Update gisterenavond 19.00 uur

Een prachtige paas winterdag loopt ten einde. Stralend blauwe lucht, zonneschijn, weinig wind en vrieskou… vanmiddag hebben Brigitte en ik de tijd benut om een mooie winterwandeling in eigen dorp te maken…

Er ligt bij ons in Wirtzfeld ondanks het smeltproces (door zonne instraling) toch nog tussen 12 en 18 cm sneeuw, en voor vanavond/vannacht wordt er nog eens 5-10-15 cm nieuwe sneeuw erbij verwacht. De sneeuwpret blijft hier dus voortduren!

Morgenvroeg zou er echter ook in de rest van Belgie een dun laagje sneeuw kunnen liggen, dat betekent dus dat morgenvroeg de toestand op de wegen iets moeilijker zou kunnen zijn in jullie streek.

Hier in de Oostkantons weten de ruimdiensten echter goed genoeg hoe met sneeuw om te gaan, dus hier zullen de problemen minimaal zijn.

In Elsenborn wordt Paasmaandag het kampioenschap langlaufen gehouden, dus daar kun je niet op de pistes.
Welke pistes morgen open zijn, kan ik morgen rond 08.00 uur hier vertellen!

Prettige Paasavond en tot morgen

PS: jullie ervaringen van vandaag zal ik ook vanavond weer blijven publiceren, dus kom op met jullie ervaringen in de sneeuw!

PPS Naar aanleiding van vele vragen naar leuke wandelroutes: dit heb ik gevonden op de site van de Dienst voor Toerisme in de Oostkantons (www.eastbelgium.com)

DE PLAATSELIJKE STREEKPADEN
De toeristenbureaus voorzien vrijwillig het wandelwegennet van Oost-België met een gevarieerd aanbod. Intussen zijn de 2.600 km ter beschikking staande wandelwegen volgens voorschrift bewegwijzerd en op 6 topografische wandelkaarten, die één geheel vormen, uitgetekend. Deze wandelwegen beginnen elk in het centrum van een grotere Oost-Belgische gemeente (meestal in de buurt van de kerk) en zijn op wandelborden aangeduid. De gemiddelde lengte van een wandeling bedraagt 3-7-15 of 20 km. Ze leiden voorbij de mooiste panorama’s en bezienswaardigheden. Over het algemeen zijn ze gemakkelijk bereikbaar voor ouders met kinderwagens, senioren of rolstoelgebruikers. Onderweg vindt de wandelaar regelmatig rustbanken, schuilhutten, of openbare barbecues.

DE GROTE ROUTENPADEN
Het wandelpadennet doorkruist de hele Oostkantons met twee uitgestippelde routes van ongeveer 70-80 km. Enerzijds is er de wandelweg „GR-5 Nederland – Middellandse Zee”. Deze wandelweg doorkruist de Oostkantons over een afstand van 70 km .
Anderzijds is er de wandelweg „GR-56”, waarvan er in de Oostkantons twee varianten bestaan. Vanuit Eupen gaat deze wandelweg dwars door de Hoge Venen naar Robertville. Daar splitst de weg. Ofwel kiest men om over Bütgenbach, Büllingen, Manderfeld, Schönberg en Steinebrück ofwel via Malmedy, Ligneuville, Recht, Emmels, St.Vith en Lommersweiler naar Burg-Reuland te gaan. In beide gevallen bedraagt de afstand ongeveer 80 km.

Geplaatst in Lente 2008.

7 reacties

 1. Hallo Hubert,

  Ook hier in Harelbeke een fikse sneeuwbui gehad, maar veel blijft daar niet meer van over, zo gaat dat in West-Vlaanderen.
  Vrijdag reizen we af naar Daverdisse, maar tegen die tijd zal daar ook alles wel voorbij zijn, denk ik.
  Groetjes

  Luc en Nicole

 2. Het is nu 21:00 Als ik de buienradar (zowel het kaartje van Belgie als van West-Europa) bekijk, lijkt het buienfront zich wel op te lossen halverwege Belgie. Interpreteer ik die buienradar nu verkeert? Het lijkt dat het helemaal niet gaat sneeuwen rond Leuven en verder oostwaards… Ik had er zo mijn zinnen op gezet! Hopelijk vergis ik mij!

  Er komt beslist nog meer, neem eens de “komende uren” optie in de buienradar als voorspelde hoeveelheid…

 3. Hier in Sleidinge bij Gent in Oost-Vlaanderen is het nu een tweetal uur flink aan het sneeuwen. Wegens de hoge temperatuur (1°C) blijft niet alles liggen maar op de planten en in het gras wel, waar nu toch al reeds enkele centimeters liggen. De sneeuw zou stoppen met vallen rond 24u, maar dat is niet erg: morgenochtend met de trein van 6u24 vertrek ik vanuit Gent-Sint-Pieters richting Oostkantons (Wirtzfeld-Bütchenbach) voor een dagje sneeuwpret met een vriend. Ik zal eens proberen je huis te traceren en de wereldbefaamde sneeuwmeters te spotten. Ben benieuwd!

 4. Inderdaad, via buienradar lijkt het grotendeels op te lossen.
  Was wel vanplan morgen even naar de ardennen af te reizen om wat te sleën en te wandelen.
  Waar kan dit het beste ? (mooiste routes en zo)

  DE PLAATSELIJKE STREEKPADEN

  De toeristenbureaus voorzien vrijwillig het wandelwegennet van Oost-België met een gevarieerd aanbod. Intussen zijn de 2.600 km ter beschikking staande wandelwegen volgens voorschrift bewegwijzerd en op 6 topografische wandelkaarten, die één geheel vormen, uitgetekend.

  Deze wandelwegen beginnen elk in het centrum van een grotere Oost-Belgische gemeente (meestal in de buurt van de kerk) en zijn op wandelborden aangeduid. De gemiddelde lengte van een wandeling bedraagt 3-7-15 of 20 km. Ze leiden voorbij de mooiste panorama’s en bezienswaardigheden. Over het algemeen zijn ze gemakkelijk bereikbaar voor ouders met kinderwagens, senioren of rolstoelgebruikers. Onderweg vindt de wandelaar regelmatig rustbanken, schuilhutten, of openbare barbecues.

  DE GROTE ROUTENPADEN

  Het wandelpadennet doorkruist de hele Oostkantons met twee uitgestippelde routes van ongeveer 70-80 km. Enerzijds is er de wandelweg „GR-5 Nederland – Middellandse Zee”. Deze wandelweg doorkruist de Oostkantons over een afstand van 70 km .
  Anderzijds is er de wandelweg „GR-56”, waarvan er in de Oostkantons twee varianten bestaan. Vanuit Eupen gaat deze wandelweg dwars door de Hoge Venen naar Robertville. Daar splitst de weg. Ofwel kiest men om over Bütgenbach, Büllingen, Manderfeld, Schönberg en Steinebrück ofwel via Malmedy, Ligneuville, Recht, Emmels, St.Vith en Lommersweiler naar Burg-Reuland te gaan. In beide gevallen bedraagt de afstand ongeveer 80 km.

 5. Hallo Hubert,

  Wij zijn vandaag voor 1 dagje naar Bütgenbach geweest. Een wandeling rond het stuwmeer (Rund um den See). Inderdaad stralend blauwe lucht en de sneeuw die het zonlicht fel weerkaatste heeft ons zelf een kleurtje in het gelaat bezorgd. Nadien nog even tot in Wirtzfeld gereden en ginds nog een biertje gedronken (buiten op het terras in de zon!!) Zalig! Intussen is het hier bij ons in Ninove hard beginnen sneeuwen, maar het is geen echte droge sneeuw. Er ligt wel al een paar cm, maar dit omwille van de intensiteit van de sneeuwval. Aangezien de temperatuur lichtjes positief is, zal het ontstane laagje snel weer weg zijn.

  Groetjes en nog een héél fijne tweede Paasdag morgen!!
  Geert en Heidi

 6. Momenteel ligt er een klein laagje sneeuw in Antwerpen op het gras en de auto’s. De wegen zijn te nat om daar te blijven liggen. Ben benieuwd of er vanacht nog veel bijvalt want momenteel sneeuwt het nog lichtjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.