Zaterdag, 22 Maart 2008: hartje winter !

UPDATE 07.30 uur: eerste reacties van onze lezers lopen hier binnen:
in de Oostkantons liggen tussen 20 en 35 cm sneeuw,
een aantal ski pisten zullen vandaag openen,
door de overvloedige sneeuwval ook nog vandaag zullen de wegen er niet overal even netjes geruimd bijliggen (winterbanden is een MUST),
en de langlauf pisten zullen nog niet overal getrokken kunnen worden.

Opgemeten temperaturen gisteren: max+2.5° C, min -0.5°C, gras -0.6°C
Gemeten neerslag in Wirtzfeld laatste 24 uur: 11,6 mm (sneeuw!)

Deze ochtend 06.00 uur:

Er is deze nacht heel wat sneeuw in België neergedwarreld, maar niet even veel overal. Ik heb nog geen kijk erop hoe het er in andere delen van België uitziet. Dus laat jullie reacties maar komen zodat we hier snel een overzicht kunnen krijgen van overige plaatsen in Belgie en Nederland.

Hier in Wirtzfeld is er deze nacht 9 cm bijgevallen, en de temperaturen zijn in ieder geval tot net onder het vriespunt gedaald.

Door het dooiweer van gisteren hebben we nu opnieuw ca 19 cm sneeuw in Wirtzfeld op het KMI meetplateau, maar dat kan nog veranderen omdat deze ochtend pas officieel om 08.00 uur opgemeten mag worden en er op het ogenblik nog een beetje lichte sneeuw valt.

Ook in de loop van de dag worden er nog sneeuwbuien verwacht. De toestand op de wegen is in deze vroege ochtenduren een beetje moeilijker, bij ons in Wirtzfeld zijn de wegen kompleet bedekt met een sneeuwlaag.
Zonder winterbanden kun je hier maar beter niet onderweg zijn!

Ten zuiden van Wirtzfeld is er in de afgelopen nacht uur heel wat meer sneeuw neergegaan, (plaatselijk ligt daar nu 30 cm!) en dus kunnen daar nog problemen op de wegen zijn, vooral in Noord Luxembourg, volgens Albert…

Liggen doet er in ieder geval genoeg sneeuw in bepaalde delen van de Oostkantons, maar zoals we gisteren al hebben kunnen zien, is de hoeveelheid plaatselijk soms erg verschillend geweest.

Of er vandaag, morgen en overmorgen geskied kan worden kan hier eerst rond 08.00 of 09.00 uur deze ochtend verteld worden wanneer de data van de verschillende ski pisten verzameld zijn. Maar de vooruitzichten zijn alleszins goed, zeker voor Paaszondag en Paasmaandag!

Ik ga nu eerst koffie drinken en kom later hier terug.

Geplaatst in Lente 2008.

10 reacties

 1. Tja, het ziet er naar uit dat het een goede late winterprik is! Ik las van de week dat het de laatste eeuw nog maar 2 keer sneeuw lag op Pasen in 1943 en 1975 maar dat het ook al meer dan 90 jaar geleden is dat pasen zo vroeg valt!

  We kunnen er alleen maar van genieten van al die sneeuw. Al denk ik niet dat het echt aangenaam ski/langlaufweer zal zijn.

  Steve

  P.S. Jij bent al vroeg wakker en ik ga zodadelijk slapen na mijn nachtshift 😉

 2. Goeie morgen hubert ,

  ik ga nu mijn eerste fotos maken vanuit mijn venster en uploaden in mijn album albertos onder Weiswampach jawel je hoort het goed 35 cm ! 1 HET SNEEUWT NOG STEEDS ! De hoofdweg langs ons appartementje is vrij geschoven en verkeer verloopt normaal weet echter niet hoe de situatie is op de b wegens !

  houdt mijn album http://www.wirtzfeld.be/photos/thumbnails.php?album=190 mooi in de gaten voor geweldige sneeuwplaatjes !
  Groetjes Albert

 3. Hallo,

  Ik ben van plan om morgen met ons gezinnetje een dagje naar de ardennen te komen om vooral met de kleine te kunnen gaan sleeën, maar waar ligt nu de meeste sneeuw en is het het leukst om te kunnen sleeën?

  mvg
  Ludwig

  Moeilijk te zeggen… Zie onze wintertips ietsjes lager op de website vandaag…

 4. Goeiemorgen Hubert,

  Er valt nog nieuwe sneeuw aldaar en Botrange meldt 22 cm en geopende pisten !!!! Uiteraard zijn de pisten nog niet goed geprepareerd vanwege de steeds verse sneeuwval maar het ziet er goed uit voor de ganse regio. De sneeuwhoogten zullen blijven varieren maar overal boven de 20 cm ! Vandaag zullen de temperaturen nog even met het vriespunt flirten en er zelfs boven gaan met dus iets mindere sneeuwkwaliteit . Morgen en overmorgen zou het overdag licht blijven vriezen . Voor de echte sneeuwliefhebber een uitzonderlijk mooi Paasgeschenk .
  Jan De Gendt

 5. Hallo Hubert,

  wij willen met de camper een nachtje overblijven.
  Weet jij misschien een geschikte staplaats voor ons?

  groejes
  Lia

  normaal gesproken staan er veel campers op de parking naast signal de botrange en bij mont rigi of op de parking van baraque michel, maar daar zul je vandaag overdag moeilijk een plaatsje kunnen vinden door de vele ski toeristen. Ook hier in wirtzfeld staan er regelmatig campers bij de sportplaats in het midden van het dorp, daar is een beschutte parking. Misschien heeft Guido nog een tip?

 6. Hallo Hubert,
  Kan je met de bus vanuit de stations Verviers of Eupen naar Ovifat of Botrange komen.
  Groeten Erik.

  Ja Erik, en dat staat beschreven in onze wintertips lager op onze pagina: vanaf station bus 390 richting rocherath, die komt langs alle ski pistes in de oostkantons. die komt ook door wirtzfeld, hihi Wel even letten op de vertrektijden

  Plaats van vertrek VERVIERS – RUE DE LA STATION
  Plaats van aankomst ROCHERATH – KRINKELT

  http://www.infotec.be/index.aspx?PageId=633023180916826746&Type=Later en dan eigen zoekopdrachten ingeven

 7. Goeie morgen Hubert,

  Hier te Overijse/Genval is het sneeuwlaagje van 5 cm van vrijdagavond verdwenen.
  Hier en daar in het bos rest nog wat papsneeuw.
  T° is nu 2.3° en er is sinds middernacht 8mm neerslag gevallen(regen en sneew)

  Groeten,
  Bert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.