Woensdag, 20 Februari 2008

Opgemeten temperaturen gisteren: max +8° C, min -1.5° C , gras -7.2° C
Neerslag in de laatste 24 uur: geen neerslag

Voor uitgebreide temperatuur statistieken Hier klikken

Gisteren in de namiddag zijn we goed teruggekeerd van ons uitstapje naar Saarbrücken, waar wij Maandagavond een cabaret voorstelling zijn gaan bekijken van een van onze favoriete Duitse cabaretiers: Dieter Nuhr.

Het uitstapje werd gefinanceerd met de prijs van 48 pakjes sigaretten die ik NIET meer heb gerookt sinds begin van dit jaar, toen ik gestopt ben met roken.


Je merkt duidelijk de Franse invloed in Saarbrücken: geen stad zoals andere Duitse steden: veel gebouwen die uit de Franse tijd stamden (voordat het Saarland Duits werd) en die de tweede wereldoorlog overleefd hebben. Dit in tegenstelling tot veel andere Duitse steden waar de centra indertijd platgegooid werden en waardoor weinig oude gebouwen zijn overgebleven. Ook hoorde je veel Frans gesproken op straat, veel Franse auto’s op de parkeerplaatsen, en veel geschreven mededelingen in het Duits én Frans. Ik zag zelfs een Peugeot als politie voertuig, terwijl de Duitse politie toch meestal teruggrijpt op Duitse merken… Door het feit dat Saarbrücken ook een universiteit heeft, wordt het straatbeeld overheerst door veel jonge mensen op straat.


Ons Hotel

Ons hotel lag midden in de stad, maar ik had van te voren gevraagd om een extra rustige kamer in het atrium van het hotel. Zodoende hadden we geen last van de stadsgeluiden. Wat wel tegenviel was de matras van ons bed… één groot doorlopende matras: als de een zich omdraaide, wiebelde de ander… het leek wel een waterbed. Geef mij maar liever twee aparte matrassen, dat slaapt toch een stuk rustiger.


Omdat het hotel midden in de stad lag konden we te voet door het winkelcentrum (om de hoek) stappen en via een kilometerlange winkelstraat naar het oudere stadsgedeelte wandelen.


Op het einde van die tour zijn we de rivier de Saar overgestoken om naar het oude Slotpark gaan kijken en hebben vervolgens de promenade langs de Saar verder terug gevolgd tot aan ons hotel.


Slotpark

Onderweg twee keer gestopt, een keer om te eten bij een Italiaan (de kelner was overigens een Fransman…), en een keer om een kop koffie te drinken op een gezellig terras langs de Saar. Dankzij het prachtige weer was het best aangenaam vertoeven in de zon en er was dan ook heel wat volk onderweg.


Theater langs de Saar

’s Avonds zijn we met een taxi naar de Saarlandhall gereden, dat een goede 2 km van het hotel verwijderd lag. We hadden geen idee of er veel volk naar die voorstelling zou komen, en wilden het risiko niet lopen dat we geen parkeerplaats zouden vinden. Was een goed idee, want er waren zo’n 2.500 toeschouwers….

De Cabaret avond zelf was erg leuk, en we hebben ons kostelijk geamuseerd. Terug zijn we dan te voet naar het hotel gelopen, want bussen of taxi’s waren er na de voorstelling niet te bespeuren.

Ook de terugweg gisteren is vrij vlot verlopen via de nieuwe autoweg die dwars door de mooie Eifel van St. Vith en langs Trier naar Saarbrücken verloopt.

Hier klikken voor meer foto’s uit Saarbrücken

Vandaag zijn de vooruitzichten dat het bewolkt blijft en misschien zelfs een regenbui later op de dag, voordat het dan naar het weekend toe opnieuw droger wordt.

Geplaatst in Stoppen met roken, Winter 2007-2008.

2 reacties

 1. Gisteren hoorde ik Radio 1 een bijdrage over de Oostkantons waarin gesteld werd dat dit ondanks het kleine gebied en het beperkt aantal inwoners toch geen homogeen gebied is. Er zou een behoorlijk verschil zijn tussen noord en zuid met de Hoge Venen als scheiding. Men vergeleek het met Antwerpenaren en Westvlamingen, het noorden zou historisch gezien meer aristocratisch zijn en in het zuiden woonden de ‘keuterboertjes’. Ook de dialecten zouden erg verschillen.
  Volgens de reporter zijn er zelfs scheldwoorden die de ene groep gebruikt om de andere te benoemen. Wij komen sinds onze kinderjaren regelmatig in de streek. Welliswaar steeds in het ‘armere’ zuiden, maar voor mij was dit toch nieuw. Is er wat van aan of is het overdreven? Misschien de moeite om hier eens dieper op in te gaan?


  Gunter, er zijn zelfs “koosnaampjes” voor de mensen uit de naburige dorpen. Dialekten verschillen ook van dorp tot dorp. In principe kan men wel stellen dat er bepaalde verschillen zijn tussen het noorden en zuiden… maar wij vinden ons met zijn allen wel nog “echte Belgen”, dit in tegenstelling met wat in de rest van Belgie op het ogenblik gebeurt… Wel vinden “wij in het zuiden” dat we véél meer werken, (ik heb daarmee echter niet gezegd dat het noorden lui zou zijn) en dat het “noorden” het blijkbaar op de belangrijke (regerings)posten niet zonder de mensen uit het “zuiden” kan stellen.
  Laten we het zo stellen: de mensen uit het Zuiden hebben vroeger meer moeite moeten doen om iets in het leven te bereiken, hetzij door langere ritten met de schoolbus, of door op internaat te moeten gaan vanwege de afstanden en de winterse toestanden, dus wij in het zuiden zijn wellicht op die manier van kinds af aan “opgevoed” om beter te presteren…

 2. Hubert,
  Wil je zeggen dat je beter over Sankt-Vith rijdt en niet via Bullingen om naar Trier te rijden? Volgende maand doen we dat traject en het zou handig zijn om te weten welke de vlotste manier is. Om het even over het ‘arme Zuiden’ te hebben….elke keer verbaast het me dat er zoveel mooie en grote huizen staan. Ook dewelke nog ‘in de steigers staan’ zijn ronduit geen ‘armemensenhuisjes’. Ook denk ik dat de mensen daar er eerder al voor gespaard hebben in tegenstelling tot hier waar ze er nog voor moeten beginnen werken.

  Mies, de nieuwe autoweg die achter sSankt Vith naar Trier loopt is inderdaad tegenwoordig de eenvoudigste route, hij is nog niet helemaal klaar, maar het is nu wel een doorlopende autoweg met nog maar op enkele kilometer lengte 3 banen (wisselend 1 en 2 stroken, men schiet dus goed op).
  Bovendien is er maar heel weinig verkeer… en het is een erg mooie route.
  Wat betreft de huizen: er steekt bij ons natuurlijk ook vaak veel eigen werk in… toen ik ons huis bouwde hebben mijn schoonvader (schrijnwerk) en ik er ca 3.500 uur eigen arbeid in gestoken. En ik heb dat gedaan omdat dat hier toen (1978-1980) al gebruikelijk was en is… Maar ook hier rijzen ondertussen de prijzen voor gronden en nieuwbouw of bestaande woningen ondertussen behoorlijk de pan uit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.