Vrijdag, 21 Maart 2008: 12-15 cm sneeuw!

Opgemeten temperaturen gisteren: max+3° C, min -0°C, gras -0.6°C
Gemeten neerslag in Wirtzfeld laatste 24 uur: 33.5 mm
(deels als regen, deels als sneeuw!)

Er ligt nu ca 12-15 cm sneeuw in Wirtzfeld

Maar de temperaturen zijn op het ogenblik positief (+2° C), en alles staat en valt met de temperatuur.

Of de temperaturen positief blijven of dat de temperatuur opnieuw gaat zakken, hangt af van verschillende faktoren.

Ruben had gisterenavond voor die gebeurtenissen een goede verklaring:
(de kaarten die hij meestuurde zijn te groot om hier allemaal te tonen)

Dag Hubert,
Ik verwacht dat de sneeuw die donderdagavond nog valt nu snel zal overgaan in regen vanwege de warme sector die de komende uren de Benelux oversteekt. Het effect daarvan was trouwens erg mooi te zien op de radarbeelden. Ter hoogte van de neerslagradars van De Kooy en De Bilt ontstonden donkere cirkels. Deze geven de stijging van het smeltniveau aan. De radars kijken namelijk schuin omhoog en natte sneeuw geeft een versterkte echo t.o.v. droge sneeuw en regen. De cirkels worden dus veroorzaakt door die natte sneeuw. Hoe hoger die natte sneeuw zich bevindt, hoe groter de cirkel omdat de radarstralen dan langer onderweg zijn. Zo zie je dat de diameter van de cirkel boven De Kooy in het westen groter is dan de diameter van De Bilt meer in het centrum van Nederland, maar dat ze beiden in omvang toenemen. Leuk effect he! 🙂
Op de hoogtekaarten zagen we deze warme sector al zowat een week lang voorspeld worden door het Amerikaanse computermodel. Die verwachting is dus zeer consistent gebleven. In bijlage ook enkel kaartjes van de temperaturen op een kleine 1500m hoogte. Rechtsboven staat de tijd in UTC, daar mag je in de wintertijd 2u bij optellen voor onze tijd. Zo zie je dat om 20u de temperaturen zich op die hoogte tussen -3 en -4°C bevinden. Nog net genoeg voor sneeuw.

Tegen 2u vannacht liep die temperatuur op naar 0 tot +1°C. Dan valt er zeker regen. Vervolgens trekt de warme sector het land uit en tegen 8u in de ochtend zou de -3°C dan alweer over de Ardennen hangen waardoor de neerslag stilaan als droge sneeuw kan gaan vallen. Dit alles dus uitgaande van de allerlaatste computerrun van GFS en de aanname dat de timing correct is. De dikte van de smeltlaag speelt eigenlijk ook een rol (bij een dunnere laag zou een -2°C op 850hPa kunnen volstaan voor droge sneeuw, daar waar bij een dikkere laag bijv. -4°C nodig is), maar daar heb ik helaas geen data van. Vrijdag en zaterdag zouden er echter voldoende buien moeten vallen voor een dik sneeuwtapijt. Al blijft het natuurlijk afwachten wat het uiteindelijk wordt.
Ik ben benieuwd naar de uitkomst van de verwachting, vooral qua timing. Het blijven natuurlijk computerberekeningen die nooit 100% perfect kunnen zijn.
Groeten, Ruben

We moeten dus nog even afwachten wat de temperatuur doet, of die terug onder nul gaat (goed voor meer sneeuw en langer sneeuwplezier), of dat die positief blijft (dan gaat de sneeuw verder smelten!)

Update 06.45 uur: Op het ogenblik valt er een beetje motregen!
Update 08.10 uur: Op het ogenblik valt er een beetje natte sneeuw!

Update 09.10 uur: Karel denkt dat het hier rond 11.00 uur weer terug tot 0° C afgekoeld zal zijn. Dat is een GOED teken!

Update 10.45 uur twee sneeuwbuien trekken net ten Noorden van Wirtzfeld voorbij…

Tot later dan maar!

PS zie hier beneden ook interessante reakties van andere bezoekers!

Geplaatst in Lente 2008.

10 reacties

 1. Goedemorgen,

  Ben blij verrast met de sneeuw die er ligt. Had eerder gedacht een groen beeld aan te treffen door eerder regen dan sneeuw. Vandaag zal de sneeuw de ganse dag het moeilijk krijgen bij licht positieve temperaturen, hopelijk valt er regelmatig een verse sneeuwbui. Eens vanacht zal het wel een graadje gaan vriezen en ook morgen overdag niet veel boven nul met nog enkele sneeuwbuien.

  Zoals het er nu naar uit ziet is zondag een ijsdag, met later op zondag of nacht op maandag een verse sneeuwstoring gevolgd door buien op maandag. Maandag lijkt me dan ook de meest winterse dag te worden. Vanaf zaterdagavond is er veel kans op matige vorst en enkele ijsdagen.

  Groetjes,

 2. Goeiemorgen,

  Ik had ook niet verwacht dat er nog meer dan 10cm sneeuw zou liggen vanochtend. Temeer omdat de sneeuw bij positieve temperaturen in mekaar zakt. Een meevaller, een goeie basis!
  Blijkbaar heeft het dus nauwelijks geregend. Heb je vannacht nog eens buiten gekeken Hubert?

  ja rond half vijf, toen was het opgehouden met sneeuwen
  Op de radar zien we de nieuwe buien alvast aankomen. Dat wordt normaliter droge sneeuw, maar het is jammer dat de temperatuur aan de bodem nog zo hoog ligt. Vannacht worden echter ook sneeuwbuien verwacht en dan gaat het vriezen.
  Normaal kom ik zondag naar de Hoge Venen.

  In mijn bericht had ik het voor alle duidelijkheid steeds over de temperaturen op 850 hPa, d.w.z. een kleine 1500m hoogte. Om 2u vannacht werd boven Bevekom -0.1°C gemeten door de weerballon. Daar lag het 850hPa vlak toen op 1418m hoogte. Volgens de berekeningen van GFS had het daar toen +1°C moeten zijn. Een graad verschil is natuurlijk erg belangrijk in dit geval.
  De temperaturen aan de bodem kan je nooit rechtstreeks afleiden uit de temperaturen op 850hPa, maar de temperaturen op 850hpa zijn wel belangrijk voor de neerslagvorm. Vandaar mijn focus op die temperaturen.

  Ruben

 3. Ja, het is aan het afkoelen. Hier viel net ook een mengeling van regen/hagel/sneeuw. Het is hier nu 2°C een goede 3 uurtjes geleden was het 5°C.

  Steve

  Karel denkt ook dat het tegen 11.00 uur weer op 0° C zal afgekoeld zijn…

 4. Hallo Hubert,
  Een witte kerst is al lang geleden hier in Antwerpen, maar misschien komt er wel hier een witte pasen!
  Vandaag hier wat buien van natte sneeuw en hagel.
  Ik wacht maar rustig af en bekijk de radar beelden en jullie webcam!
  Laatste winterprik waarschijnlijk, vanaf donderdag terug normale temperaturen.
  Iedereen een héél fijn (wit) paasfeest toegewenst!
  Tot later
  ps: Hoe verstop ik nu de paaseitjes als er sneeuw ligt??
  Groeten Mich

  Paaseitjes in de sneeuw verstoppen? Eitjes in een plastik zakje steken en dichtsealen. Overal een stokje erbij steken met een wimpeltje… zou toch moeten lukken, he?

 5. Hallo Hubert,
  Wij zijn van plan om morgen richting de omgeving van Wirtzfeld af te reizen. De toch redelijk onverwachte hoeveelheid sneeuw van vannacht heeft mij zeer positief verrast. Nou ben ik op zoek naar wandelroutes. Heb je daar nog tips voor; waar deze starten of waar ik eventueel wat informatie kan vinden.
  Groeten,
  Rick

  Indien je in Bütgenbach naar de VVV gaat, kunnen ze je verder helpen. Maar: je kunt ook vanuit Wirtzfeld de weg naar het meer van Bütgenbach kiezen en dan kom je vanzelf op de route “Rundum den See 10 km” en die dan ofwel linksom ofwel rechtsom volgen.

 6. Goei avond Hubert,
  Overijse nu 19:00!T° +0.6°
  De sneeuw valt hier met bakken uit de hemel. Onze Geo (de hond)vindt dat formidabel( het is de eerste keer dat hij sneeuw ziet)
  Op deze locatie zal de sneeuw waarschijlijk liggen blijven.Ik blijf de situatie volgen en hou je op de hoogte.
  Zie de web info van mijn weerstation.

  http://users.telenet.be/OOB72/weerstation%20OVERIJSE.html
  (Is nog niet zo prof als Uw station maar we doen ons best).
  Zondag komt onze Koen wat langlaufen is de buurt.
  Groeten van Bert.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.