Vooruitzichten tot Vrijdag

Geldig van donderdag 20 maart 2008 18u tot vrijdag 21 maart 2008 13u :

In het zuiden wordt tussen vanavond en morgenmiddag 15 tot 30 mm neerslag verwacht. Het grootste deel ervan valt onder de vorm van regen. Op de hoogten kan er vanavond tijdelijk wat sneeuw vallen, die overgaat in regen en natte sneeuw. Pas morgenochtend wordt het opnieuw kouder en begint het opnieuw te sneeuwen in de Hoge Venen.

Het lijkt er dus op, dat de temperatuur net 1 à 2 graden te hoog ligt om er een mooi pak sneeuw van te kunnen maken…

Geplaatst in Lente 2008.

4 reacties

 1. Wat wordt dit een spannende 4-daagse!
  Dat er sneeuw op Pasen zal liggen is een feit alleen de hoeveelheid.
  Wat denk jij Hubert? (10-20-30-… cm)
  We zouden zeer graag richting hoge venen komen maar heb 10 dagen geleden de winterbanden afgehaald en dit was precies zo geen goed idee!
  Ik hoop alvast dat de wegen er toch niet te slecht zullen uitzien.

  Erg moelijk in te schatten, ik denk ergens tusen 10 en 30 cm. Voor de winterbanden: gelukkig zijn alle diensten ondertussen wakker geschoten, dus er zal weinig probleem op de wegen zijn…

 2. Bedankt voor de info Hubert!
  ter info: op de webcam van nature parc de Botrange (670m) zie je voorlopig een aardig laagje restsneeuw liggen.
  De temperatuur loopt daar ondertussen op tot +1,4°C dus niet kouder dan bij Jullie.
  Wat me wel opvalt is dat in Monchau nog redelijk veel sneeuw ligt en het daar op dit ogenblik aan het vriezen is (-0,3°C).
  Wel vreemd als je weet dat dit niet erg ver van Wirtzfeld is en toch een groot te verschil van temp heeft.

  Monschau ligt ten noorden van ons, dus die krijgen het spul net iets eerder dan wij, en liggen tegen de “opstijgende” helling… wij aan de afdalende helling… het heeft allemaal zijn gevolgen… Overigens komt er nu bij ons ook een nieuw laagjke sneeuw op de stenen grond, waar die de hele dag eerst gesmolten is…

 3. Is het nu toch al behoorlijk wit aan het worden? Is eerder dan ik dacht!

  inderdaad, nu sneeuwt het (ca 5-8 cm), maar de verwachting is dat het later deze nacht opnieuw warmer wordt en gaat regenen… ik wil voorlopig nog geen valse hoop geven…

 4. Hey hubert , nog een goede nacht gewenst .
  het weer ziet er wel heel anders uit dan voorspellingen . zojuist is de sneeuw hier in weiswampach 150 meter lager dan wirtzfeld ook beginnen blijven liggen en met temp -0.5 graden . en als ik bij jullie op de webcam kan zien . zie ik dat er al een mooi laagje sneeuw heeft gevormt . zelf en persoonlijk verwacht ik geen temperatuur inversie meer in de loop van de nacht . Blijft spannend . hoop dat de temperatuur niet meer terugvalt . als dat niet het geval is . ben ik vrijwl overtuigd van langlauf plezier in heel de ardennen 🙂

  Groetjes Albert

  Ruben ziet dat anders:

  Dag Hubert,
  Ik verwacht dat de sneeuw die momenteel nog valt nu snel zal overgaan in regen vanwege de warme sector die de komende uren de Benelux oversteekt.
  Het effect daarvan was trouwens erg mooi te zien op de radarbeelden daarnet. Ter hoogte van de neerslagradars van De Kooy en De Bilt ontstonden donkere cirkels. Zie bijlage.
  Deze geven de stijging van het smeltniveau aan. De radars kijken namelijk schuin omhoog en natte sneeuw geeft een versterkte echo t.o.v. droge sneeuw en regen. De cirkels worden dus veroorzaakt door die natte sneeuw. Hoe hoger die natte sneeuw zich bevindt, hoe groter de cirkel omdat de radarstralen dan langer onderweg zijn.
  Zo zie je dat de diameter van de cirkel boven De Kooy in het westen groter is dan de diameter van De Bilt meer in het centrum van Nederland, maar dat ze beiden in omvang toenemen.
  Leuk effect he! 🙂

  Op de hoogtekaarten zagen we deze warme sector al zowat een week lang voorspeld worden door het Amerikaanse computermodel. Die verwachting is dus zeer consistent gebleven.
  In bijlage ook enkel kaartjes van de temperaturen op een kleine 1500m hoogte.
  Rechtsboven staat de tijd in UTC, daar mag je in de wintertijd 2u bij optellen voor onze tijd.
  Zo zie je dat om 20u de temperaturen zich op die hoogte tussen -3 en -4°C bevinden.
  Nog net genoeg voor sneeuw.
  Tegen 2u vannacht loopt die temperatuur op naar 0 tot +1°C. Dan valt er zeker regen. Vervolgens trekt de warme sector het land uit en tegen 8u in de ochtend zou de -3°C dan alweer over de Ardennen hangen waardoor de neerslag stilaan als droge sneeuw kan gaan vallen.
  Dit alles dus uitgaande van de allerlaatste computerrun van GFS en de aanname dat de timing correct is.
  De dikte van de smeltlaag speelt eigenlijk ook een rol (bij een dunnere laag zou een -2°C op 850hPa kunnen volstaan voor droge sneeuw, daar waar bij een dikkere laag bijv. -4°C nodig is), maar daar heb ik helaas geen data van.
  Morgen en zaterdag zouden er echter voldoende buien moeten vallen voor een dik sneeuwtapijt. Al blijft het natuurlijk afwachten wat het uiteindelijk wordt.
  Ik ben benieuwd naar de uitkomst van de verwachting, vooral qua timing. Het blijven natuurlijk computerberekeningen die nooit 100% perfect kunnen zijn.
  Groeten, Ruben

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.