Maandag, 17 Maart 2008: het wordt winter…

Opgemeten temperaturen gisteren: max +8.5° C, min +1° C , gras +0,1° C
Gemeten neerslag in Wirtzfeld laatste 24 uur: 11.5 mm (regen)


Wirtzfeld deze ochtend

Er komen van steeds meer kanten voorspellingen dat we deze week opnieuw een “echte” winterprik krijgen met sneeuw in Hoog Belgie.

Karel stuurde verleden week al de volgende tabel met de vooruitzichten voor deze week voor het meetpunt Botrange. TMin en Tmax zijn de minimum en maximum te verwachten temperaturen, RR is de hoeveelheid neerslag die verwacht wordt.

Botrange Tmin Tmax RR

Ma 17/03 -2 +1 5
Di 18/03 -4 +0 3
Wo 19/03 -4 +0 2
Do 20/03 -3 +1 6
Vr 21/03 -2 -0 5
Za 22/03 -5 -1 1
Zo 23/03 -6 -1 0

Toch moeten we dat een beetje relativeren, want het zullen slechts enkele cm per dag zijn, dus het is maar af te wachten wat de kwaliteit van de sneeuw gaat zijn. Zou dus in totaal 22 mm zijn voor de hele komende week, wat neer komt op een ± 20 cm sneeuw indien alles als sneeuw zou vallen en indien die ook volledig zou blijven liggen.

Verleden jaar rond deze tijd is er ook een winterprik geweest, alleen bracht die in Wirtzfeld niet zo erg veel sneeuw. Een witte Pasen is natuurlijk wel erg speciaal, maar dat komt natuurlijk ook omdat Pasen dit jaar erg vroeg in het jaar valt! Een oud gezegde uit onze streek zegt: Weinacht im Klee, Ostern im Schnee (= Klaver met Kerstmis betekent sneeuw met Pasen)

Deze ochtend was er al een beetje neerslag, en dat waren dus inderdaad sneuwvlokken. Maar lang duurde dat dus niet.

Hier zijn nog enkele andere reakties die ik gedurende het weekend kreeg toegestuurd:

Dag Hubert, De kansen op een wit Paasfeest met voldoende sneeuw voor wintersport in onze Ardennen/Hoge Venen zijn momenteel inderdaad groot. Morgen kan er in de hogere delen plaatselijk ook wat lichte sneeuw of motsneeuw vallen bij jullie en dinsdag is er kans op een paar sneeuwbuitjes. Veel zal het echter nog niet voorstellen. Morgen is de bodem trouwens niet bevroren, dinsdag wel na enkele graden nachtvorst.
Op woensdag is er op de hoogste toppen dan wel kans op een paar centimeter wit goud naar mijn inschatting. Donderdagavond komt er aan de voorzijde van een depressie wellicht nog eventjes een opstoot van wat zachtere lucht, maar aan de achterzijde zou het dan goed moeten losgaan in de loop van vrijdag. Helaas zal er wel eerst regen vallen zoals de kaarten nu liggen, waardoor de ondergrond in eerste instantie nat zal zijn. Maar de nachtvorst van de daaropvolgende dagen zou de zaken moeten rechttrekken. Gezien de termijn kan dit echter ook nog netjes opgelost worden in de volgende comupterberekeningen haha. Ik duim met je mee en hou de webcams in de gaten! Ruben Weytjens


Hoi sneeuwsporter, Alle voorspellingen wijzen in dezelfde richting : vanaf dinsdag e.k. tot dinsdag na pasen mogen we ons aan een winters offensief verwachten. Hopelijk is ’t wéér géén kwakkel van de meteorologen, maar ze zijn ’t voor de moment roerend eens : met de “mainstream” van de voorspellingen in de hand is er zelfs een witte Pasen op de Hoge Venen in aantocht. Vanaf dinsdag krijgen we dagelijks sneeuwval op de hogere toppen, met nachtvorst en overdag lichte dooi. Of we kunnen langlaufen is nog niet zeker, maar ’t ziet er veelbelovend uit. Verdere berichtgeving volgt uiteraard nog, de sneeuw ligt er nog niet, maar ik blokkeer toch mijn agenda alvast op zaterdag én uiteraard voor de gein op Paaszondag. We zien wel… “Let it snow”, of de Beatles achterna “Let mie skie” Groetjes,Bruno

Hier zitten we op te wachten. Na een triestige winter met weinig sneeuw dan eindelijk eens goede vooruitzichten. Zowel GFS als ECMWF geven gunstige modellen met (veel) neerslag tijdens het weekend. Lijkt me lang geleden dat jullie eens een WITTE PASEN hebben gehad! We komen zeker richten hoge venen om van het winterlandschap te genieten. Geoffrey.


Hoi Hubert, Denk dat jullie volgende week nog wel wat sneeuw kunnen verwachten. Ik hoop dat de weermodellen gunstig verder blijven evolueren, dan kan ik misschien eindelijk nog eens naar mijn favoriete plekje komen in de hoge venen. Groeten, Davy

Dus afwachten maar, en in de tussentijd een goed boek lezen… heb ik dit weekend onder andere gedaan: Die Asche meiner Mutter van Frank McCourt, (origineel: Angela’s Ashes) een intreurig en boeiend boek over het leven van de arme Frank in het Ierland van 1930 tot 1949. Het boek werd ondertussen al verfilmd en ik heb ook al het vervolg ervan hier liggen in zijn tweede boek dat handelt van zijn verdere ontwikkeling in het na-oorlogse Amerika. Een aanrader!

Geplaatst in Winter 2007-2008.

4 reacties

 1. Hoi Hubert,

  Ik had het ook al enkele dagen in de mot, en de modellen blijven niet naar hun gewoonte bij dezelfde voorspelling. Dus het zou wel weer eens witjes kunnen liggen. Toevallig vertrek ik donderdagnacht richting zwitserland voor een korte ski-vakantie, en mijn droom zou wel eens kunnen uitkomen, onder de baan volledig in de sneeuw. (buiten bij ons in vlaanderen natuurlijk:))
  Succes allesinds!
  groeten matthieu

 2. Zo leuk vind ik het toch niet om een ganse rit tegen 50kmh op te rijden naar mijn bestemming…
  Hopelijk in Vlaanderen ook nog even een wit tapijt, want dat is ook alweer dik 2j geleden 🙁

 3. Tjongens, tjongens toch! Had ik mijn gevoelsantennes al volledig op de lente gericht en nu krijgen we dit!
  Mij niet gelaten. Laat de sneeuw maar komen. Ik hoop eigenlijk stiekem dit weekend op een klein laagje in Vlaanderen. Het zou mij prachtig uitkomen voor mijn stockfotografie! Duimen maar!

 4. Dag Hubert,

  Ik zou nog even een kanttekening willen plaatsen bij volgende opmerking:
  “Toch moeten we dat een beetje relativeren, want het zullen slechts enkele cm per dag zijn”

  Uiteraard moeten we voorzichtig zijn met de sneeuwverwachting. Zeker de weermensen in de media moeten daarmee opletten om de verwachtingen niet te hoog te doen stijgen en zo het gevaar op grote ontgoochelingen groter te maken. Maar er zou net zo goed 20cm kunnen vallen op 1 dag als slechts enkele centimeters. Kwestie van geluk of pech.
  Denk maar even aan wat er op 4 maart gebeurde. Het kan echter ook niet altijd de hoofdprijs zijn natuurlijk. Die +/-20cm is een zeer ruwe indicatie natuurlijk. Daar zit volgens mij een zeer ruime foutenmarge op.

  De komende dagen zal het wellicht hooguit om enkele centimeters gaan, maar vanaf donderdagavond kan het om grotere hoeveelheden gaan naar mijn inschatting. GFS berekent vanavond trouwens ruim 20 lieter neerslag per vierkante meter tussen donderdag 17u en vrijdag 6u. Het probleem zit hem echter nog steeds in een warme sector tussen donderdagavond en de eerste uren van vrijdagnacht. Dan gaat de sneeuw meer dan waarschijnlijk een paar uur over in regen, wat natuurlijk nefast is voor het eventuele sneeuwdek dat zich de volgende dagen zou kunnen vormen. Het gaat echter om een kleine sector, en gezien de termijn bestaat de kans nog dat deze zachte bovenluchten net ten zuiden van ons landje zullen passeren.

  We blijven het opvolgen en ik hoop zelfs thuis foto’s te kunnen maken van mijn petekind dat paaseitjes raapt in de sneeuw.

  Ruben Weytjens

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.