Dinsdag, 1 April 2008

Koud is het deze ochtend, -2° C, maar daarvoor wel een heldere hemel en (voorlopig toch) geen wolkje aan de lucht. En dat is géén April grap. Waar men dus vandaag voor moet oppassen.

Dus beter maar niet alles geloven wat er vandaag zoal verteld wordt.

Update 08.00 uur:
Opgemeten temperaturen gisteren: max+11° C, min -2°C, gras -6.1°C
Gemeten neerslag in Wirtzfeld laatste 24 uur: 0 mm

Webcam picture of Wirtzfeld Belgium
klik om in te zoomen

Toen er de afgelopen dagen zoveel sneeuw lag, hebben we enkele vetbollen en zaadzakjes opgehangen voor de vogeltjes. Die hebben die natuurlijk snel genoeg ontdekt, en vanuit het kantoor zien we nu op verschillende plaatsen regelmatig hoe de meesjes aan het turnen zijn om aan al dat lekkers te komen en zich daarbij met hun poten vastklauwen in de draadjes van het netje om de vetbol.

Mussen schijnen minder bedreven te zijn in dergelijk hangwerk, maar die hebben dan weer andere taktieken: ik zie regelmatig enkele mussen beneden op de grond onder de vetbol heen en weer springen als boven een meesje aan de vetbol hakt, waarschijnlijk hebben de mussen in de gaten dat de kruimels die omlaag vallen ook op de grond te genieten zijn, en dan zonder al dat gedoe en akrobatie…

En in de hoge bomen bij ons tegenover speelde zich weer een natuur drama af… een roofvogel (dit keer echter geen rode milaan, maar een soort valk of sperwer?) zat weer eens achter een van de vele eksters aan die hier nestelen, en daarna ging hij ook nog bij de buren voorbij waar ook in een hoge boom een eksternest zit…Geplaatst in Lente 2008.

Eén reactie

  1. Hallo Hubert,

    Laat de roofvogel de ekster(s) maar uitdunnen. Net als in je You-tube van gisteren mogen de belagers ook eens in het nauw gedreven worden. Hier in stedelijk gebied beginnen de kraai-achtigen te “overheersen”. De eksters roven hier alle zangvogelnesten leeg , van het ei tot de jongen. In ware “Stukka” stijl duiken zij de nesten in en halen er het broedsel uit. De merel had vorig jaar 2 broedsels, er blijven amper jongen van over, idem dito met de lijster . Ook de spreeuwen polpulatie is bij ons voor 90% verdwenen (sommige lezers zullen denken was dat bij ons ook maar zo…) De (kool)mees houdt op een laag pitje stand, maar die hebben het geluk hier en daar een beschermend nestkastje te vinden

    Jos

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.