camera bij de hand.

Maar ja, we hebben een zevental eksternesten in een straal van zo’n 30 meter rondom ons huis, dus naar ons idee zijn het er al teveel, waardoor de kleinere vogeltjes vaak het slachtoffer van deze eksters worden, dus we zullen er maar niet te lang over treuren wat er dus in dat nest gebeurde. That’s life!

Iedereen een prettige Valentijns dag gewenst!

Geplaatst in Winter 2007-2008.

3 reacties

 1. Hubert,
  ’t zou goed geweest zijn als hij zich er zou nestelen … dan was je van die lawaaimakers van af …
  er zouden daar in de omgeving niet veel eksters meer te bespeuren zijn .
  Die Rode wouw is een mooie vogel en goed herkenbaar aan zijn vorkstaart. Hij is erg zeldzaam alhoewel we hem in de oostkantons vaak tegenkomen.
  Wij hebben hier nu speciale nestkastjes laten bouwen om bepaalde vogels te lokken in Atzerath.
  In ’t weekend zal Ron ze installeren en dan ben ik eens benieuwd wat een rare vogels er komen wonen.
  aan iedereen een ‘rode’ valentijn gewenst,
  groetjes
  Marlies

  Wij hebben al sinds mensenheugenis een drie tal Rode Wouwen aan het eind van onze weide in de hoge bomen nestelen, maar dat weerhoudt de eksters er jammer genoeg niet van om hier ook te wonen… Vooral de laatste 2 jaren is de ekster populatie sterk uitgebreid. Jullie ook prettig weekend!

 2. Hubert,
  Volgens de reacties is de Rode Wouw inderdaad een prachtige vogel, die meer bij jullie voorkomt dan in Midden-België. Het grote verschil met de Buizerd is de gevorkte staart van de Rode Wouw, bij de Buizerd is die afgerond. Die verschillen zijn gemakkelijk te zien met een verrekijker. Wat mij opvalt is dat wij twintig jaren geleden geen eksters zagen in de buurt van Butgenbach en Wirtzfeld. Kan dat zijn of vergis ik mij zo?
  Groetjes,
  Jef

  Volgens Brigitte zijn er steeds eksters in Wirtzfeld geweest, maar ik vind ook dat het er nu wel heel veel meer zijn dan vroeger het geval was

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.