Woensdag, 27 Februari 2008

Opgemeten temperaturen gisteren: max 9° C, min +3° C , gras +1.8° C
Neerslag in de laatste 24 uur: 4.4 mm regen

Voor uitgebreide temperatuur statistieken Hier klikken

We hadden van onze kapster een zakje met haren gekregen en hadden die in de gang van de mol gestopt. De legende beweert dat mollen daar niet van houden en dan weg trekken.

Mooi niet dus: zoals hier te zien is, drukt de mol die haren weer netjes naar boven en graaft lustig verder.


De mol wil de haren van de kapster niet…

Ik ben gisteren naar een houthandel in Büllingen geweest om nieuwe afrasteringspalen tussen weide en tuin te kopen. Dennenhout, 8-10 cm dik, 1,80 meter lang, en behandeld met een soort teerolie. Kostprijs 3.65 het stuk.


Afrasteringspalen (liggen op deze foto achter de sneeuwmuur op de grond)

Die palen moeten een nieuw stuk als tuingedeelte af gaan bakenen, want ik ga een stukje van de weide achter het huis bij onze tuin trekken.

Ten eerste om de eventuele koeien die daar deze zomer nog eens een “gastbezoek” komen brengen, weg te houden van onze pluviometer, en ten tweede om iets meer plaats te creëren voor de brandhout opslag. Met de stijgender stookolie prijzen moeten we toch zien dat ons brandhout netjes opgeslagen kan worden.

Hoe plaats ik een afrasteringspaal? (In ’t Duits noemen we dat een “Zaunpfahl”, denk je dat ik nog weet hoe het korte woord in het Nederlands heet…??)


Met een ijzeren staaf maak ik eerst een gat in de grond door de staaf er verschillende keren in te rammen, en dan het gat groter te maken door de staaf een beetje scheef erin te wringen.


Daarna kan ik dan de paal in dat gat plaatsen, zodat die toch al zo’n 20 cm in de bodem steekt en netjes blijft staan.

Als ik klaar ben met dit werkje kan ik vervolgens een boer uit het dorp vragen om met zijn trekker even voorbij te komen en met zijn hefschop de palen verder in de grond te drukken totdat er nog maar ca 1.20 m boven de grond uitsteekt. Is een stuk gemakkelijker dan elke paal afzonderlijk met een zware hamer zo diep in de grond te moeten rammen.

Daarna kan er dan prikkeldraad tegen bevestigd worden. Op de hoeken van de omheining moet er ook nog een paal schuin tegen de hoekpaal geplaatst worden zodat die hoekpaal niet schuintrekt. En één paal zal ik zo moeten installeren dat ik hem ook weer gemakkelijk uit de grond kan trekken, om een brede ingang te maken voor de trekker met aanhangwagen die elk jaar nieuw brandhout komt leveren. (Gat in de grond, vullen met beton en uitsparing voorzien voor de paal)


Omheining

Met een hamer beschadig je bovendien veel te snel de bovenkant van de paal, waardoor die zal kunnen splijten.

Ik had natuurlijk ook eiken houten palen kunnen nemen, maar die zijn dan weer een stuk duurder, en ik ga er van uit dat de palen die ik nu zet het mijn tijd wel zullen uithouden….

Geplaatst in Winter 2007-2008.

5 reacties

 1. Hallo Hubert
  Om het splijten van het bovenhout tegen te gaan :
  – omwindt op ongeveer 2 cm van de bovenzijde van de paal deze met 4 windingen (stevige )ijzerdraad .
  – knip draad af
  – neem met knijp- of trektang beide uiteinden van de draad vast
  – twist de beide uiteinden stevig in elkaar
  Nu mag je er op rammen of hevig drukken, de paal zal enkel nog spijten boven de binding
  Jos

  Alles goed en wel Jos, maar ik wil helemaal niet erop te moeten slaan… dat gaat teveel in de armen en in de rug… we worden immers een dagje ouder. Overigens, “echte tuinpaal zetters” gebruiken een zware ijzeren buis van ca rond 10 cm en ca 80 cm lengte, met aan de onderkant een stalen bodemplaat erop gelast. Plus twee handvatten. Dan wordt de buis ondersteboven op de paal geplaatst, en men laat de buis vervolgens vallen. Dan aan de handvatten weer (bijna) helemaal omhoog trekken en opnieuw laten vallen. De paal zakt stukje bij beetje naar beneden. De paal blijft op deze manier ook mooi in orde…

 2. Hubert,
  Ja, dit zijn twee mogelijkheden om de paal ongeschonden in de grond te krijgen maar wat ik me af vraag: krijg je die met de frontbak van de traktor zo in de grond? Of zitten er bij jou niet zoveel stenen in de grond als bij ons? Wij zijn ook zinnens een andere afsluiting te zetten ipv die vervelende ‘piekhaag’ maar ik heb schrik van de stenen in de grond om er een paal in te slaan of om een gat te spitten.
  Prettige dag nog!

  Mies, ook bij ons in Wirtzfeld zitten veel stenen in de grond, maar in de eerste 60 cm lukt dat schijnbaar toch om de stok in de bodem te drukken. De weerstand met de leisteen is daar dan nog niet te groot. Tenminste, ik denk dat toch, want op andere plaatsen in het dorp werd dat in het verleden ook zo gedaan, anders wist ik niet van deze methode… We zullen zien zogauw als de boer er mee kan beginnen (hangt natuurlijk van het weer af…. En van het moment dat ik precies weet waar de hoekpaal moet komen bij de buurman, ik moet eerst de kadasterplannen er nog eens bij halen om de meetsteen terug te vinden…)

 3. Hubert,
  Heet het ding niet “heipaal”? (ik ben niet zeker)
  Bij ons in Atzerath gaat dat helemaal niet, Ron moet met het piekhouweel gaten kappen in de de grond … dus een hele zware karwei.
  Professioneel bestaan er systemen, denk ik, zoals men onder de grond met een ‘buis-boor’ (om ondergrondse kabels te trekken) doorgaat … en in dit geval de grond omhoog draait … Maar dan moet je al iemand kennen die bij een serieuze bouwfirma werkt en evt het ding kan lenen op een zaterdag of zo …
  groetjes
  Marlies

  Een heipaal is volgens mij alleen een (meestal 5-20 meter lange) paal die voor bouwconstructies in (te zachte of te drassige) grond wordt gedreven (meestal met zo’n stoomhamer) ter ondersteuning van het fundament… En ja, het kan natuurlijk zijn dat er hier in Hoog België op de ene plaats al iets meer zachtere grond zit als op de andere plaats. Als je inderdaad alleen maar leisteen hebt, dan wordt het moeilijk om door te dringen. Gelukkig (hoop ik) is dit bij ons op de weide niet het geval…

 4. Hallo “Flachland Tirolers”,
  Toch maar eens wat vaker om jullie heen kijken in de Oostkantonen en zien wat die boeren in de wei uitspoken.
  Elke boer daar heeft voor achterop of naast z’n tractor een mini “Hei-installatie” waarmee de weidepalen gewoon de grond in worden “geheid” stenen of niet, daar gaat de paal doorheen want door de kracht verbrijzelen de leistenen.
  Dat is waarschijnlijk ook wat bij Hubert gaat gebeuren.
  Groet,
  Erwin

  Erwin, bij ons in Wirtzfeld heb ik zo’n apparaat nog nooit gezien… wij hebben een boer met een Catterpillar baggermachine, en die zet de paal onder zijn laadschop van de bagger en drukt die paal op die manier in de bodem. Volgende week of zo zal ik er waarschijnlijk fotoi’s van kunnen laten zien…

 5. Hallo Hubert

  Wat een werk om een weide raster te plaatsen toch??? Is het misschien niet handiger om dat een profesioneel bedrijf te laten doen, het moet tenslotte toch netjes zijn voor alle mensen die straks jouw website bezoeken en naar de regen meter kijken en die dan het raster op de achter grond zien staan. Ik weet voor je wel een deskundig bedrijf dat zulke werkzaamheden dagelijks uitvoert. Kijk maar eens op http://www.eekerenwouw.nl en dan op afrastering . Deze firma boort de gaten op de juiste constante diepte doormiddel van een laser gestuurde boor unit, vakkundig en snel. Ook het later er op gemonteerde draad doen zij op een vakundige wijze. En het materiaal dat zij gebruiken is van patura of van challagher. Het deskundige team heeft vorig jaar meegedaan aan de wereldkampioenschap afrasterplaatsen in Duitsland.
  Misschien is deze informatie handig toch ? , je weet maar nooit met een koe , zeker als er nog een stier bij in de wei loopt en je een kleurrijke waslijn hebt….. nu heb je last van mollen maar dan heb je last van loslopende koeien…..
  Dus een degelijk raster is van levensbelang, gezien de jaarlijkse ongelukken die er gebeuren her en der.
  Oh ja en een hoekpaal zet je iets schuin achterover op de trekrichting , zodat als je er aan gaat trekken deze automatisch recht komt te staan als je later de draad gaat aanspannen. Heb je geen schuin paaltje nodig.
  Ook een schrikdraad apparaat is een wezelijk onderdeel van het raster, zodat de koeien als ze tegen de draad komen een kleine ongevaarlijke stroomstoot krijgen.
  Genoeg geschreven nu , ik ga maar weer eens naar mijn eigen raster kijken in het land.
  Groetjes
  Sjaak Damen

  Sjaak, we hebben al tientallen jaren een of twee weken per jaar koeien in onze weide, dus dat is niet nieuws. En de omheining die er nu al staat (maar dichterbij bij de tuin), die is heel wat simpeler als de nieuwe palen die er nu gezet worden. Dat wat jij voorstelt zou enkele duizenden euro’s gaan kosten, alleen al om tot hier te raken voor die firma zouden ze enkele honderden euro’s moeten gaan vragen, en dat voor voor simpele 15 paaltjes in de grond… Laten we het maar simpel houden…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.