Donderdag, 27 Maart 2008: mistig en dooi

Gisteren is de temperatuur de hele dag positief geweest, en de sneeuw was rond 18.00 uur nog 26 cm hoog, dus zo’n 7 à 8 cm gesmolten…
Dat betekent wel dat er vandaag nog nauwelijks gelanglaufd kan worden, want er worden nog hogere temperaturen en regen voorspeld.

En om 07.00 uur vanochtend is het dus opnieuw aan het dooien, en er hangt een dichte mist boven de Oostkantons… dooimist noemen ze dat.

Update 08.00 uur:
Opgemeten temperaturen gisteren: max+4° C, min +1°C, gras -1.8°C
Gemeten neerslag in Wirtzfeld laatste 24 uur: 4.4 mm (sneeuw)
Hoogte van de sneeuw op het KMI meetplateau 24 cm. De laag sneeuw is bedekt met een dun bevroren laagje van de mist.

De mist trekt ondertussen op. De wegen zijn allemaal vrij. Voor een stevige winterwandeling met de kids tijdens het Paasverlof is het natuurlijk nog altijd goed genoeg:
– sneeuwman maken lukt nog, de sneeuw kleeft prima.
– sneeuwballen niet meer zo goed: het worden te snel ijsballen.
– sleetje trekken wordt moeilijker, vooral als de slee twee smalle ijzers heeft, die zakt dan te diep in de sneeuw in.
– sleden met platte bodem: lukt wel nog even…

Toch meldt de Dienst voor Toerisme in de Oostkantons deze ochtend om 08.10 uur nog enkele skipistes als zijnde geopend:
Hier klikken voor de lijst

Webcam picture of Wirtzfeld Belgium
klik om in te zoomen

Maar laten we dankbaar zijn, want wat we hebben gehad, hebben we gehad, en kan men ons niet meer afpakken!

Hopelijk hebben jullie er allemaal van kunnen profiteren, want dit zal wel de laatste “echte” sneeuwperiode” in de Oostkantons voor de winter 2007/2008 geweest zijn.

Voor mij betekende de dooi gisteren ook, een beetje buiten werken en de sneeuwhopen meester worden, die door de sneeuwploeg van de gemeentediensten weer netjes voor onze inrit gedeponeerd waren…


sneeuwscheppen… de andere kant van de winter!

Vanaf vandaag rommelt het ook af en toe geweldig op ons dak: de dikke laag sneeuw die er nog op ligt, begint langzaamaan te smelten en van tijd tot tijd komt er een geweldig pak omlaag. En dat gaat gepaard met het nodige gerommel… doet een beetje denken aan een aardbeving… Is ook de reden waarom je op het ogenblik op onze terraswebcam weer heel veel sneeuw kunt zien ligen: die is dus daarnet van het dak geschoven… Sinds dat we die nieuwe coating op de dakpannen hebben gekregen (zie één jaar geleden…) lijkt het wel alsof de sneeuw veel gemakkelijker van het dak afschuift. Dit soort daklawines hebben we vroeger niet zo vaak meegemaakt.
Wat ik mij wel afvraag is hoe de mussen overleven… er zitten er bij ons en bij de buren een aantal die hun nest onder de dakpannen hebben, maar hun ingang is op het ogenblik versperd door de sneeuwlaag die dus al enkele dagen op of over de dakgoot heen hangt.

Wat ik ook tijdens de sneeuwperiode heb gezien is het eekhoorntje dat bij ons en de buren in de bomen huist… op de witte achtergrond viel zijn donkerbruine vachtje en pluimstaart des te beter op. (Dat eekhoorntje is een van meerdere redenen waarom wij in ons vakantie appartement géén huisdieren toestaan…)

Iedereen bedankt voor de vele reakties en leuke opmerkingen en voor het bezoek aan onze website!

En laat nu maar die lente komen!

Geplaatst in Lente 2008.

3 reacties

 1. Marlies stuurde nog een hele serie foto’s en dit berichtje:

  Hubert,
  We zijn deze middag (26/3/08) gaan wandelen in Rodt. Er waren loipen getrokken (1 parcours). Men hoorde je er alleen maar Vlaams. Wij wandelden door de mooie witte paden en kwamen een sneeuwman tegen … hij zei ons vriendelijk gedag.
  Op verschillende plaatsen was de dooi al ingetreden. Op sommige plaatsen kon je al niet meer in de sneeuw langlaufen het was echt volop aan ’t dooien. Op een bepaald moment konden we de afdruk volgen van een das (?) of een vos (?), we weten het niet juist … ’t waren redelijk zware poten – dus geen haas of konijn – tot aan het holletje … Achteraf zijn we nog iets gaan drinken in de ‘Stube’, het biermuseum. Het rook er heerlijk naar frieten en warme soep. Zo zullen we de winter toch nog gehad hebben … Ron en ik hadden telkens de sneeuw gemist. Groetjes
  Marlies en Ron

  Foto’s op: http://www.wirtzfeld.be/photos/thumbnails.php?album=150

 2. Hubert
  Het was een fijn paasweekend in Hunnigen met al die sneeuw, echt van genoten.
  Maar zoals je al schreef wat we hebben gehad pakken ze niet meer af.
  Ik kijk al uit naar het volgend spektakel in de Belgische Eifel namelijk de valleien vol bloeiende wilde narcissen.
  Groetjes

  en dat is dus al over een paar weken, in April….

 3. Nog even afwachten tot na de dooi. Op het weerbericht in Duitsland zeiden ze dat het eerste weekend van april weer koud zou zijn met sneeuwvalgrens die beneden de 600m komt te liggen. Maar dit natuurlijk nog ver af.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.